[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Historische stunt
van jeugdig Ajax 2

AMSTERDAM - Een ongekende sensatie. Het tweede elftal van Ajax, met daarin vrijwel alleen 19-jarigen, heeft ten koste van Stormvogels/Telstar de halve finale van het Amstel Cuptoernooi bereikt. In de kwartfinale gaven de jonkies van Jan Olde Riekerink de semi-profs uit de IJmond een stevig pak slaag: 3-0. "De euforie na het eindsignaal was het mooiste van de wedstrijd. Met heel het stadion op de banken en de jonge jongens dartelend langs de tribunes", glunderde trainer Jan Olde Riekerink na afloop.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 20kb)
Ajax 2 is volledig los. Door een 3-0 zege op Stormvogels/Telstar is - een historische - plaatsing voor de halve finale van de beker een feit. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
De huidige lichting gaat verder waar Ajax' eerdere legendarische tweede elftallen stopten. Zowel in 1988 als in 1995 strandde de missie in de kwartfinale (tegen respectievelijk RKC en FC Utrecht). De prestatie van het huidige Ajax 2 wordt extra luister bijgezet doordat deze ploeg, die eerder ook FC Volendam, Haarlem, De Graafschap en FC Twente uit het toernooi knikkerde, in tegenstelling tot eerdere versies vrijwel geheel uit jonge spelers bestaat.

Tegen Stormvogels/Telstar kwamen alleen Abubakari Yakubu en Cedric van der Gun de gebruikelijke groep versterken. Doorslaggevend was de inbreng van dit tweetal niet direct. De kracht van Ajax lag tegen Stormvogels/Telstar vooral op het middenveld, waar de granieten Anthony Obodai en de technici Stefano Seedorf en Steven Pienaar het verschil maakten.

Voor rust waren beide elftallen aan elkaar gewaagd. "Vooraf is er veel gepraat over wie de underdog zou zijn. Maar uit de wedstrijd bleek wat ik al dacht. Zij waren fysiek sterker, wij voetballend", vond Olde Riekerink. "Dit was zoals voetbal gespeeld dient te worden. Een open wedstrijd met kansen aan beide kanten", vond zijn collega Toon Beijer.

De Ajacied Kwame Quansah en de Velsenaren Wouter van den Herik en Melvin Holwijn kregen kansen op de openingstreffer. Die bleef in de eerste helft uit, ook omdat Stormvogels/Telstar-goalie Dorus de Vries een handje tegen een schot van Jason Culina kreeg.

Na de hervatting kreeg de wedstrijd een ander gezicht. Seedorf kreeg een prima kans op de 1-0, zijn schot ging over. "Het was belangrijk in deze wedstrijd om het eerste doelpunt te maken, omdat het duidelijk was dat het heel lastig zou zijn om weer gelijk te maken", vond Olde Riekerink. Stormvogels/Telstar scoorde via Laurens ten Heuvel als eerste, maar deze treffer werd afgekeurd.

"De details waren in ons nadeel", vond Beijer, daarmee onder meer verwijzend naar dit moment. Het leek of de scheidsrechter affloot voor een overtreding, maar naar later bleek, was er ten onrechte buitenspel geconstateerd. Vijf minuten daarna was het 1-0. Uit een indirecte vrije trap, die was toegekend omdat De Vries een terugspeelbal in zijn handen pakte, verlengde Culina een schot van Wesley Sneijder tot in het doel.

Meteen daarop kreeg Stormvogels/Telstar een unieke mogelijkheid op de gelijkmaker. Oog in oog met Ajax 2-doelman Maarten Stekelenburg slaagde Justin Stuy er niet in de bal voorbij de getalenteerde goalie te spelen. "Een kwestie van lang blijven staan", aldus Stekelenburg. "Daarna kwam een fase waarin we hebben laten zien hoe goed we zijn", vond Olde Riekerink. Dat overwicht werd in de stand uitgedrukt met fraaie treffers van Steven Pienaar en Seedorf, die met een schitterende pass aan de basis stond van de treffer van zijn Zuid-Afrikaanse ploeggenoot (2-0). "De pass was precies in de loop en Steven pikte de bal perfect mee", aldus Seedorf, die in de tweede helft in de spits speelde. Door een sterke individuele actie van Seedorf kwam Ajax 2 in de 69e minuut op 3-0, zodat de wedstrijd in een tijdsbestek van tien minuten volledig werd beslist. "Je droomt ervan om historie te schrijven en dat doe je nu. Dat is schitterend", vatte Seedorf de prestatie van Ajax 2 kernachtig samen.

Ajax 2 - Stormvogels/Telstar 3-0 (0-0). 60. Culina 1-0, 66. Pienaar 2-0, 69. Seedorf 3-0, Scheidsrechter: Koopman. Toeschouwers: 18.500. Gele kaart: Brunswijk, Tevreden, De Vries (Stormvogels/Telstar).