Direct naar artikelinhoud

Duitse acteur Götz George uit krimi Tatort overleden

De Duitse acteur Götz George is overleden. Hij stierf al vorige week zondag na een korte ziekte op 77-jarige leeftijd, zo deelde zijn impresariaat in Berlijn zondag mee.

Götz George als commissaris Horst Schimanski in de krimiserie Tatort.Beeld anp

George was een bijzonder populaire acteur. Vooral door zijn vertolking van commissaris Horst Schimanski in de krimiserie Tatort reikte zijn roem ook ver de Duitse grenzen. Hij speelde de opstandige vrijbuiter Schimanski gedurende liefst 32 jaar 48 keer.

De acteur speelde zijn beroemdste rol in een film in 1995, toen hij in Der Totmacher de homoseksuele moordenaar Fritz Haarmann vertolkte. Maar hij had ook andere kanten. De bioscoopbezoekers zagen hem bijvoorbeeld in de satire Schtonk! uitblinken.

In 2007 werd hij voor zijn gehele carrière geëerd met de Deutsche Fernsehpreis. Hij speelde daarna rustig verder. Drie jaar later speelde hij in het televisiedrama George zijn eigen vader, Heinrich. Die was eveneens acteur en was wegens zijn carrière in de nazitijd behoorlijk omstreden. Twee jaar geleden volgde een tweede grote onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz. In totaal stond hij meer dan 65 jaar op de planken.