Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse delegatie bij bedreigende situatie Istanboel

Een grote politiemacht heeft zondag met traangas en arrestaties de Gay Pride in Istanboel onmogelijk gemaakt. 'Heel bedreigend,' aldus wethouder Simone Kukenheim, die met een Amsterdamse delegatie aanwezig was.

De Amsterdamse delegatie in IstanboelBeeld Het Parool

'Het was erg verdrietig om te zien dat zoveel politie op de been was om te voorkomen dat de LHBT-gemeenschap hier op kon komen voor haar rechten," zegt Kukenheim per telefoon vanuit Istanboel.

De Gay Pride was eerder deze week verboden door de gouverneur vanwege dreigingen. De organisatie riep mensen toch op in kleine groepjes bijeen te komen in de stad, waarna een publiek statement zou worden gegeven over de afnemende homorechten in Turkije. Dat is voorkomen door de politie, die de demonstranten met traangas en charges verjaagde. Een aantal mensen werd opgepakt, waaronder leden van de organisatie en een Europarlementariër.

Een Amsterdamse delegatie van elf personen, onder wie zeven leden van de gemeenteraad en wethouder Kukenheim, was in Istanboel aanwezig uit solidariteit met de LHBT-gemeenschap. De Amsterdamse delegatie sprak zondagochtend met de LHBT-gemeenschap in Istanboel en maakte vervolgens een boottrip met duidelijke zichtbare regenboogvlaggen.  

"Het is in Turkije erg slecht gesteld met de homorechten," aldus Kukenheim. "LHBT-groeperingen hebben nog een lange weg te gaan. Maar ze zijn erg trots en heel activistisch. Ze vroegen ons hun verhaal door te vertellen. Bij deze."