Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen

Er is weer gevoetbald. Portugal en Polen maakten er een spannende wedstrijd. En er was tennis: Kiki Bertens haalde de derde ronde op Wimbledon, Robin Haase werd in de tweede ronde uitgeschakeld. Lees alle sportontwikkelingen van de dag terug in dit liveblog.

Dylan Groenewegen.Beeld belga

22:11 donderdag 30 juni 2016

Het was een roemloos EK voor Spanje met de uitschakeling in de achtste finale. Het EK van 2014 verliep helemaal rampzalig toen de ploeg niet eens door de poulefase kwam. Bondscoach Vicente Del Bosque vindt het nu mooi geweest, melden de Spaanse kranten AS en Marca.

De 65-jarige Del Bosque zou dinsdag, een dag na de nederlaag, tegen bondsvoorzitter Angel Maria Villar Llona hebben gezegd op te stappen.

Direct na de wedstrijd liet de coach nog in het midden of hij door zou gaan of niet. Onder leiding van Del Bosque won Spanje in 2010 het WK en twee jaar later ook het EK.

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld afp
Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld afp

22:05 donderdag 30 juni 2016

Kiki Bertens moet vrijdag lang wachten tot ze de baan op mag voor haar partij in de derde ronde van Wimbledon tegen de Roemeense Simona Halep. De Nederlandse is ingedeeld op baan twee en moet wachten tot drie partijen voor haar klaar zijn.

Eerst is het de beurt aan de Australiër Nick Kyrgios en de Duitser Dustin Brown, in de tweede ronde van het mannenenkelspel. Als zij klaar zijn, is het de beurt aan Petra Kvitová uit Tsjechië en Jekaterina Makarova uit Rusland. De derde wedstrijd op baan twee gaat tussen de tennissers Andrej Koeznetsov (Rusland) en Kei Nishikori (Japan). Zij spelen al in de derde ronde.

Bertens is de enig overgebleven Nederlandse deelnemer in het enkelspel. Igor Sijsling en Robin Haase werden in respectievelijk de eerste en tweede ronde uitgeschakeld.

21:11 donderdag 30 juni 2016

Wil Tom Dumoulin goud halen op de olympische tijdrit, zal hij moeten afrekenen met Fabian Cancellara. De Zwitser heeft besloten om toch mee te doen aan de Olympische Spelen.

Cancellara veroverde acht jaar geleden in Peking olympisch goud bij de tijdrit. Bij Londen 2012 moest de Zwitserse tijdritspecialist genoegen nemen met de zevende plaats. 'Spartacus' kampte toen met de naweeën van een valpartij een paar dagen eerder tijdens de wegrace.

Cancellara is bezig aan zijn laatste seizoen in het wielerpeloton. Lang was het onzeker of de Zwitser zou meedoen aan de Spelen. De nationale wielerbond maakte donderdag echter bekend dat hij voor de vierde keer van de partij is op het olympische evenement. Michael Albasini, Steve Morabito en Sébastien Reichenbach gaan ook naar Rio.

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld photo_news
Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld photo_news

19:40 donderdag 30 juni 2016

Tegenvaller voor de Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer. Hij is op Wimbledon al in de eerste ronde van het mannendubbelspel uitgeschakeld. Hij ging samen met de Roemeen Horia Tecau in twee sets onderuit tegen de Brit Jonathan Marray en de Canadees Adil Shamasdin: 2-6 6-7 (3). Rojer en Tecau waren in Londen als vierde geplaatst.

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zijn wel een ronde verder. De Nederlanders versloegen donderdag in de eerste ronde de Wit-Rus Aleksander Boeri en de Slowaak Igor Zelenay in drie sets: 6-3 3-6 6-3. Koolhof en Middelkoop hadden daar een kleine anderhalf uur voor nodig.

In de tweede ronde neemt het Nederlandse duo het in Londen op tegen de Britten Brydan Klein en Alexander Ward of het Uruguayaans/Spaanse koppel Pablo Cuevas/Marcel Granollers. Cuevas en Granollers zijn als vijftiende geplaatst op Wimbledon.

Jean-Julien Rojer (L) en zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau op archiefbeeld.Beeld afp

19:22 donderdag 30 juni 2016

Zonder de zieke sprinter Dylan Groenewegen presenteerde de Tourploeg van LottoNL-Jumbo zich donderdag in Sainte-Mère-Église aan het Franse publiek. Groenewegen, die vorige week Nederlands kampioen werd, heeft al een paar dagen last van buikloop en bleef daarom achter in het hotel.

Volgens kopman Wilco Kelderman beschikt LotteNL-Jumbo over een complete ploeg: 'We hebben een sprinter bij ons, al zit hij nu ziek in het hotel. Maar dat komt goed voor de start van de Tour. We beschikken ook over renners die in de 'tussenetappes' uit de voeten kunnen en hebben mannen voor in de bergen. We gaan voor een etappezege en willen ons laten zien.'

Ook Groenewegen zelf ziet nog geen grote problemen voor aanvang van de Tour de France. 'Ik heb nog een paar dagen voor de eerste etappe. Tot die tijd doe ik het gewoon wat rustiger aan', zegt de Amsterdammer.

'Het kan de stress zijn voor zo'n eerste grote ronde, al merk ik er niet echt veel van. Voor het NK voelde ik meer zenuwen dan nu. Ergens ook wel logisch: toen was de druk van de grote titelfavoriet zijn aanwezig. In de Tour hoeft er niets en worden geen wonderen van me verwacht. Alles is nieuw, ik mag leren en wanneer ik kan meedoen aan een massasprint is dat al mooi. Tegelijkertijd besef ik dat het op dit niveau wat anders is dan in de koersen die ik dit seizoen al op mijn naam heb gebracht', aldus Groenewegen.

Hij reed tot dusver nog geen enkele wedstrijd van de WorldTour, de hoogste categorie op de kalender. 'Ik beschouw dat niet als een nadeel. We hebben tijdens de koersen op een niveau lager de sprinttrein kunnen uitproberen. Dat heeft al geleid tot een aardige serie. Als ik nu voortdurend in de WorldTour actief zou zijn geweest, had ik misschien nog geen enkele keer gewonnen. En wedstrijden kunnen bekronen met de zege, zorgt weer voor zelfvertrouwen. Dat heb je ook nodig in de Tour. Ik ben absoluut geen grote kanshebber in de eerste rit, maar het kan zomaar gebeuren dat er ineens een rare naam opduikt. Hopen mag tocht altijd?'

Twitter bericht wordt geladen...

18:32 donderdag 30 juni 2016

Een sensatie op Wimbledon. Jana Cepelova (nummer 124 van de wereld) heeft Garbiñe Muguruza, de winnares van Roland Garros verslagen in twee sets. Muguruza was de nummer twee van de plaatsingslijst. De Spaanse bereikte vorig jaar de finale van Wimbledon, waarin ze verloor van de Amerikaanse Serena Williams.

Muguruza speelde tot Wimbledon één keer eerder tegen Cepelova. In 2011 won ze in Sevilla op gravel van de nu 23-jarige Slowaakse.
Cepelova speelt in de derde ronde tegen de Tsjechische Lucie Safárová.

Muguruza.Beeld epa

17:49 donderdag 30 juni 2016

Oei, geen fijn beeld voor de Rode Duivels, Jan Vertonghen die op krukken het vliegtuig verlaat. Hij ging donderdagochtend tijdens de training door zijn enkel en scheurde daarbij twee enkelbanden. Hij heeft twee maanden nodig om te herstellen en kan de rest van het EK vergeten.

De 'Rode Duivels' spelen vrijdag in de kwartfinale van het EK tegen Wales. Vertonghen miste als linksachter nog geen minuut voor België.

De Belgen hadden al problemen in de defensie door de schorsing van Thomas Vermaelen. Volgens het meest logische scenario zou Vertonghen de plek van Vermaelen in het centrum van de verdediging overnemen. Jordan Lukaku zou dan als linksachter gaan spelen.

Nu ook Vertonghen afhaakt kan Wilmots kiezen uit drie nieuwe centrale verdedigers: Denayer, Ciman of Kabasele.

Twitter bericht wordt geladen...

16:26 donderdag 30 juni 2016

Heel Frankrijk had Antoine Griezmann al in het hart gesloten na zijn twee treffers tegen Ierland, waardoor Les Bleus alsnog de kwartfinales haalden. De waardering voor de spits is alleen maar groter geworden nadat de Franse politie een video verspreidde van Griezmann na de wedstrijd. Op het filmpje is hij te zien met het jongetje Hugo, zoon van het Franse politiekoppel dat eerder deze maand in Magnanville werd vermoord door een jihadist van Islamitische Staat.

Griezmann overhandigt het jongetje, dat een speciale uitnodiging had gekregen om Frankrijk-Ierland bij te wonen, een door alle spelers van het Frans nationaal elftal gesigneerde bal. Hugo omhelst de Franse aanvaller waarop die zwaar geëmotioneerd de tranen niet kan bedwingen.

Geen Franse tv-zender die vandaag de beelden van Griezmann en Hugo niet toont. Bovendien heeft de familie van het vermoorde politiekoppel, Jean-Baptiste Salvaing en Jessica Schneider, het gehele Franse volk bedankt voor de steun en medeleven en in het bijzonder Les Bleus. De Franse ploeg zou van bondscoach Didier Deschamps tot derde doelman Benoit Costil hen een welgemeend hart onder de riem hebben gestoken.

Hugo was niet het eerste slachtoffer van terreur die door de Franse voetbalautoriteiten was uitgenodigd om een wedstrijd van Les Bleus bij te wonnen. Ook bij de openingswedstrijd van Frankrijk op dit EK tegen Roemenië waren diverse overlevenden en familieleden van slachtoffers van de aanslagen op 13 november in Parijs. Onder hen ook een vrouw die verwondingen opliep toen een van de terroristen die tevergeefs probeerde de oefenwedstrijd Frankrijk-Duitsland bij te wonen, zichzelf opblies buiten het Stade de France.

Antoine Griezmann.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

16:03 donderdag 30 juni 2016

Gelukkig hebben we Kiki Bertens nog want alle mannen bij Wimbledon zijn uitgeschakeld. Eerder verloor Igor Sijsling in de eerste ronde en na vandaag is het over voor Robin Haase. Hij verloor tegen de Amerikaan Jack Sock in 4 sets (1-6 3-6 7-6 (3) 4-6.).

De tijd begint te dringen voor deze generatie tennissers, schreef Robèrt Misset, tennisverslaggever van de Volkskrant.

'De 29-jarige Robin Haase geldt al tien jaar lang als de enige prof in Nederland, maar ook hij maakt niet altijd professionele keuzen. Competitie spelen bij Naaldwijk na Roland Garros kun je moeilijk een ideale voorbereiding noemen op het grasseizoen. Zeker met het broze fysiek van Haase. Maar de nummer 1 van Nederland zoekt nu eenmaal wanhopig naar ritme, omdat hij sinds de aanhouding van zijn voormalige coach Mark de J. geen normale dag meer heeft gekend.'

U kunt hier het artikel lezen.

15:34 donderdag 30 juni 2016

De EK-koorts is uit IJsland overgewaaid over heel Europa. Ook niet gek - zo'n 10 procent van de bevolking heeft de overtocht naar het Europese vasteland gemaakt.

De shirts van het nationale elftal zijn uitverkocht. Wat u achterop moet zetten als u wel een shirt heeft bemachtigd? Bepaal hier uw IJslandse naam.

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld Screenshot

15:26 donderdag 30 juni 2016

Een race tussen een van ‘s werelds snelste schaatsers en een van de beste coureurs? Die zou er zomaar kunnen komen. Als het aan Kjeld Nuis ligt, neemt hij het op tegen Max Verstappen.

Prima idee, vindt IJsbaan Twente. Zij nodigen de twee jonge Nederlandse sporters uit voor de confrontatie.

IJsbaan Twente organiseerde al eens eerder een race. Toen reed Koen Verweij al eens een wedstrijd tegen een Audi S1.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:49 donderdag 30 juni 2016

Er wordt vaak geklaagd over de slopende voetbalkalender. Veel te veel wedstrijden, veel te weinig rust en voetballers die daardoor oververmoeid en blessuregevoelig zouden worden. Een blik op de doelpuntenmakers op het EK lijkt deze theorie echter te ontkrachten.

Een maand geleden stonden Real Madrid en stadgenoot Atlético nog in de finale van de Champions League. Na een lang Spaans seizoen van 38 competitiewedstrijden, bekerwedstrijden en ook nog eens persoonlijke interlandverplichtingen voor de meeste spelers. Nemen we de doelpuntenmakers op het EK zien we dat Real-spelers zes goals hebben gemaakt en Atlético-spelers er vier hebben binnengeschoten.

Real-voorzitter Florentino Peréz zal ongetwijfeld handenwrijvend naar het Europese landentoernooi in Frankrijk zitten te kijken. Gareth Bale, toch wel de revelatie van dit EK, scoorde in alle groepswedstrijden namens Wales. Cristiano Ronaldo, die wat stroef begon, revancheerde zich met twee prachtige treffers tegen Hongarije. En dan is er natuurlijk nog de Kroaat Luka Modric met zijn fijne uithaal in het eerste weekeinde tegen Turkije.

Bij Atlético zijn ze ook niet bepaald ontevreden. Antoine Griezmann redde Frankrijk met zijn drie treffers tegen Roemenië in de groepsfase en Ierland in de achtste finales. Terwijl Yannick Carrasco diezelfde zondag de vierde treffer van de Belgen tegen Hongarije maakte.

De fans van Real kunnen wellicht vanavond alweer juichen als Cristiano Ronaldo tegen Polen ongetwijfeld zal proberen om het EK-doelpuntenrecord van Michel Platini te verbreken. De Fransman maakte tijdens het EK van 1984 negen treffers. Ronaldo scoorde tot nu toe acht goals tijdens vier opeenvolgende EK’s.

Pikanter wordt het allicht morgen. Bale vs Carrasco. Toch een beetje Real tegen Atlético. Voor wie zich de Champions League-finale niet meer kan herinneren: Carrasco scoorde toen in de 79ste minuut de gelijkmaker, Bale in de beslissende strafschoppenreeks.

Gareth Bale met de Champions LeagueBeeld anp

14:28 donderdag 30 juni 2016

Een nieuw persoonlijk record voor Dafne Schippers. Ja, daar klikt u wel op. Valt toch een beetje tegen, het is namelijk een persoonlijk record hoogspringen. Op een stapeltje kussens. In de gymzaal.

Ze is er zelf in ieder geval blij mee, dus dan wij ook. Vol vertrouwen naar het EK Atletiek in Amsterdam volgende week.

Twitter bericht wordt geladen...

14:15 donderdag 30 juni 2016

En ondertussen ziet het er bij Robin Haase iets minder rooskleurig uit dan bij Bertens. Hij heeft last van zijn knie. En dat in een partij met een tegenstander die voor hem toch al lastig was.

Twitter bericht wordt geladen...

14:02 donderdag 30 juni 2016

Ze was er na Roland Garros even tussenuit met een kuitblessure die heel Nederland plots bezighield, maar van echte hinder kunnen we niet spreken. Zojuist heeft Kiki Bertens op Wimbledon de derde ronde bereikt. Ze wint met 6-4 6-4 van de Duitse Mona Barthel.

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld afp

13:47 donderdag 30 juni 2016

Kiki Bertens en Robin Haase zijn nu allebei bezig aan hun partij op Wimbledon. Tijd voor ons om heel even terug te blikken op gisteren, de dag waarop zij eigenlijk hadden moeten spelen, maar wat mislukte door het slechte weer in Londen.

Dé wedstrijd van woensdag was die van Marcus Willis, de nummer 772 van de wereldranglijst, tegen grootmeester Roger Federer. Willis maakte een feestje van dat wat door iedereen inmiddels werd bestempeld als sprookje. Dikke achterstand in zijn partij deerde niet, Willis bleef lachen naar en met zijn vrienden op de tribune. En maakte terstond ook nog onderstaand punt, wat hij ongetwijfeld niet snel zal vergeten.

Teruglezen - Cancellara naar de Spelen en buikloop van Groenewegen
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

13:32 donderdag 30 juni 2016

Wie zijn joggingbroek deze zomer écht hip wil combineren doet dat met een voetbalshirt van IJsland. De shirts van het IJslandse elftal zijn namelijk niet aan te slepen nu zij op het EK tegen alle verwachting in de groepsfase overleefden en vervolgens Engeland uitschakelden.

De meeste elftallen worden gesponsord door de grote sportkledingmerken die u zelf wel kunt invullen. Maar dat is het leuke aan IJsland: zij kwamen niet verder dan een onbekende Italiaanse kledingsponsor, Errea. En dit merk draait sinds het succes overuren, zij verwachten veel meer dan de in eerste instantie geplande 30.000 shirts te verkopen.

Voor de goede orde: dat aantal is gelijk aan een op de tien inwoners van IJsland. Of drie keer de hoeveelheid mensen die in het nationale voetbalstadion in hoofdstad Reykjavik passen.

De shirts van kledingfabrikant Errea kosten 80 euro en zijn bijna overal uitverkocht. Errea zegt op zijn website pas op zaterdag, een dag voor de kwartfinalewedstrijd tegen gastland Frankrijk, weer nieuwe voorraad te hebben. De IJslandse distributeur van de shirts, Sport Company, heeft zijn hele omzet van vorig jaar inmiddels al overtroffen.

IJsland tijdens een training.Beeld ap

12:31 donderdag 30 juni 2016

Het is voer voor psychologen aan het worden: al die topgolfers die zich afmelden voor de Olympische Spelen vanwege de dreiging van het Zika-virus. Neem de Australiër Jason Day (nummer 1 van de wereld), zijn landgenoot Adam Scott, de Noord-Ier Rory McIlroy, de Ieren Shane Lowry en Graeme McDowell of de Zuid-Afrikanen Branden Grace, Louis Oosthuizen en Charl Schwartzel. Stuk voor stuk spelers uit de top-25 van het mondiale golf.

Allemaal zijn ze er niet bij als golf in augustus na 112 jaar zijn terugkeer maakt op de Olympische Spelen. Officieel uit angst voor een mug. Maar ja, rechtvaardigt dat al die afmeldingen? Bij andere sporten zie je nauwelijks dat er atleten bedanken vanwege een mogelijke gezondheidsdreiging. De Amerikaanse wielrenner Tejay van Garderen heeft laten weten niet naar Rio te gaan vanwege Zika. De Britse verspringer Greg Rutherford twijfelde lang en ernstig, maar liet uiteindelijk zijn sperma invriezen en gaat toch.

Alle andere sporters die zich dezer dagen afmelden voor Rio doen dat vanwege blessures, zoals de Australische olympische hordenkampioene Sally Pearson. Of omdat ze, zoals de Amerikaanse basketbalgiganten LeBron James en Stephen Curry, doodop zijn van een slopend NBA-seizoen en echt niet kunnen schitteren met Team USA.

Het zijn de topgolfers die steevast Zika aandragen als belangrijkste reden voor het wegblijven. Waarom? Heeft de geïnfecteerde mug van het Aedes-geslacht het juist voorzien op de mannen in hun geruite broeken en kekke polo’s?

Er zijn er, zoals de manager van de Spaanse golfer José Maria Olazabal, die beweren dat andere redenen ten grondslag liggen aan alle afmeldingen. Veel golfers zouden het niet zien zitten om tussen 11 en 14 augustus op de baan van Rio te spelen omdat het zo vlak na The Open Championship en de PGA valt. Maar ook het feit dat er slechts voor de olympische eer wordt gestreden, in plaats van voor een fors prijzenbedrag, zou volgens Sam Weinman van Golf Digest een rol kunnen spelen.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar waarom zijn het juist de mannelijke golfers die afhaken dan en niet de vrouwelijke? Zika is welbeschouwd gevaarlijker voor hen als ze zwanger worden. Andere sportsters als tennisster Serena Williams en voetbalster Hope Solo spraken al eerder hun zorgen over de mogelijke riscico's voor de gezondheid en de kinderwensen uit, maar zijn in Rio aanwezig. En de vrouwelijke golfers hebben we tot nu toe helemaal niet gehoord.

Of toch? De Zuid-Afrikaanse golfster Lee-Anne Pace heeft als eerste nu via Twitter laten weten af te zien van deelname aan de Spelen. Inderdaad, vanwege de angst voor Zika. Heel benieuwd wat andere golfsters nu gaan doen.

De beste golfer ter wereld, de Australiër Jason Day.Beeld ap
Lee Ann Pace tijdens de Lacoste Open.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

11:53 donderdag 30 juni 2016

Voor wie zich afvraagt wat er zoal bij een Tour de France komt kijken:

7 hectaren aan ruimte voor het Tourcircus. Per dag, bij elke finish.

4000 meter aan dranghekken.

23.000 politiemensen zijn speciaal op de been.

60 kilometer aan kabels.

2000 journalisten zullen het evenement ter plekke verslaan.

3 vliegtuigen zijn gereserveerd voor de transfer op 24 juli.

1 bus met radiologie-apparatuur aan boord.

En nog veel meer. Benieuwd naar meer details? Kijk op onderstaand twitteraccount van de organisatie. Inzoomen kan door op de afbeelding te klikken.

Twitter bericht wordt geladen...

11:41 donderdag 30 juni 2016

Goed nieuws voor de Belgen. Eden Hazard, de grote uitblinker van zondag, lijkt op tijd fit voor de wedstrijd tegen Wales. Morgen spelen de Rode Duivels de kwartfinale in Lille.

Hazard, die tevens aanvoerder is van het team, liep zondag nog een bijbeenblessure op. Vandaag is hij echter bij de training te vinden. Thomas Vermaelen ontbrak wel, hij is geschorst voor de wedstrijd tegen Wales en krijgt vandaag rust.

Eden Hazard vandaag tijdens de training van België.Beeld reuters

11:09 donderdag 30 juni 2016

Nooit eerder wonnen de Braziliaanse voetballers olympisch goud. Driemaal won de Canarinha zilver (1984, 1988 en 2012) en tweemaal brons (1996 en 2008). Voor eigen publiek in Rio de Janeiro zijn de verwachtingen torenhoog. Vooral na het debacle van de vijfvoudige wereldkampioen afgelopen maand in de Copa América en op het WK in Brazilië twee jaar geleden.

Geen makkelijke opgave dus voor de Braziliaanse bondscoach Rogério Micale. Vooral als je bedenkt dat op de Spelen vrijwel alle spelers onder de 23 jaar oud moeten zijn. Drie krijgen dispensatie, maar hoe te kiezen uit de enorme poel aan Braziliaanse voetballers? En dan moeten de clubs ook nog eens meewerken.

Voetbalster Neymar kreeg van Barcelona toestemming om in eigen land te schitteren. Ook collega-aanvaller Douglas Costa mocht van Bayern München naar Rio. Benfica lag echter dwars: doelman Ederson moest in Lissabon blijven en niet tussen de palen staan in de groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika, Irak en Denemarken en alle olympische wedstrijden die erna zouden volgen.

Dus toverde Micale bij de presentatie van de Braziliaanse olympische voetbalploeg een enorme konijn uit de hoge hoed: de 37-jarige Fernando Prass van Palmeiras. Volgens Micale vanwege zijn ervaring en leiderskwaliteiten in de kleedkamer en op het veld.

Prass is in de zevende hemel. Nooit eerder speelde hij voor de Braziliaanse nationale ploeg. Hij maakt dus zijn debuut voor Brazilië op de Olympische Spelen. Een onverwachte wending voor een carrière die enkele jaren gelden nog werd overschaduwd door beschuldigingen dat hij geld zou hebben ontvangen van andere clubs als Palmeiras zou winnen.

Overigens is Prass niet alleen een goede keeper. Bekijk dit filmpje waarin hij aanvaller Valdivia van Internacional de Porto Alegre enorm voor schut zet.

Neymar tijdens een interland in 2014.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

10:32 donderdag 30 juni 2016

Een sportdag zonder doping is inmiddels al bijna geen echte sportdag meer. De internationale roeifederatie FISA publiceert deze week een overzicht en daaruit blijkt dat roeiers uit Rusland in 2015 zeven keer positief zijn getest op doping.

Er werden vorig jaar 727 dopingcontroles bij Russische roeiers uitgevoerd. In de Duitse roeiwereld werd een recordaantal van 795 testen verricht, met nul positieve gevallen. Ook in China werden de toproeiers vaak gecontroleerd (686 testen, nul positief).

Dit zijn opvallend veel testen, in Nederland werd bijvoorbeeld maar 126 keer getest door de inernationale controle. Daarbij zaten nul positieve gevallen. In Chili lijkt de situatie ook zorgwekkend: van de negentien controles waren er zes positief op verboden middelen.

Roeiers uit Brazilië, in augustus gastheer van de Olympische Spelen, ondergingen 34 dopingtesten, met drie keer een positieve uitslag. Het is nog onduidelijk of de Russische roeiers door de dopingperikelen aan Rio 2016 mogen deelnemen.

Wetenschappers in het Braziliaanse dopinglab in Rio de Janeiro.Beeld anp

10:19 donderdag 30 juni 2016

Tijd om kort vooruit te blikken op de EK-wedstrijd van vanavond. Om 21.00 uur treffen Portugal en Polen elkaar in de kwartfinale. Polen erkent dat Portugal op papier de betere is en ziet kansen, de Portugese bondscoach Fernando Santos kiest de underdogpositie en doet alsof zijn ploeg bij voorbaat al op gelijke hoogte staat. Onzin natuurlijk.

Zij hebben Cristiano Ronaldo, de superster, de ijdeltuit en de man die nooit een frikandel zou eten, in tegenstelling tot Rafael van der Vaart, bleek laatst. Diezelfde Van der Vaart zei ook dat hij Ronaldo in zijn tijd als teamgenoot nooit opzocht. Veel te saai.

De Portugees is een soort robot. Hij leeft voor zijn sport. Hij heeft een doel: hij wil winnen, de beste zijn. Hij is de man die voorop loopt als het team de bus uitgaat, het veld betreedt, waar dan ook. Vanavond weer.

De UEFA maakte een overzicht van zijn doelpunten op de EK's waar Ronaldo aan meedeed.

Twitter bericht wordt geladen...

10:11 donderdag 30 juni 2016

En nu we toch in de Toursferen zijn geraakt: het kan nog! Vandaag is de laatste dag om mee te doen aan de speciale Tourquiz, waarmee u kans kunt maken op vip-kaarten voor de laatste etappe.

Dus weet u waarom de gehele Nederlandse PDM-ploeg in 1991 ziek uit de Tour de France stapte?
Of wat de hoogste berg is die ooit werd bedwongen in de Tour de France?

Schroom dan vooral niet! De Tourquiz vindt u hier.

09:59 donderdag 30 juni 2016

We blijven even in de getallen met dit blog. Vandaag is de dag voor veel teampresentaties, want zaterdag begint de belangrijkste wielerronde van het jaar: de Tour de France. En ook hier is aardig wat geld te verdienen.

De winnaar van de gele trui, de eindoverwinning, is 500.000 euro rijker. Dat bedrag is overigens een verhoging met 11 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook het prijzengeld voor de andere truien is omhoog gegaan.

Het totale prijzengeld bedraagt iets minder dan 2,3 miljoen euro. Kortom: het is geen 126,7 miljoen zoals bij NFL-speler Luck van hieronder, maar onaardig is het ook niet.

Chris Froome, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 2015.Beeld ap

09:42 donderdag 30 juni 2016

Je bent zoveel waard als de gek ervoor biedt. Dat de National Football League uit gekken bestaat willen we hiermee niet beweren, maar dat er soms 'gekke' bedragen rondgaan in de sportwereld is een feit.

141 miljoen dollar, oftewel 126,7 miljoen euro kan Andrew Luck opstrijken. Daarvoor heeft de quarterback een contract met de Indianapolis Colts tot 2021. Het is het lucratiefste contract in de NFL tot nu toe. Het vorige topcontract staat op naam van Aaron Rodgers. In 2013 sloot hij een verbintenis voor vijf jaar ter waarde van 110 miljoen dollar.

Andrew Luck in 2015 tijdens een wedstrijd tegen Denver Broncos.Beeld ap

09:05 donderdag 30 juni 2016

Peter Sagan, de kleurrijkste renner uit het peloton, is volgend jaar verbonden aan Bora-Hansgrohe. Dat zegt het Belgische Nieuwsblad tenminste. Sagan zou een mondeling akkoord hebben bereikt met de ProContinentale ploeg.

Sagan, die zich tegen alle ongeschreven wielerwetten in in januari met ongeschoren benen in het peloton meldde, had ook een nieuwe ploeg nodig. Tinkoff stapt aan het einde van het seizoen namelijk uit de wielerwereld.

Het fietsmerk Specialized zou de komst van Sagan mogelijk hebben gemaakt en een groot deel van het miljoenensalaris van de wielerster betalen. De deal geldt niet alleen voor Sagan, maar ook voor zijn broer Juraj, de Poolse kampioen Rafal Majka, zijn Slovaakse talisman Michael Kolar en Erik Baska.

Peter Sagan tijdens de Ronde van Zwitserland.Beeld photo_news

08:55 donderdag 30 juni 2016

Fijn voor de Nederlandse BMX-ers: zij kunnen hun olympische voorbereiding voortaan vanuit bed doen, met een afstandsbediening in de hand.

Niek Kimmann, een van de grote kanshebbers in Rio en de wereldkampioen van vorig jaar, twittert een filmpje van een Mariogame op de BMX-baan in Rio.

Een dingetje: in het echt rijdt een BMX-er niet zomaar tegen een baanafscheiding aan, maakt een pirouette in de lucht en trapt vervolgens weer vrolijk een omwenteling of 150. Nee, meestal zijn dan eerst al wat botten gebroken of kneuzingen opgelopen.

Maar dat is een kleinigheidje.

Twitter bericht wordt geladen...

08:07 donderdag 30 juni 2016

Voor de Olympische Spelen geldt: nog voordat het toernooi begonnen is zijn de eerste verliezers al bekend.

Kenenisa Bekele is een van die verliezers, de Ethiopische hardloper is goed voor drie gouden medailles op diverse Spelen, hij is houder van het wereldrecord op de 5000 en op de 10.000 meter, maar in Rio zal hij niet lopen.

Bekele is niet de enige grote naam die ontbreekt. Eerder deze week wist zwemmer Ryan Lochte zich niet te plaatsen op de 400 meter wisselslag, het nummer waarop hij in 2012 goud won en vier jaar daarvoor het brons bemachtigde. Lochte heeft zich daarentegen wel gekwalificeerd voor de 4x200 meter wisselslag.

Kenenisa Bekele tijdens de marathon van Parijs in 2014.Beeld ap

07:42 donderdag 30 juni 2016

Vandaag is de dag van Robin Haase en Kiki Bertens. Althans, dat hopen we. Het kan ook zomaar dat Nederlands beste tennissers vandaag weer een dagje duimen draaien voor de boeg hebben, net als gisteren. Bij spelen op Wimbledon hoort namelijk een garantie: wie niet op het centre court speelt, waarboven het dak gesloten kan worden, weet dat er bij regen wordt gestopt.

Tennisverslaggever Robèrt Misset zei in een voorbeschouwing van gisteren, die nu nog steeds van toepassing is, onder meer over Haase: ‘Dat wordt een leuke partij. Ik vraag me af of ze twee bodyguards op de baan zetten, want die twee zijn geen vrienden. Sock haalt het bloed onder de nagels vandaan bij Haase.'

En Bertens speelt tegen haar kwelgeest van weleer. Maar de grote vraag is nu: wat kan de nieuwe Kiki, de Kiki 2.0, sinds haar succes op Roland Garros?

Kiki Bertens in de eerste ronde op Wimbledon.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

07:35 donderdag 30 juni 2016

Vijf deelnames aan de Olympische Spelen: er zijn weinig sporters die dat kunnen zeggen, maar voor Michael Phelps (31) gaat het op. De Amerikaanse zwemmer kwalificeerde zich vannacht in eigen land voor de 200 meter vlinderslag in Rio. Hij is daarmee de enige mannelijke zwemmer die dit ooit lukte.

En het bijzondere aan het verhaal van Phelps is, even afgezien van het feit dat hij 22 olympische medailles op zijn palmares heeft, dat hij eerder gestopt was met zwemmen. In 2014 besloot hij een comeback te maken, met succes. Vannacht stak hij blij vijf vingers in de lucht naar het publiek.

De carrière van Phelps kent ook dieptepunten. Twee jaar geleden, net na zijn comeback werd Phelps voor de tweede keer betrapt voor dronken rijden. Hij werd voor zes maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond en miste het WK van 2015. Phelps raakte depressief en belandde zelfs in een kliniek waar hij met overmatig alcoholgebruik moest afrekenen.

Wat Phelps betreft is hij nog niet klaar bij de Amerikaanse trials: hij hoopt zich ook nog te plaatsen voor de 100 meter vlinderslag en de 200 meter wisselslag.

Michael Phelps direct na zijn kwalificatiewedstrijd.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Michael Phelps tijdens de 200 meter vlinderslag bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

07:23 donderdag 30 juni 2016

Laten we de dag een beetje swingend beginnen. Met een legende, de man bij wie alleen twee cijfers al genoeg zijn om herkenning op te roepen, namelijk de 1 en de 4: Johan Cruijff.

Cruijff was een rock 'n roll-ster met zijn lange manen, met het aristocratische. Een Beattle. In Frankrijk althans. Het is nu 14 weken na zijn dood en Willem Vissers sprak de Chérif Ghemmour(+) , de Franse biograaf, die schreef over 'Kroeijff'.

Het eerbetoon na het overlijden van Johan Cruijff voor de eredivisiewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...