Direct naar artikelinhoud

Haases horrorfilm is nog lang niet afgelopen

Al drie maanden zit Robin Haase in een spagaat, die hem innerlijk verscheurt. Zijn vriend Koen Everink vermoord, zijn voormalige coach Mark de J. voorgeleid als hoofdverdachte. Soms ontspoort Haase mentaal, zoals donderdag op baan 10 van Wimbledon, waar hij in vier sets (6-1, 6-3, 6-7, 6-4) verliest van Jack Sock. Gevoelsmatig wordt Haase telkens teruggezogen in een moeras en dat sloopt hem.

Robin Haase retourneert tegen de Amerikaan Jack Sock.Beeld AFP

Vorige week vertelde Haase in de Volkskrant dat hij de moordzaak en de gevolgen soms nauwelijks kan verdragen. 'Als ik niet lekker in mijn vel zit, verlies ik twee games. Nu meteen een hele set. Je glas moet leeg zijn als je speelt. Bij mij zit hij al bijna vol als ik aan een partij begin.' En dus loopt het bij Haase ook op Wimbledon over de rand, in een herhaling van zijn confrontatie op Roland Garros met Sock.

De 23-jarige Amerikaan is een speler, die zijn tegenstanders het bloed onder zijn nagels vandaan haalt. Op Wimbledon hanteert Sock dezelfde trucs als vorige maand in Parijs. Hij kreunt net wat intenser als nodig is, schreeuwt overdreven hard na een punt en daagt Haase voortdurend uit. De 29-jarige Hagenaar is er vatbaar voor, zeker als hij in de eerste twee sets van de baan wordt geblazen.

Frustraties

Pas als Haase zich manifesteert als service/volleyspecialist kan hij Sock partij bieden. Toch dwalen zijn gedachten voortdurend af. Drie keer glijdt hij uit, na zijn laatste buiteling in de vierde set moet Haase door de umpire naar zijn stoel worden geholpen. Hij houdt er een dikke knie aan over en imiteert de oerkreet van Sock, na de beslissende servicebreak op 4-4.

Zijn frustraties zijn te begrijpen. Haase torst sinds de aanhouding van De J. op 24 maart een onzichtbaar juk. De details tijdens de eerste rechtszitting van De J. op maandag hadden hem diep geraakt. 'Ik had die dag bewust mijn telefoon uitgezet. Voor ik met de media sprak, wilde ik weten wat er was gebeurd. Ik moet toch op de hoogte blijven. Daarna had ik tijd nodig om het te verwerken. Bovendien ben ik verkeerd geciteerd, dat doet pijn.'

Haase las het verslag van de rechtszitting in de Volkskrant en viel over de bewering van de officier van justitie dat 'Mark volgens Haase slecht zou zijn in terugbetalen'. De J. zou tienduizenden euro's aan gokschulden hebben gehad bij Everink. 'Dan denk ik, waarom word ik er weer bij betrokken?

Teruglezen:

Toptennisser Robin Haase over de moordzaak waarin zijn coach verdachte is.

Uitlaatklep

'Het klopt ook niet, de officier heeft een uitspraak van mij uit zijn verband gerukt. Zo word ik telkens geconfronteerd met een kwestie, waarbij ik niet ben betrokken. En krijg ik geen tijd om afstand te nemen.'

Een time-out kan hij zich niet permitteren. Zijn ranking staat onder druk, Haase dreigt uit de tophonderd te vallen. Thuis zouden ook allerlei gedachten door zijn hoofd dwalen. Op de werkvloer kan hij evenmin ontsnappen aan de gewelddadige dood van Koen Everink en de arrestatie van Mark de J. In de Volkskrant onthulde Haase dat sommige collega's grappen maakten, die dwars door zijn ziel sneden.

'Tennis is geen uitlaatklep', aldus Haase op Wimbledon. 'Het is mijn werk en daarmee gaat het niet zo goed. Federer heeft het tennis gebruikt als een vorm van therapie, nadat zijn Zuid-Afrikaanse coach Carter bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen.

Bertens naar derde ronde

Zelfs als ze matig speelt, beschikt Kiki Bertens over een wapen dat zeker op gras goud waard is. Haar service haperde in het duel met de Duitse Mona Barthel alleen in de openingsfase van de eerste set, en de slotfase van de tweede reeks. Op cruciale momenten was het de reddingsboei voor Bertens in een partij tegen haar kwelgeest, van wie ze al negen keer had verloren. In twee sets (6-4, 6-4) plaatste Bertens zich voor de derde ronde op Wimbledon, waarin ze vandaag de als vijfde geplaatste Simona Halep treft. Ze zal aanvallender moeten spelen dan tegen Barthel, oordeelde coach Raemon Sluiter. Nu deed Bertens een stap achteruit en stond ze te ver achter de baseline. Na haar halve finale op Roland Garros heeft Bertens echter voldoende vertrouwen om ook zakelijk te winnen. Roland Garros-kampioene Garbine Muguruza viel juist van haar wolk. Ze verloor verrassend in twee sets (6-3, 6-2) van de Slowaakse Jana Cepelova.

'Hij realiseerde zich dat hij zijn gedrag moest veranderen om grandslamtitels te winnen. Voor mij ligt het anders. Als er ergens ruis vandaan komt, stapelt het bij mij sneller op.'

In het perscentrum zit een geknakte topsporter. Haase lijkt bijna tegen zijn tranen te vechten. Hij moet door, het leven gaat verder. Zegt hij hardop tegen zichzelf. Je voelt met hem mee. Hij heeft sinds de aanhouding van De J. op Schiphol geen normale dag meer gehad.

Over twee weken is hij wederom de kopman van het Nederlandse Davis Cupteam in het duel met Rusland. Daarna keert Haase terug op het gravel in Gstaad en Scheveningen, waarna het olympische dubbel met Rojer op de Spelen van Rio wacht. Spelen, spelen, weg van de hel na de moord op Everink. Het lijkt tevens een vlucht naar voren. Zijn smeekbede, vorige week: 'Als deze horrorfilm maar stopt.'

Op Wimbledon schudt Haase het hoofd. Hij zit er nog midden in. 'Afsluiten kan ik het niet.'

Afsluiten kan ik het niet
Robin Haase