Direct naar artikelinhoud

Organisatie Oscars zoekt nieuwe leden na 'witte' nominaties

Tussen de genomineerden zat dit jaar geen enkele zwarte acteur.

De Academy, de organisatie die bepaalt wie een Oscar krijgt, heeft een recordaantal nieuwe leden uitgenodigd in een poging haar pluimage diverser te maken. De organisatie kreeg afgelopen jaar veel kritiek over zich heen omdat er geen enkele zwarte acteur voor de felbegeerde filmprijs was genomineerd. Van de nieuwe leden is 46 procent vrouw en 41 procent gekleurd.

De prestigieuze Academy of Motion Picture Arts en Sciences nodigt elk jaar nieuwe leden uit, maar nog nooit was het aantal nieuwe leden zo groot. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety worden er 683 nieuwe leden toegevoegd -een recordaantal. Vorig jaar werden er nog maar 322 nieuwe leden toegevoegd aan de ongeveer 6000-koppige Academy. De uitnodiging is bedoeld om meer vrouwen, minderheden en andere landen op te nemen en de diversiteit te vergroten.

90 procent man
De organisatie werd afgelopen editie van de Oscars in verlegenheid gebracht toen bleek dat er voor het tweede jaar op rij geen enkele zwarte acteur was genomineerd. Acteurs als Spike Lee, Jada Pinkett Smith en Michael Moore kondigden aan uit protest niet naar de uitreikingsceremonie te komen en op Twitter deed ondertussen de hashtag #Oscarssowhite de ronde. Het contrast met andere prijzen zoals de Tony's, waar dit jaar alleen maar donkere acteurs wonnen, was pijnlijk groot.

Al vlug werd met de vinger gewezen naar de samenstelling van de Academy. Die bestaat namelijk voor het overgrote deel uit oudere, blanke mannen. Het aantal mannen dat in de Academy plaatsneemt cirkelt al jaren rond de 75 procent en het aantal blanke leden bedraagt zo'n 90 procent.

In januari stemde de Academy al unaniem in met een plan om het aantal 'diverse' leden voor 2020 te verdubbelen. Dat houdt concreet in dat er tegen die tijd 1500 vrouwen bijgekomen moeten zijn en 500 gekleurde leden.

'Meer kansen'
Volgens Cheryl Boone Isaacs, de president van de Academy, moet de filmindustrie zelf ook 'de deuren verder openen en meer kansen bieden aan iedereen die in Hollywood wil werken', zei ze vandaag in een online verklaring. Het gebrek aan diversiteit bij de Oscars ligt namelijk niet alleen bij de Academy, bleek afgelopen februari al uit onderzoek. Zo is het grootste deel van de personages in een film wit (71 procent) en spelen vrouwen, ethnische minderheden of homo's en lesbiennes meestal een veel kleinere rol.

Het grote aantal nieuwe Academyleden van dit jaar mag misschien als een grote verandering klinken, in de praktijk blijft de samenstelling min of meer hetzelfde. Het aandeel vrouwen is met de komst van de nieuwe leden van 25 naar 27 procent gegaan en van alle leden is nu 11 procent gekleurd, tegenover 8 procent voorheen.

Onder de dit jaar uitgenodigde acteurs zijn Idris Elba, Chadwick Boseman, Eva Mendes, America Ferrera en Anika Noni Rose. Andere mogelijke nieuwe leden zijn de Chinese cinematograaf Zhao Fei, de Japanse ontwerper Yohei Taneda, de Mexicaanse regisseuse Patricia Riggen en musici als Fitzgerald Diggs beter bekend als RZA van de Wu Tang Clan. Ook Star Wars-acteur John Boyega is uitgenodigd. Mocht hij ja zeggen is hij met zijn 24 jaar het jongste Academylid. De oudste is 91 jaar oud.

Twitter bericht wordt geladen...