Direct naar artikelinhoud

Nederland bezorgd over uiteenvallen Verenigd Koninkrijk

Het Nederlandse kabinet maakt zich grote zorgen over het mogelijk uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk. Dat dreigt nu in Schotland de roep om onafhankelijkheid groeit om zich vervolgens te kunnen aansluiten bij de EU. Dit zegt minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken in een interview met de Volkskrant.

Koenders maakt zich zorgen over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk nu Schotland opnieuw wil praten over onafhankelijkheid.Beeld anp

Koenders spreekt namens het Nederlandse kabinet. De zorgen worden tevens gedeeld door veel andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken, merkte Koenders toen hij vrijdag en dit weekeinde diverse overleggen van ambtsgenoten moest voorzitten. Maar hij spreekt niet namens de EU.

Het Verenigd Koninkrijk stemde donderdag met kleine meerderheid voor vertrek uit de Europese Unie. Het koninkrijk bestaat uit vier delen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. In Schotland en Noord-Ierland stemde de meerderheid vóór het lidmaatschap van de unie. Schotland kent al decennia een nationalistische onafhankelijkheidsbeweging.

In 2014 wezen de Schotten onafhankelijkheid in een referendum nog af. Maar nu het Verenigd Koninkrijk voor vertrek uit de Unie heeft gestemd, wil Schotland een nieuw onafhankelijkheidsreferendum uitschrijven, met daarbij meteen de vraag of Schotland zich weer bij de Europese Unie moet aansluiten.

In Noord-Ierland gaan overigens ook stemmen op voor aansluiting bij Ierland, maar zo'n referendum kan alleen door de minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk worden uitgeschreven.

Interview met minister Koenders

'We kunnen geen getreuzel hebben zoals Boris Johnson nu voorstelt' (+)

Grote zorgen

Koenders spreekt in het interview 'grote zorgen' uit over deze ontwikkelingen, met name die in Schotland. 'Voorlopig is het speculeren wat Schotland doet. Ik maak mij evenwel grote zorgen over het mogelijk uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk. Maar de Unie moet prioriteiten stellen. Eerst de scheiding goed regelen. Als daarna een land wil toetreden, kijken we daarnaar.'

Hij dringt aan op haast bij het afwikkelen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie. 'Want we kunnen geen getreuzel hebben zoals Boris Johnson nu voorstelt. Daar is eenvoudigweg geen tijd voor. Burgers, bedrijven, financiële markten - iedereen wil duidelijkheid.'

Koenders zegt niet bang te zijn voor een Nexit, een vertrek van Nederland uit de Unie. 'Het zou enorm onverstandig zijn. Daarbij zouden we onszelf echt diep in de vingers snijden. Nederlanders weten waar het dagelijks brood en het beleg verdiend worden - in de handel. (..) Iedereen weet en ziet dat Nederland veel kleiner is dan het VK. We zijn onderdeel van het continent en daarmee verknoopt, op alle denkbare manieren. Daardoor zijn we veel dieper verbonden met de Unie.'

Iedereen weet en ziet dat Nederland veel kleiner is dan het VK. We zijn onderdeel van het continent en daarmee verknoopt, op alle denkbare manieren.
minister Koenders

Plan Frankrijk/Duitsland

Frankrijk en Duitsland hebben in een gezamenlijk plan laten optekenen dat de Europese Unie op het gebied van veiligheid, immigratie en de economie meer slagkracht moet krijgen. 'Een sterk Europa in een wereld vol onzekerheden', heet het document waarin de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen hun plannen beschrijven. Het Frans-Duitse plan was al in de maak toen de Britten vorige week stemden voor een vertrek uit de Europese Unie.

Beide landen willen dat er duidelijke EU-prioriteiten worden opgesteld op het gebied van buitenlandse zaken en veiligheid. Ook moet de EU voortmaken met een gezamenlijk asiel- en immigratiebeleid. Een Europese grens- en kustwacht is daar onderdeel van. Verder moet er wat Frankrijk en Duitsland betreft een Europees antwoord komen op de toename van het aantal economische immigranten.

Op economisch gebied willen de landen uiterlijk in 2018 een 'fiscale instantie' voor de eurozone oprichten. Die moet bijvoorbeeld zorgen voor investeringen in landen die het hardst zijn geraakt door de financiële crisis.