Direct naar artikelinhoud

Morele verontwaardiging is het handelsmerk van Peter R.

Erg subtiel gaat het er bij Internetpesters Aangepakt niet aan toe, maar Peter R. is helderder dan moderators.

Tv-recensie Hanna Bervoets
Beeld ANP Kippa

Wat doe je wanneer je thuiskomt en je voordeur is beklad met graffiti? 'Vuile pijpslet', staat er, of: 'Lelijke homo, ze moeten je vergassen'. Waarschijnlijk bel je de politie. Vervolgens maak je een sopje en boen je je portiek.

Wat nu als dezelfde tekst op Facebook wordt gezet? Ook dan verwijder je de bedreiging, al doe je vast geen aangifte. Maar waarom eigenlijk niet? Op internet bereikt een bedreiging een veel groter publiek, die mensen leren je voor- en achternaam en kunnen het bericht liken of sharen: extra intimiderend. Je kunt het wel rapporteren, maar Facebookmoderators handelen ondoorgrondelijk - in het social-medialandschap wordt een topless vrouw direct verwijderd, een uitzwaaibetoging met racistische spandoeken kan dagen blijven.

Gelukkig zijn daar Peter R. de Vries en zijn redactieteam. In Internetpesters Aangepakt helpen zij de slachtoffers van 'internetterreur'. Elke aflevering draait om één zaak. Een Joodse vrouw die op Facebook bedreigd wordt, een meisje dat met wraakporno te maken krijgt, een kind dat wordt gediscrimineerd via YouTube. De uitzending van gisteren (een herhaling) ging over Jamilla: al zeven jaar digitaal gestalkt.

De aanpak van Peter R. en zijn team verschilt per casus. In het geval van Jamilla moet de identiteit van de dader achterhaald - via een Marktplaatspost van zijn moeder vindt de redactie zijn adres. In andere afleveringen is de dader al bekend en gaat de redactie zijn of haar gangen na - heeft de pester meer slachtoffers gemaakt?

Journalistiek gezien valt er wel wat aan te merken op het programma. De privacy van de daders is in het geding: hun openbare posts en privéberichten worden getoond, achternamen weggeblurd maar makkelijk vindbaar. In een weinig subtiele voice-over dikt Peter R. het leed van de slachtoffers aan: 'Ik snap wel dit haar leven ontwricht!' Tegelijkertijd worden de pesters bars neergezet. De jongen die Jamilla romantische berichten blijft sturen, voert 'een terreurcampagne'. Wanneer hij een vriend vraagt Jamilla ook te schrijven, heet dat 'zeer geraffineerde manipulatie'. Ook de wederhoor lijkt niet altijd zuiver. In de aflevering over de Joodse vrouw wordt het commentaar van een politiewoordvoerder halverwege weggedraaid - te lang en complex voor de uitzending, waarschijnlijk. Nuance leent zich niet voor boosheid en morele verontwaardiging is nu eenmaal het handelsmerk van Peter R. 'Dit is gewoon schandalig!', roept hij steeds weer.

Dat de verhalen nogal vet zijn aangezet, maakt ze niet minder belangrijk. Internetpesters Aangepakt laat zien hoe desperaat slachtoffers van internetpesten kunnen raken, niet in de laatste plaats omdat moderators noch reguliere autoriteiten willen of kunnen ingrijpen. De grenzen tussen smaad en ironie, bedreiging en pesterijtje zijn vaag, zo luidt het. In Internetpesters Aangepakt geeft Peter R. die grenzen helder aan. Racisme? 'Dat mag gewoon niet!' Doodsbedreigingen? 'Dat is strafbaar!' Stalking? 'Kan niet!' Iemand moet het zeggen. En het kan niet vaak genoeg herhaald.

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Hanna Bervoets.

Dat de verhalen nogal vet zijn aangezet, maakt ze niet minder belangrijk