Direct naar artikelinhoud

Boris Johnson: 'Engeland blijft toegang houden tot vrije handel EU'

Boris Johnson

Engeland blijft toegang houden tot de interne markt van de EU en vrije handel blijft bestaan. Dat schrijf Boris Johnson, ex-burgemeester van Londen en Camerons partijgenoot bij de Conservatieve Partij, in een column in de Britse Telegraph.

Johnson schrijft dat er absoluut geen haast is voor Engeland om de EU te verlaten. 'De Britse economie is in goede handen', voegde hij daar nog aan toe. Hoe hij die nieuwe verhoudingen precies voor zich ziet en in hoeverre de EU daarmee akkoord zal gaan, zei hij er niet bij. Johnson zei wel luid en duidelijk dat Engeland 'altijd een onderdeel zal zijn en blijven van Europa'.

Markt
Boris Johnson leidde de Brexit-campagne, waarvoor afgelopen donderdag een referendum werd gehouden. De meerderheid van de kiezers stemde voor het verlaten van de EU, waarna premier Cameron zijn ontslag aanbood. Johnson heeft al aangegeven dat hij absoluut een onderdeel wil blijven van de interne markt in Europa.

Controle
Volgens Johnson willen de Britten uit de EU omdat ze weer controle willen hebben over hun eigen land en niet omdat ze balen van immigratie. Ook meent hij dat de nadelen van de Brexit schromelijk worden overdreven en de voordelen genegeerd. Johnson reageerde op de kritiek vanuit het land op de Brexit, maar gaf ook eerlijk toe dat hij geen plan klaar heeft liggen voor de 'echtscheiding' met de EU. De Britse econoom Faisal Islam heeft met ontzetting gereageerd op die boodschap (zie filmpje).

Topdiplomaten van de overige EU-landen kwamen eerder in Brussel bijeen en lieten weten dat ze niet verwachten dat Groot-Brittannië over twee dagen al zijn losmakingsprocedure komt aanmelden. Dinsdag is er namelijk een EU-top waar Cameron met zijn collega's komt praten. Het Europees Parlement wil echter wel dat de Britten de afscheiding snel in werking gaan stellen.

Engeland zal altijd een onderdeel van Europa zijn en blijven
Boris Johnson