De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bouwers JSF voor het blok
   
 

door Maarten van Meurs DEN HAAG - De bedrijven die willen meebouwen aan de Amerikaanse Joint Strike Fighter zijn gisteren door het kabinet op het laatste moment nog voor het blok gezet om meer te betalen in ruil voor overheidsfinanciering. Vanochtend moet het bedrijfsleven ja of nee zeggen tegen de hardere voorwaarden die de ministers Zalm (Financiën) en Jorritsma (Economische Zaken) stellen, en waarover gisteren tot laat in de avond is onderhandeld.

Als het bedrijfsleven akkoord gaat, kan het kabinet vandaag nog steeds in principe het groene licht geven om voor 800 miljoen euro deel te nemen aan de ontwikkeling van de JSF.

Deze F35 van Lockheed Martin is de gedoodverfde opvolger van de F16 na 2010, zei premier Kok vorige week.

Politieke kwestie

Wel hebben sommige PvdA-bewindslieden nog steeds twijfels. Vanwege de vele vragen in het kabinet is het JSF-besluit al meermalen uitgesteld. Als er nog meer vertraging komt dreigt het JSF-dossier, aan de vooravond van de verkiezingscampagnes, steeds meer een partijpolitieke kwestie te worden.

De scherpere voorwaarden aan de bedrijven komen uit de koker van het ministerie van Financiën, dat hogere eisen stelt aan de risico-afdekking van de dollarkoers en de te bouwen aantallen. Bovendien werd het bedrijfsleven gisteren geconfronteerd met de eis van de overheid om meer af te dragen over de omzet.

In plaats van 3 procent moeten de bedrijven minstens 3,5 procent gaan afdragen. Deze omzet wordt pas behaald als na 2010 de productie van het toestel goed op gang komt. Verder eist het kabinet dat de bedrijven ook geld afdragen als er van de JSF meer dan 4500 toestellen worden gebouwd. Tot nu toe waren de bedrijven boven de 4500 toestellen vrijgesteld. Alleen al de VS zelf zullen naar verwachting 3000 vliegtuigen afnemen.

De overheid schiet de komende tien jaar het grootste deel van de 800 miljoen euro voor, en het kabinet wil in ruil daarvoor harde garanties dat de Staat er geen cent bij inschiet. "Het kan niet zo zijn dat als het tegenvalt de risico's voor de overheid zijn, en als het meevalt de meevallers voor het bedrijfsleven", aldus bronnen rond het kabinet.

Bij het bedrijfsleven is men zeer geïrriteerd door het gedrag van de overheid dat nu voor de tweede keer een voorlopig akkoord met de bedrijven openbreekt. "Dit is niet meer een normaal onderhandelingstraject. Niets staat meer vast, alles wordt weer ter discussie gesteld", zo wordt daar gezegd. Men schat dat het hogere percentage voor het bedrijfsleven netto niet tot een hogere afdracht dan de 650 miljoen euro zal leiden die eerder is geschat.

Bij het ministerie van Defensie, dat zich afzijdig houdt van het gesprekken met het bedrijfsleven, is intussen grote woede ontstaan over het gedrag van de verliezende concurrenten Dassault en Eurofighter.

Dassault claimde dat haar Rafale geen 59 miljoen euro, maar 'slechts' 49 miljoen euro per stuk kost. Defensie zegt dat Dassault de apparatuur voor elektronische oorlogsvoering van ruim 10 miljoen per stuk 'vergeten' heeft.

Ook het verwijt van Eurofighter dat Defensie naar de prijs van een oudere versie van hun toestel heeft gekeken in plaats van de nieuwste, wijst het ministerie met kracht van de hand. De JSF kost overigens naar verwachting 40 miljoen per stuk.

JSF-fabrikant Lockheed Martin heeft deze week de gegarandeerde omzet voor het Nederlandse bedrijfsleven verhoogd van 8 miljard euro naar 8,8 miljard euro. Daarbovenop komt nog een omzet van 2 miljard euro van de motorenfabrikanten Pratt and Whitney en General Electric.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.