Luister naar

Schulden niet altijd eigen schuld

Nieuws
De overheid gaat er vaak te snel van uit dat mensen hun financiële problemen zelf kunnen oplossen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid onderzocht het gedrag van mensen die in de schulden zitten en concludeerde dat dat vaak niet zo makkelijk is.
Marinde van der Breggen Tirza van der Graaf Sjoerd Mouissie
donderdag 30 juni 2016 om 20:12
Volgens de WRR houdt de overheid te weinig rekening met het gedrag van mensen met schulden en overschat ze daarmee de financiële zelfredzaamheid van de burger.
Volgens de WRR houdt de overheid te weinig rekening met het gedrag van mensen met schulden en overschat ze daarmee de financiële zelfredzaamheid van de burger.

Den Haag

Schulden? Dat is lang niet altijd een gevalletje eigen schuld, dikke bult. Sommige mensen hebben zelfs meer kans om in de schulden te raken door hun karakter. Iemand met weinig zelfcontrole zal bijvoorbeeld eerder te veel geld uitgeven. En iemand die lastige zaken het liefst uit de weg gaat, is eerder geneigd zijn of haar problemen te ontkennen of niet op tijd maatregelen te nemen. En dat speelt een belangrijke rol in hoe men omgaat met schulden, schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport ‘Eigen schuld?’. In dat rapport, dat donderdag aan de Tweede Kamer werd gepresenteerd, keek de WRR naar het gedrag van mensen met schulden.

De conclusie is herkenbaar voor Vereniging SchuldHulpMaatje. ‘Marketing is de kunst van het verleiden’, zegt woordvoerder Hendrik-Jan Graber. ‘Mensen die zich sneller laten overhalen iets te kopen, zitten ook sneller in de problemen.’ En dat geldt echt niet alleen voor laagopgeleide mensen, benadrukt Mark Bovens van de WRR. ‘Zelfcontrole is minstens zo belangrijk als opleidingsniveau. Ook hoogopgeleiden met hoge inkomens kunnen in de problemen komen doordat ze niet in staat zijn verleidingen te weerstaan.’ De WRR dringt er bij de overheid dan ook op aan om na te denken over hoe de verleidingen om onnodige spullen te kopen, beperkt kunnen worden.

tunnelvisie Stress en armoede spelen een grote rol in dat gedrag. Ze zorgen ervoor dat mensen minder lang nadenken over belangrijke beslissingen en veel meer gericht zijn op acute problemen. Daardoor kijken ze minder vooruit. ‘Juist in stressvolle situaties zie je dat mensen niet meer alles goed kunnen afwegen en de juiste formulieren niet weten in te vullen. Ze maken dan eerder meer schulden dan minder’, zegt Bovens. Volgens hem moeten deze problemen in een vroeg stadium op tafel komen. ‘Dan zijn de schulden nog niet zo groot en zijn deze mensen rationeel en emotioneel nog in staat ze aan te pakken.’

De verlammende werking van geldzorgen is een herkenbaar beeld voor veel organisaties die schuldhulpverlening aanbieden. ‘In de praktijk zien we dat een constant gebrek aan geld zorgt voor tunnelvisie’, zegt Rebecca Gerritse van vrijwilligersorganisatie Humanitas. ‘Mensen kunnen nergens meer aan denken dan: hoe kom ik rond? Ook is het voor hen extra moeilijk om structuur aan te brengen in hun problemen. Dat geldt zowel voor hoog- als laagopgeleide mensen.’

overheid overschat burgers

Volgens de WRR houdt de overheid te weinig rekening met het gedrag van mensen met schulden en overschat ze daarmee de financiële zelfredzaamheid van de burger. De overheid gaat namelijk uit van eigen verantwoordelijkheid van de burger. Logisch, vindt de WRR, maar er moet verder worden gekeken dan dat. ‘Het wordt burgers soms erg moeilijk gemaakt om die verantwoordelijkheid waar te maken’, staat in het rapport.

Het woud van regelingen, toeslagen en belastingen wordt steeds complexer naarmate iemand dieper in de schulden komt. ‘Men moet alle relevante informatie begrijpen en overzicht houden. Lang niet iedereen kan dat’, zegt de Raad daarover. Volgens Gerritse van Humanitas is digitalisering voor veel mensen ook een obstakel. ‘Daardoor worden mensen uitgesloten die niet digitaal vaardig zijn of die geen toegang hebben tot een computer.’

Het zou helpen als de overheid mensen een zetje geeft om financieel gunstige keuzes te maken, meent de WRR. Bovens noemt als voorbeeld de website waar studenten hun studiefinanciering kunnen aanvragen. ‘Als je op de site kwam, zag je altijd direct de optie “maximaal bijlenen”. Pas daarna kwamen de andere opties in beeld. Het maximaal bijlenen is sinds een paar jaar verstopt, je moet drie of vier keer doorklikken om die optie te vinden. Dat heeft geleid tot een spectaculaire daling van studieschuld bij studenten.’

Daarnaast maakt de overheid de boel volgens Bovens vaak onnodig ingewikkeld. Er bestaat bijvoorbeeld een beslagvrije voet: een minimumbedrag dat je nodig hebt om in je basisbehoeften te voorzien. Daarop mogen schuldeisers geen aanspraak maken. Maar dat moet je zelf aangeven. ‘Waarom zegt de Belastingdienst niet zelf: “Hé, u komt onder de beslagvrije voet”? Dat kunnen ze van tevoren zien. De overheid zou daarin veel coulanter moeten zijn.’

Volgens Graber van SchuldHulpMaatje is het cruciaal dat de overheid (de grootste schuldeiser van Nederland) mensen op tijd waarschuwt voor situaties met extra financieel risico. Ze oppert een SIRE-campagne die duidelijk maakt dat in geval van echtscheiding niet één, maar twee gezinnen onderhouden moeten worden, wat meer geld kost. ‘Hoe eerder de hulp ingeschakeld wordt, hoe meer geld dat de samenleving uiteindelijk bespaart.’ <

Ombudsman: In de schuldhulp 'liggen nog heel veel kansen'

problematische schulden

Naar schatting 615.000 van de zeven miljoen Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden. Nog eens 735.000 huishoudens lopen het risico in die situatie verzeild te raken.

Omdat het aantal personen met schulden niet wordt bijgehouden, zijn exacte cijfers niet bekend. Iemand heeft problematische schulden wanneer die persoon zijn of haar schulden niet meer kan betalen of helemaal is gestopt met betalen.

De meest voorkomende oorzaken van schulden zijn een terugval in inkomen, gebrekkig financieel beheer en een te hoge levensstandaard. Vaak ontstaan de schulden door een combinatie van factoren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?