Direct naar artikelinhoud

Toch akkoord over schonere lucht in Europa

Luchtvervuiling in Londen, een van de meest vervuilde steden in Europa.

De onderhandelingen leken vorige week te stranden, maar op de valreep is er nu toch een akkoord. De EU-landen zijn het eens geworden over een nieuwe richtlijn om hun nationale uitstootplafonds voor schadelijke stoffen te verlagen. "We zorgen met deze afspraak voor een flinke gezondheidswinst", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu).

In de nieuwe richtlijn krijgen de EU-landen nationale doelstellingen opgelegd voor het verminderen van de uitstoot van zwaveldioxide, stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen, ammoniak en fijnstof. Luchtvervuiling is volgens Dijksma 'een sluipmoordenaar die jaarlijks voor honderdduizenden doden zorgt'. De Europese Commissie schat het aantal mensen dat jaarlijks door luchtvervuiling vroegtijdig sterft op 400.000.

De lidstaten steggelden al maanden over een voorstel om de luchtkwaliteit in de EU aan te pakken. Dijksma, die de onderhandelingen sinds januari leidt, was zeer gebrand op resultaat omdat het onderwerp na 1 juli van de EU-agenda dreigde te vallen. Tot haar opluchting werden de lidstaten het op de laatste dag van het Nederlandse EU-voorzitterschap in Brussel toch eens.

Sluipmoordenaar
Volgens Dijksma zorgen de nieuwe afspraken ervoor dat het aantal vroegtijdige sterfgevallen door luchtverontreiniging in 2030 ruim wordt gehalveerd. "We zorgen met deze afspraak voor een flinke gezondheidswinst, door de uitstoot van bepaalde stoffen te beperken. Ik ben blij dat we dit akkoord na lang onderhandelen op de laatste dag van het Nederlands voorzitterschap hebben weten te bereiken voor alle mensen in Europa."

Om tot overeenstemming te komen heeft Dijksma wel wat water bij de wijn moeten doen. De nieuwe regels richten zich nu alleen op de verontreiniging die door menselijk toedoen in de lucht wordt gebracht. Het verontreinigende methaan - dat grotendeels wordt uitgestoten door koeien - is niet meegenomen in de nieuwe afspraken, als compromis met de agrarische sector.

Milieudefensie reageert daarom terughoudend op de afspraken. "Het originele voorstel van de Europese Commissie was beter", zegt campagneleider Anne Knol. "Dit akkoord is onvoldoende om onze lucht gezond te maken, maar zonder akkoord waren we nog verder van huis."

In Europa wordt ruim 90 procent van de inwoners blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de WHO veilig acht. Milieudefensie stapte vorige maand naar de rechter om de Nederlandse staat te dwingen maatregelen te nemen voor gezondere lucht.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie