Direct naar artikelinhoud

Bebrilde keepster Van der Wal: de opvallendste afvaller Nederlandse handbalploeg

De zwartste dag uit haar internationale handballoopbaan beleefde keepster Marieke van der Wal (36), toen zij vrijdag te horen kreeg niet in de nationale olympische selectie voor Rio te zijn gekozen. Bondscoach Henk Groener, die in zijn team van vijftien speelsters twee doelvrouwen kan meenemen, koos voor Tess Wester, de uitblinkster van het voorbije WK, en de juist van een kruisbandreconstructie herstelde Jasmina Jankovic.

Marieke van der Wal in actie.Beeld Patrick Dolkens

De beslissing van Groener kwam niet onverwacht. Twee jaar geleden verloor Van der Wal al eens haar tot dan onbetwiste positie in de nationale handbalploeg. Zij was destijds woedend op de bondscoach die haar zonder veel uitgebreide uitleg liet vallen voor de Europese titelstrijd van 2014 in Kroatië. Hij koos toen al voor Wester die destijds nog achter Jankovic moest plaats nemen.

Groener gaf in 2015 veteraan Van der Wal een nieuwe kans. Hij zou haar destijds hebben afgerekend op een zwak WK (Servië 2013) en op haar langdurige verblijf bij een Franse club uit de tweede divisie. Toen Jankovic twee weken voor het WK van Denemarken de kruisband scheurde, was Van der Wal direct verzekerd van een optreden in Denemarken.

Twitter bericht wordt geladen...

Daar deed ze niet veel meer dan eerste keus Tess Wester coachen op stille momenten in de wedstrijd. In de verloren finale tegen Noorwegen maakte ze nog wel even haar opwachting, toen Wester de draad even kwijt was. Veel indruk maakte ze niet. Te zwak voor het allerhoogste niveau was toen al de aantekening van de internationale volgers.

Die opvatting veranderde niet met haar optreden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van maart in Metz. Van der Wal keepte toen Nederland zich al geplaatst had de derde wedstrijd tegen het zwakke Tunesië en werd zeer vaak gepasseerd. Het deed haar positie in de nationale ploeg geen goed.

Vrijdag was bijltjesdag in de Nederlandse handbalselectie. Na de eerste van vier trainingsweken in eigen land moest Groener zijn selectie van vijftien bekend maken. De bondscoach beoordeelde het herstel van Jankovic, keepster van het Duitse Metzingen, als voldoende.

Van der Wal, al twee jaar actief in de Nederlandse eredivisie bij Quintus uit Kwintsheul, moest boeten voor haar vorderende leeftijd en weinig uitdagende handbalomgeving. Van Groener is bekend dat hij keepsters uit de Nederlandse competitie niet hoog acht.

Van der Wal die nog tot 24 juli blijft meetrainen met de nationale selectie speelde 196 interlands voor Nederland. Zij heeft een uiterst lange carrière achter zich. Die liep langs Quintus, V & L, Borussia Dortmund, Elche Mustang, S.D. Itxako, FA Goppingen, HAC Handball, Cergy Pontoise en opnieuw Quintus. Ze had haar carrière willen beëindigen in Rio, maar die kans is nu nihil. Ook op clubniveau houdt de bebrilde keepster - ze draagt een oranje montuur ondanks de schoten die met 90 kilometer per uur op haar afkomen - het voor gezien.

Naast Van der Wal zijn hoekspeelster Debbie Bont en opbouwster Lynn Knippenborg voor Rio afgevallen. Bont heeft haar vaste plaats verloren aan Ailly Luciano. Knippenborg is de nummer zestien van de nationale selectie. Landenteams mogen in Rio maar over vijftien speelsters beschikken, van wie er veertien op het wedstrijdformulier komen. De nummer vijftien verblijft wel in het olympisch dorp en schuift pas op naar de hoofdmacht van veertien, wanneer daar iemand (definitief) door een blessure uitvalt. Daarna is geen spelerswissel meer mogelijk.

Lynn Knippenborg in actie tegen Frankrijk tijdens het EK in 2014.Beeld epa