Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Portugal wint na penalty's, uitblinker Blaszczykowski mist

Het werden penalty's tussen Portugal en Polen. Portugal is door naar de volgende ronde. Lees hieronder het liveblog van de wedstrijd terug.

Renato Sanches viert zijn doelpuntBeeld anp

23:42 donderdag 30 juni 2016

De penalty van Quaresma gaat koelblodig het dak in. Portugal is door naar de volgende ronde. Daarin treft het België of Wales.

Of die echt veel te vrezen hebben van dit Portugal? Natuurlijk. Altijd, met spelers als Ronaldo, Nani en Renato Sanches. Maar de Portugezen wisten dit EK nog geen wedstrijd na 90 minuten te winnen. Speelden al twee slopende verlengingen.

Leuk was de wedstrijd niet. Vanaf de rust was eigenlijk de verlenging al voelbaar. Het spel te voorzichtig. Het wedstrijdverslag leest u hier.

23:41 donderdag 30 juni 2016

B¿aszczykowsk, verrassende uitblinker bij Polen dit toernooi, schiet niet eens zo slecht in. Maar lekkere redding hoor van Rui Patrício.

23:41 donderdag 30 juni 2016

Zelfverrzekerde serie van beide kanten. Nani schiet richting kruising de 4-3 voor Portugal binnen. Polen moet nu.

23:40 donderdag 30 juni 2016

Glik laat zich niet gekmaken. Knal, tegen de touwen. Dat is 3-3.

23:39 donderdag 30 juni 2016

João Moutinho maakt de derde voor Portugal. Keeper weer de verkeerde hoek in.

23:38 donderdag 30 juni 2016

Arek Milik, goeie linker, maar slecht toernooi. Deze maakt hij keurig. Schuiver linksonder, keeper de verkeerde kant op.

23:38 donderdag 30 juni 2016

Toe maar, 18 jaar, goal gemaakt en dan zo koel een penalty inschieten. Chapeau.

23:37 donderdag 30 juni 2016

Ronaldo neemt de verantwoordelijkheid, dan Lewandowski ook. De sterspelers schieten raak.

23:36 donderdag 30 juni 2016

Hij neemt ze graag op beslissende momenten in de serie. Maar nu neemt hij zijn verantwoordelijkheid en maakt de eerste.

23:31 donderdag 30 juni 2016

Ok. We gaan ze hier voor u opschrijven. De penalty's. Hieronder beelden de supporter die het veld betrad.

Lewandowski viert zijn doelpunt tegen PortugalBeeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

23:22 donderdag 30 juni 2016

Er ontstaat nog wel wat ruimte op het middenveld. Door de vermoeidheid. Echt hard worden de gaten niet dichtgelopen. Echt gevaarlijk wordt ook niemand meer.

Herhalen we wel nog maar eens: in de 117de minuut scoorde Portugal tegen Kroatië.

Twitter bericht wordt geladen...

23:20 donderdag 30 juni 2016

In ieder geval een beetje reuring, zo'n malloot op het veld. Heel goed hebben we het niet kunnen zien, de regisseurs van de UEFA willen dit soort beelden niet herhalen.

Wat Willem zegt: Noord-Korea.

Twitter bericht wordt geladen...

23:18 donderdag 30 juni 2016

Milik... Tijdrekken bij het nemen van een corner. Dat is echt niet nodig. Je wil toch scoren?

Polen weet wel dat het op moet letten. Want tegen Kroatië wist Portugal die goal te maken in de 117ste minuut.

23:14 donderdag 30 juni 2016

Nou, nog 15 minuten. We hebben inmiddels wel zin in die penalty's. Altijd spannend. Of, nouja, heel veel maakt het ons ook niet meer uit wie er doorgaat naar de volgende ronde. Beide teams gingen geleidelijk van aanvallend voetbal naar anti-voetbal.

Daarmee bedoelen we: spelen op balbezit, beter geen fouten maken dan enig risico nemen. Saai, meer kunnen we er niet van maken.

23:10 donderdag 30 juni 2016

Op die enorme kans voor Ronaldo na, is dit de verlenging die we voorspelden. In de fanzone in Bordeaux gaan een hoop supporters al naar huis. We geven ze geen ongelijk.

Twitter bericht wordt geladen...

23:03 donderdag 30 juni 2016

Als we ergens niet tegen kunnen zijn het opportunistische lange ballen. Zeker als niemand meer de puf heeft om er achteraan te hollen. Vers bloeg bij Portugal, dat wel: William Carvalho moet eraf, zijn vervanger is Danilo.

Om de grapjes over de Portugezen kunnen we wel lachen. Tot nu toe stonden alle duels die de Portugezen die toernooi speelden na 90 minuten gelijk. Nou niet per se iets op trots op te zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

22:58 donderdag 30 juni 2016

En we zijn los in de eerste verlenging. Krijgt Ronaldo 'm weer in zijn voeten, op een meter voor de goal. Die had hij toch echt op goal mogen werken. Slapeloze nachten voor Critsi als Portugal hier uiteindelijk verliest. Twee hele grote kansen op cruciale momenten in de wedstrijd.

Twitter bericht wordt geladen...

22:51 donderdag 30 juni 2016

Hier verwachten we niet zo heel veel meer van, die verlenging. De spelers zijn moe. De alles-of-niets-mentaliteit is ver te zoeken. Het spel wordt vertraagd, spelers gaan zichzelf een beetje sparen. Op naar de penalty's dan maar.

Maar een keer proberen: eerst penalty's en dan pas een verlenging. Dit dwingt de partij die de strafschoppen verloor tot de aanval. De tegenpartij loert op de counter. Valt er geen doelpunt meer, dan is de winnaar van de penaltyserie de winnaar van de wedstrijd.

Twitter bericht wordt geladen...

22:47 donderdag 30 juni 2016

Dat was rood toch? Of zagen we het niet goed. Want dit lijkt ons niet de bedoeling, Arek Milik, om op deze manier een kopduel aan te gaan. Slingerend met die elleboog.

De extra speeltijd is inmiddels ingegaan. Drie minuten nog. William Carvalho krijgt geel na opzichtig vasthouden van Krychowiak en mist sowieso de halve finale.,

22:44 donderdag 30 juni 2016

Dat zal de laatste kans zijn geweest. Mooi passje van João Moutinho op Ronaldo, een-op-een met de Poolse keeper Fabianski. Stond-ie zelf ook even van de kijken. Maar hij mist de bal op kinderlijke wijze. De tranen staan in de ogen. Maar ja, dat staan ze eigenlijk altijd bij de aanvaller.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

22:41 donderdag 30 juni 2016

Nog vijf minuten officiële speeltijd. En het voelt inmiddels toch een beetje als uitzitten. Voor de spelers, maar ook voor de neutrale toeschouwer. Mocht het een verlenging worden zullen beide ploegen ook enigszins gereserveerd gaan spelen. Want ja, straks wacht opnieuw een zware wedstrijd als je doorgaat.

22:38 donderdag 30 juni 2016

Bijna eigen doelpunt of een heerlijke sliding. Ligt dicht bij elkaar. J¿drzejczyk komt net tussen de pass van Pepe op Ronaldo en ziet de bal gevaarlijk dicht langs de paal van Fabianski naast rollen.

Ook aan Poolse zijde nu een wissel: Kapustka staat nu in het veld, Grosicki, die kleine sprinter met een belangrijk aandeel in de 1-0, mag gaan douchen.

22:36 donderdag 30 juni 2016

Portugal kreeg al vijf corners, maar werd net pas voor het eerst echt gevaarlijk. De kopbal van Fonte is goed, maar recht op de doelman af.

João Mário wordt eraf gehaald, in het veld komt Quaresma. Kom maar door met die ene geniale actie dan.

22:31 donderdag 30 juni 2016

João Moutinho komt erin voor Adrien Silva. Gaat dit iets veranderen? Of is het vooral een wissel omdat Silva al geel op zak had?

Nog ruim twintig minuten te spelen. Het is wachten op een slotoffensief van een van de beide landen. Of misschien is het eerder hopen dan wachten. Echt een bovenliggende partij is er niet deze tweede helft.

22:26 donderdag 30 juni 2016

Daar krijgt Milik zijn voet knap tegen de bal aan, zeker met Pepe in zijn nek. Portugal-keeper Rui Patrício moet ingrijpen en met zijn linkerhand kan hij de bal op de grond stoppen.

Naast de kopbal van Lewandowski is dit eigenlijk het enige echte gevaar van de Polen. Want zo spetterend als de wedstrijd begon, is het spelbeeld al lang niet meer.

Meer overtredingen, slordige counters, slechte corners. Het is weer wachten op een opleving van een van de sterspelers.

22:23 donderdag 30 juni 2016

Geel voor Glik. Terecht. Lomp block tegen Ronaldo, die met een slimme lichaamsbeweging de Poolse verdediger probeert te passeren.

22:21 donderdag 30 juni 2016

Als het zestienmetergebied vol staat, moet je soms maar uithalen. Helemaal geen gek schot van Cédric van zo'n 20 meter afstand.

22:18 donderdag 30 juni 2016

Nou, daar had Ronaldo de 2-1 op de voet. Kansje hoor. Maar hij maait dichtbij het doel van Fabianski hard over de bal heen.

22:13 donderdag 30 juni 2016

Lekker passje van Nani, in die counter. Op Cristiano Ronaldo, die blind in het zijnet ramt. Want als hij even had gekeken, zag hij daar zijn teamgenoot João Mário voor de goal lopen.

Twitter bericht wordt geladen...

22:10 donderdag 30 juni 2016

Aanvallen loont. Maar geen tegengoal krijgen loont ook, dat weten de ploegen op dit EK ook. Krijgen we nu toch een tweede helft waarin Polen en Portugal voorzichtigheid laten prevaleren boven aanvalsdrift? Daar lijkt het wel op na tien minuten spelen.

22:07 donderdag 30 juni 2016

Het eerste gevaar van de tweede helft komt toch weer van Polen. Opnieuw van Lewandowski, die knap voor zijn man komt. Zijn kopbal is te slap.

22:04 donderdag 30 juni 2016

Portugal begon wat moeizaam aan de eerste helft en stond al na twee minuten achter. Dat zullen ze niet nog een keer laten gebeuren. Gaan beide ploegen wel weer op zoek naar de aanval?

21:46 donderdag 30 juni 2016

Rust. Kunnen wij ook even op adem komen. Want het is wel een lekkere pot. Allemaal ingegeven door dat vroege doelpunt van Lewandowski.

Daarna moest Portugal wel. En toen het even wat meer druk ging zetten was het uitblinker Renato Sanches die zijn eerste basisplaats alvast wat extra glans gaf door knap te scoren. Wat kan hij in de tweede helft? De Polen zijn in ieder geval gewaarschuwd.

21:42 donderdag 30 juni 2016

Voila, hieronder de herhaling van de goal van Sanches.

21:39 donderdag 30 juni 2016

En nu ligt, met nog zo'n 5 minuten te spelen, alles weer open. Beide ploegen weten dat er iets te halen valt als ze maar durven.

21:32 donderdag 30 juni 2016

We schreven het al: let op Renato Sanches. En daar is de 1-1. Portugal gooide het tempo wat omhoog de laatste minuten en drukte de Polen terug. Een mooie een-twee met Nani en een lekkere knal met links van Sanches. Ja, nog even aangeraakt, maar dat doet er niks aan af.

Beloning ook voor bondscoach Fernando Santos, die Sanches zijn eerste een basisplek gunde.

Twitter bericht wordt geladen...

21:30 donderdag 30 juni 2016

Daar had Ronaldo toch meer mee kunnen doen. Hij draait zich knap vrij op de rand van de zestien, maar raakt de bal net iets achter zich. Het schot is een makkelijke prooi voor de Poolse keeper Fabianski.

21:24 donderdag 30 juni 2016

Er is zo'n 25 minuten gespeeld in de eerste helft en het valt niet tegen. Het is vooral Polen dat aardig rondspeelt, diepte zoekt en af en toe met mooie combinaties gevaarlijk wordt.

Maar we weten ook: een opleving van Ronaldo is genoeg om de boel weer helemaal om te gooien.

Twitter bericht wordt geladen...

21:23 donderdag 30 juni 2016

Het staat niet goed achterin bij Portugal. Of eigenlijk: op het middenveld van Portugal. Tussen de linies krijgen Lewandowski en Milik veel ruimte om zich vrij te lopen en daarna zelfs nog tijd krijgen voor de keuze tussen een schot of een actie.

21:20 donderdag 30 juni 2016

Beide kanten weten nog niet zo goed wat ze met de nieuwe verhouding moeten doen. Portugal kan niet echt op de counter gaan spelen, Polen weet zich geen raad met de ruimte die het af en toe krijgt.

Dat zie je terug in kleine foutjes van beide kanten. Onmogelijke lange ballen, domme passjes op het middenveld. Van beide kanten.

21:16 donderdag 30 juni 2016

Arek Milik heeft op de eredivisievelden mooie dingen laten zien dit jaar met zijn linkerbeen. Op het EK wil het nog niet zo lukken. Ook nu schiet hij wat onbeholpen richting het doel van de Portugezen. Onze gok: zo'n 20 meter naast.

Aan de andere kant is het Ronaldo die weer heerlijk potsierlijk vanaf 30 meter uithaalt. Hard, uiteraard, maar vol in de muur.

Twitter bericht wordt geladen...

21:15 donderdag 30 juni 2016

Het is altijd even wachten, maar hier is de herhaling van de goal van Lewandowski.

21:09 donderdag 30 juni 2016

Hoe verwerkt Portugal de klap van het vroege doelpunt? Ronaldo probeerde het al twee keer, maar zijn schoten werden geblokt.

Op wie de Polen ook goed zullen moeten letten: de 18-jarige Renato Sanches. Fijne, beweeglijke voetballer waar veel dreiging vanuit gaat. Niet voor niets trok Bayern München de beurs voor deze jonge Portugees: 35 miljoen euro.

21:07 donderdag 30 juni 2016

Altijd fijin zo'n vroeg doelpunt. Zeker voor de neutrale kijker. Die wil voetbal en strijd zien. GEen teams die de bal alleen maar in de ploeg willen houden. Van die saaie balletjes terug. Geen herhaling van Kroatië-Portugal.

En dat zit er nu ook niet meer in. Portugal moet. Ronaldo moet. Laat maar zien, wij zitten er klaar voor.

Aanvoerders Ronaldo en LewandowskiBeeld anp

21:03 donderdag 30 juni 2016

2' - En daar is meteen het doelpunt van Lewandowski! Nog geen doelpunt gemaakt, maar nu is het na twee minuten raak tegen Portugal. De voorzet is van Grosicki, die slim wegloopt uit de rug van de Portugese verdediging. Voor de statistiekliefhebbers: Lewandowski's eerste goal in 645 EK-minuten.

De Portugezen waren in de eerste minuut al gewaarschuwd toen de bloedsnelle Grosicki ook al bijna kon doorlopen.

21:00 donderdag 30 juni 2016

De bal rolt, zeggen ze dan. Voor de aftrap was in het Stade Vélodrome van Marseille nog een korte stilte voor de slachtoffers van de aanslagen op het vliegveld in Istanbul.

Twitter bericht wordt geladen...

20:55 donderdag 30 juni 2016

De volksliederen klinken. Altijd mooi, dat valse maar enthousiaste gezang van die spelers.

Laten we hopen dat ze die sfeer vast houden. Want de laatste wedstrijd van Portugal, die tegen Kroatië, was zo uitzonderlijk saai, dat zelfs onze voetbalverslaggever Willem Vissers het 'een belediging voor het voetbal' noemde. En hij is wat gewend. Hij zit ook gewoon op de tribune bij Go Ahead - PEC Zwolle.

Twitter bericht wordt geladen...

20:43 donderdag 30 juni 2016

Ronaldo is altijd hongerig naar statusverhoging. Zoals bijvoorbeeld de meeste goals op een EK. Hij staat slechts één goal achter op EK-topscorer aller tijden Michael Platini.

Twitter bericht wordt geladen...

20:31 donderdag 30 juni 2016

Nog een halfuurtje en dan begint de wedstrijd.

20:01 donderdag 30 juni 2016

Op de persbijeenkomst werd Milik gevraagd naar zijn band met Dennis Bergkamp, assistent-trainer van Ajax. 'We hebben een goede band. Ik heb vaak na de training bij Ajax veel tijd doorbracht in het perfectioneren van mijn techniek en hij heeft mij daarbij geholpen. Zelfs tijdens het toernooi hebben we af en toe per sms contact. Bergkamp is een speciaal persoon. Hij heeft een geweldige voetballoopbaan gehad, ik leer continu van hem.'

En wat Lewandowski betreft: al negen wedstrijden niet gescoord voor Polen, sinds november vorig jaar. Dit toernooi al vier duels droog. Slechts acht keer geschoten waarvan slechts 2 tussen de palen.
En wat gele kaarten betreft: Pepe, Quaresma e William Carvalho staan op scherp bij de Portugezen. Bij de Polen: Grosicki, Mczynski, Peszko, Piszczek, Pazdan en Jedrzejczyk.

19:52 donderdag 30 juni 2016

De opstelling van Portugal: Rui Patrício; Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu; William Carvalho, Adrien, João Mário, Sanches; Nani, Cristiano Ronaldo.

19:51 donderdag 30 juni 2016

De opstelling van Polen: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdán, Jedrzejczyk; Blaszczykowski, Krychowiak, Maczýnski, Grosicki; Milik, Lewandowski.

De droomopstelling van Ruud Gullit heeft ook Milik in de spits...

Twitter bericht wordt geladen...

19:45 donderdag 30 juni 2016

Portugal op een eindronde is vaste routine. Het schaarde zich op de laatste zes EK's zelfs als enige land bij de laatste acht. Toch lukte het de Portugezen nooit om een prijs te pakken. 'Voetbaltechnisch brengen ze daarvoor misschien net te weinig', zegt Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag, die ruim tien jaar als speler en trainer in Portugal actief was.

'Portugezen zijn van nature volgzaam en buiten Cristiano Ronaldo en José Mourinho ook minder overtuigd van zichzelf dan Nederlanders. Ze kijken op naar Nederland. Terwijl ze nu zelf op een bepaald niveau zijn gekomen.'

Ook al heeft Portugal sterren als Nani, Cristiano Ronaldo en Ricardo Quaresma, het spel blijft defensief. Dat zit ingebakken in de cultuur, denkt Van der Gaag.

Portugezen zijn van nature volgzaam en buiten Cristiano Ronaldo en José Mourinho ook minder overtuigd van zichzelf dan Nederlanders.
Excelsior-trainer Mitchell van Praag

19:41 donderdag 30 juni 2016

Zoals op iedere EK-dag doen we een voorspelling. Vandaag denken we dat Polen gaat winnen.

Sorry, wat?
Polen plaatst zich vandaag voor de halve finale. Echt.
Natuurlijk, Portugal is op papier de favoriet, ook Ajaxspits Arek Milik - let overigens ook op hem! - gaf dat vooraf toe. Maar ja, je kunt niet anders zeggen als je weet dat de concurrent superster Cristiano Ronaldo in de gelederen heeft.

Aan de andere kant: wat Milik ook liet weten is dat niemand onverslaanbaar is. En zo is het maar net. Dat is tenminste de vechtersmentaliteit die we willen zien. Beter dan de slappe instelling van de Portugese bondscoach Fernando Santos: hij beweerde vooraf dat beide teams gelijk zijn. 'Er zijn geen favorieten en de kansen zijn fiftyfifty', zei hij.

Nou, daar doen wij dus niet aan. Als je jezelf dan zo graag omlaag wilt praten, dan kun je laag blijven ook. En als een ding duidelijk is tijdens dit EK, dan is het wel dat bestaande sterren niet zomaar gloreren en dat favorieten niet zomaar winnen. De winst is voor Polen. Basta.

Arek MilikBeeld anp