Dit vinden koks van mensen met een allergie

© Shutterstock

Het aantal ingewikkelde diëten neemt toe, net als het aantal mensen die op restaurant voedselintolleranties veinzen omdat ze iets niet lusten. Hoewel koks er een prioriteit van maken om mensen met allergieën te helpen, hebben ze een hekel aan dames en heren die eerder last hebben van ‘aanstelleritis’. Dat blijkt uit de reacties van enkele Nederlandse chefs aan Munchies, de site van Vice die zich op foodies richt.

vwh

Werry van Leeuwen van het Arnhemse restaurant Sugar Hill kan de valsspelers er zo uitpikken. Als iemand echt allergisch is, merkt hij dat al meteen op bij de telefonische reservaties. “Iemand die allergisch is, zegt dat meestal al aan de telefoon. Dan heb ik tijd om een lekker alternatief te bedenken”, klinkt het. Hij heeft naar eigen geen moeite om wat extra tijd in een gerecht te steken en zijn allergische klanten te verwennen. Hij heeft vaker zijn twijfels bij mensen die pas aan tafel zeggen dat ze, bijvoorbeeld, een glutenallergie hebben. “Als ik vraag of het coeliakie is en iemand zegt ‘Ja lekker, doe maar’, dan weet ik dat ik niet mijn hele keuken hoef schoon te maken.”

Eerlijk duurt het langst

Max Krancher, kok bij Eetbar De Winkel in het Nederlandse Oss, heeft liever dat zijn klanten gewoon eerlijk zijn. “Zeg gerust wat je niet lust en ik laat het weg. Lieg er niet over, dat kost veel tijd en gaat ten koste van mijn andere gasten”, klinkt het. Merijn van Berlo, chef in het restaurant Choux (Frans voor kool, nvdr.) in Amsterdam werd al geconfronteerd met twee gasten die naar eigen zeggen niet tegen kool konden. “Ik vraag mensen vaak of ze een beetje willen proeven, meestal eten ze het daarna wel op.” Kok Werry bevestigt dat eerlijkheid een vorm van respect is naar de kok toe. “Het is heel jammer als je je hebt uitgesloofd om een lactosevrije maaltijd te maken en iemand als dessert een slagroomtaartje bestelt.”

Vergeet dus de nieuwste, obscure diëten van de sterren en houd je grilletjes voor thuis in plaats van op restaurant om frustraties bij de chefs te vermijden. Lees het volledige verhaal over restaurantgangers en hun allergie op www.munchies.vice.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer