Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - België met recordscore van 4-0 door - op naar Wales

Vandaag stonden drie achtste finalewedstrijden op het EK-menu. En het werden drie vermakelijke wedstrijden. Frankrijk schakelde Ierland uit dankzij twee treffers van Antoine Griezmann: 2-1. Duitsland won zonder al te veel moeite met 3-0 van Slowakije. De laatste wedstrijd van de dag werd 4-0 voor België tegen Hongarije. Lees hier ons liveblog terug.

De 1-0 van BelgiëBeeld anp

22:49 zondag 26 juni 2016

De kwartfinale is bereikt: Wales is de volgende tegenstander. Het feest duurt dus nog voort bij onze Zuiderburen.

Lees hier het wedstrijdverslag terug.

Twitter bericht wordt geladen...

22:46 zondag 26 juni 2016

Dit zat er aan te komen: 4-0 door Carrasco in de blessuretijd. De Hongaren hadden het al opgegeven. België legt hier wel de grootste score van het toernooi neer.

En Dries Mertens zal er niet blij mee zijn: hij mocht in de basis beginnen, maar zijn concurrent weet wel te scoren.

Vlak voor het eindsignaal pakken Batshuayi en Fellaini nog hele domme gele kaarten, maar de winst is binnen.

22:44 zondag 26 juni 2016

We hebben met vlagen genoten van de Belgen, die uiteindelijk veel te slordig omgingen met de kansen. Man van de wedstrijd was Eden Hazard, met een knappe assist en een doelpunt.

Eervolle vermelding krijgt de Hongaarse keeper Király. Oude vos, vaak bespot om zijn joggingbroek, maar in bloedvorm deze wedstrijd. Hij hield zijn ploeg lang op de been.

22:35 zondag 26 juni 2016

Nog geen minuut geleden komt de assist van de 2-0 van zijn voet, en nu loopt hij vrij simpel over de rand van de zestien en schiet de bal hard in de verre hoek: 3-0.

De wedstrijd is gespeeld met nog tien minuten te gaan. Of gaan de Belgen nog door?

Eden Hazard wordt in ieder geval naar de kant gehaald. Sparen voor de volgende wedstrijd, de kwartfinale tegen Wales. Terecht, want Hazard was de gevaarlijkste man aan de zijde van de Belgen. Snel aan de bal, soms net iets te scherp in zijn loopacties de diepte in, maar altijd dreigend.

Twitter bericht wordt geladen...

22:33 zondag 26 juni 2016

Koud in het veld, eerste balcontact, Batshuayi loopt vrij de 2-0 binnen. Maar, alle credits naar Hazard, die zichzelf vrijspeelt aan de linkerkant en strak voorgeeft.

En zo'n salto, moet dat nou? Ja, hè. Voetbal is vermaak.

22:31 zondag 26 juni 2016

Lukaku eruit, Batshuayi erin. De 22-jarige aanvaller krijg de kans om in het laatste kwartier te laten zien wat hij normaal gesproken voor Marseille laat zien.

22:25 zondag 26 juni 2016

Nee, hij maakte het niet waar, Dries Mertens. Een basisplaats, ten koste van Carrasco, maar veel kansen werden gemist. En de voorzetten bleken vaak niet scherp. Dus nu mag Carrasco het laten zien in de laatste twintig minuten.

Twitter bericht wordt geladen...

22:24 zondag 26 juni 2016

Schrijven we nogmaals: daar was het bijna 1-1. Dit keer is het Juhász die uithaalt en zijn inzet maar net voorlangs ziet vliegen. Dat worden nog 20 angstige minuten in Antwerpen, Brussel en al die andere plekken waar Belgen zich verzameld hebben om hun Rode Duivels te zien spelen.

22:19 zondag 26 juni 2016

Daar was het bijna 1-1. Pintér speelt zichzelf knap vrij met een kapbeweging en schiet tegen Alderweireld aan. De doelpuntenmaker had zo bijna ook een aandeel in het tegendoelpunt. Maar Courtois, de lange keeper onder de lat bij België, strekt zich en tikt de bal over.

De corner die volgt is ongevaarlijk. Het Hongaarse publiek is er achter gaan staan, terwijl Vermaelen geel krijgt en daarmee de kwarfinale - mocht België winnen - moet missen.

22:15 zondag 26 juni 2016

Het spel wordt harder. Daar had Lang zomaar nog een tweede gele kaart kunnen krijgen na een lompe sliding op het middenveld. Nog een half uur te spelen als De Bruyne zijn corner ziet belanden in de handen van Király.

Met loopacties lukt het iedere keer niet om een echte kans te creeëren. Moeten de Belgen dan maar gaan gokken op dode spelmomenten?

Twitter bericht wordt geladen...

22:11 zondag 26 juni 2016

Knullig uitgespeeld door Hazard en Vertonghen. Met zevenmijlspassen stormde Vertonghen op, maar het passje van Hazard is niet op maat. Als Vertonghen de bal dan blind teruglegt eindigt het in kinderlijk balverlies.

De tweede helft is tien minuten bezig en het gaat nu over en weer. En nog steeds 'maar' 1-0.

22:08 zondag 26 juni 2016

Daar zullen de Belgen toch ook niet berust op zijn: zo'n strakke wehdraaiende corner van Dzsudzsák met dan voor het doel die lange jongens uit de Hongaarse defensie.

Op deze manier zijn de Hongaren gevaarlijker in de beginfase van de tweede helft dan in de hele eerste helft.

22:06 zondag 26 juni 2016

Het zal wel gezegd zijn in de Belgische kleedkamer: koppie erbij houden, 1-0 is niet genoeg om achterover te leunen. Want daar kon Szalai toch met wat ruimte uithalen.

Aan de andere kant is het weer eens Kevin De Bruyne die mag schieten vanaf de rand van het strafschopgebied. Hij kreeg al veel kansen, die we maar halve kansen zullen noemen.

22:02 zondag 26 juni 2016

We schrijven 'Bijna Hazard', maar moeten we niet schrijven: 'Alweer Király'. De keeper (40 jaar, ervaren, maar ook oud) is in bloedvorm. Die joggingbroek vergeven we 'm meteen weer met dit optreden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

21:45 zondag 26 juni 2016

Saai is het niet. Zeker niet als je stiekem wat extra sympathie koestert voor de Belgen. Het voetbal is leuk om naar te kijken. Dan weer een actie van Hazard, dan weer een loopactie van De Bruyne. Lukaku sterk in de lucht. Dries Mertens, die vandaag voor het eerst dit toernooi in de basis mocht starten, valt een beetje tegen.

Hij was ook de man met de beste kansen. Vlak voor rust kreeg hij tot twee keer toe de tijd om de trekker over te halen, zoals ze dat dan noemen. Twee keer mis. Houdt de Belgische bondscoach Wilmots hem in de kleedkamer? Of blijven de 11 staan?

21:42 zondag 26 juni 2016

Kans, op kans, op kans. Zo is de afgelopen minuut te beschrijven. Aanname Hazard, vrije schietkans Mertens. In de rebound Lukaku, lastig. En dan nogmaals Mertens, die genoeg tijd had om uit te halen. Weer mis.

1-0 dus nog steeds. Bijna rust. Valt-ie nog?

Twitter bericht wordt geladen...

21:41 zondag 26 juni 2016

De punt achter de zin 'Want ook die kleine Dzsudzsák hoeft 'm maar een keer goed voor z'n linker te hebben' was nog niet gezet, of daar rol de bal maar net langs de paal.

21:38 zondag 26 juni 2016

Nog een minuut of zeven te spelen en daar kwamen de Belgen er weer met velen uit. Wederom De Bruyne die op de Hongaarse keeper stuit.

Aan de andere kant belandt een opportunistisch schot van Lovrencsics op de steunpalen achter de goal van de Belgen. Opletten dus. Want ook die kleine Dzsudzsák hoeft 'm maar een keer goed voor z'n linker te hebben. Hij scoorde er zo ook al twee tegen Portugal.

21:35 zondag 26 juni 2016

Mooie plek zo op de rand van de 16. Prachtige vrije trap ook van De Bruyne. De keeper kan er maar net met de vingertoppen aan en tik de bal op de lat. Keurige redding dus ook.

21:30 zondag 26 juni 2016

Daar waren even de rollen omgedraaid: een heerlijk diep balletje van Lukaku, en een zwevende De Bruyne die vrij op goal kon koppen. Te zacht, dat wel. En recht in de handen van de keeper.

Inmiddels is er een half uur gespeeld en komt Hongarije nog niet in het stuk voor.

Belgische supporters.Beeld reuters

21:28 zondag 26 juni 2016

Achterin kwetsbaar dus, die Hongaren. Maar dan weer is de pass laat, loopt iemand buitenspel of is de eindpass net niet scherp genoeg.

Zo scheelde het dus weinig of Hazard kon vrij doorlopen.

21:24 zondag 26 juni 2016

De Hongaren staan niet helemaal scherp achterin. Deze keer was het Dries Mertens die kon ontsnappen aan buitenspel en vrij mocht doorlopen tot aan de achterlijn. Uiteindelijk de voorzet te makkelijk te pakken voor keeper Kiraly.

Met 25 minuten op de klok weet België dat het zaak is om die 2-0 te maken. Zeker nu het zo veel sterker is.

21:18 zondag 26 juni 2016

Altijd fijn, zo'n vroeg doelpunt. Er moet iets gebeuren. Dat was vanmiddag zo, na de penalty van de Ieren tegen de Fransen. En dat is nu zo: Hongarije weet dat het niet achterover kan gaan leunen, zoals we zo veel teams zagen doen dit toernooi.

En terwijl Hongarije het probeert via onder andere oud-PSV'er Dzsudzsák, blijven de Belgen aandringen. Dan weer via Hazard, dan weer met een schot uit de tweede lijn.

Twitter bericht wordt geladen...

21:15 zondag 26 juni 2016

De Bruyne wordt steeds beter dit toernooi. Hij loopt hier slim weg uit de rug van de verdedigers en kan diep gaan op de pass van Lukaku. Het is keeper Kiraly die goed uitkomt, de hoek verkleint en de bal goed stopt.

Aan de andere kant een missertje evan Courtois, die de bal laat glippen. Zonder erg, zoals de Belgen dat zeggen. Want de corner die volgt is ongevaarlijk.

Twitter bericht wordt geladen...

21:09 zondag 26 juni 2016

En daar is de 1-0 voor België. Voorzet De Bruyne, kopbal Alderweireld en raak! Schreven we net over luchtmacht Lukaku, we moeten natuurlijk jongens als Vertonghen, Vermaelen en doelpuntenmaker Alderweireld niet vergeten bij standaardsituaties.

En dat blijkt maar weer. Tien minuten gespeeld en België verdiend op 1-0 voorsprong.

Het moment dat Alderweireld de bal binnenkoptBeeld uefa

21:06 zondag 26 juni 2016

België heeft snelle technische mannen als Mertens, Hazard en De Bruyne. En dan hebben ze dus ook nog Lukaku, groot en sterk als een leeuw. Hij kreeg net al een kopkans en zal streng bewaakt worden bij standaardsituaties.

21:04 zondag 26 juni 2016

Voila, daar is het eerste gevaar van België. De Bruyne krijgt ruimte om te schieten van zo'n 20 meter afstand. Schot vliegt over.

Toch bieden de eerste minuten perspectief. Op de linkerflank werd Hazard al een aantal maal opvallend vrij gelaten.

21:00 zondag 26 juni 2016

De wedstrijd is begonnen. En stiekem hebben we net wat meer sympathie voor onze Zuiderburen dan voor de jongens van Hongarije. Dus, tweetalig: allez Belgique, hup België.

20:54 zondag 26 juni 2016

De sfeer zit er goed in, daar in Toulouse. Het zijn de Belgen die het meeste lawaai maken in het relatief kleine Stadium Municipal.

Hazard zal hongerig zijn naar een doelpunt, als we even de statistieken van de BBC erbij pakken. 637 minuten is... uit het hoofd: zo'n 7 wedstrijden.

Twitter bericht wordt geladen...

20:39 zondag 26 juni 2016

Heeft u 'm al gezien, de joggingbroek van de Hongaarse keepr Gabor Kiraly? De 40-jarige cultkeeper treedt standaard aan in een mooi, wat baggy, exemplaar.

Niets voor de Belgische keeper Courtois. 'Een joggingbroek kan ik niet mee spelen, dat trekt, dat zit niet lekker en als het regent wordt-ie zwaar. Maar misschien heeft hij een ander type broek.'

Zal een prima broekje zijn, Thibaut.

Over de kansen van België zei de doelman dit: 'Het is een gouden kans om ver te geraken,' weet de Belgische doelman. 'Tegelijkertijd scoort Hongarije niet voor niks drie keer tegen Portugal. Het zal belangrijk zijn wie het eerste doelpunt maakt. Ze zijn gevaarlijk als ze ruimte krijgen. Maar wij net zo goed.'

De Belgische keeper CourtoisBeeld anp

20:19 zondag 26 juni 2016

Onze zuiderburen tegen Hongarije. Appeltje eitje, op papier dan. De ploeg van bondscoach Mark Wilmots zou dit makkelijk moeten winnen. Of is er sprake van onderschatting? Wij keken in onze glazenbol en voorspellen: 1-0 zege voor de Rode Duivels. Het enige doelpunt komt van De Bruyne.

Lees hier de hele voorspelling.

20:01 zondag 26 juni 2016

Ook de opstelling van Hongarije is bekend: Király; Lang, Juhász, Guzmics, Kádár; Gera, Lovrencsics, Kleinheisler, Nagy, Dzsudzsák; Szalai.

Twitter bericht wordt geladen...

19:55 zondag 26 juni 2016

Zo, op naar de derde wedstrijd van vanavond. De Belgen. Die we stiekem toch ook wel in ons hart gesloten hebben. In de basis vandaag: Dries Mertens, de kleine linksbuiten. De oud-speler van onder meer FC Utrecht en PSV moet spits Romelu Lukaku van aanvoer voorzien.

Complete opstelling: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan; Mertens, De Bruyne, Hazard; R. Lukaku.

19:50 zondag 26 juni 2016

Het eindsignaal heeft geklonken. Duitsland heeft overtuigend van Slowakije gewonnen. 3-0, geen vuiltje aan de lucht. De Duitsers kunnen zich opmaken voor een zwaardere kwartfinale, wanneer ze de winnaar van Italië - Spanje treffen. Slowakije kan met opgeheven hoofd naar huis. Het behalen van de achtste finale is een prima prestatie.

Lees hier het wedstrijdverslag terug.

Gomez viert zijn treffer met Draxler en Müller.Beeld afp

19:48 zondag 26 juni 2016

We zitten in de blessuretijd (2 minuten) terwijl Müller een grote kans krijgt voorgeschoteld. Voorzet ingeschoten, maar de Slowakakse doelman pareert. Müller nog altijd doelpuntloos op dit EK. Dat kan nog gaan wringen, want de nummer 13 van Duitsland lukt het maar niet de bal erin te krijgen. Ach, het is een luxeprobleem voor de Duitsers.

19:45 zondag 26 juni 2016

De wedstrijd is gespeeld, en dat zien we terug op het veld. Laag tempo, Duitsland controleert, Slowakije heeft het opgegeven. We werken toe naar het eindsignaal, terwijl de Duitsers rustig nog maar eens de aanval zoeken.

19:41 zondag 26 juni 2016

Laatste wissel van de wedstrijd. Vierde official Björn Kuipers heeft het nog druk gehad. Bij de Slowaken komt Salata in de ploeg, verdediger Gyömbér gaat eraf.

Twitter bericht wordt geladen...

19:38 zondag 26 juni 2016

Bijna Podolski, bijna 4-0. Een passje over de verdediging valt voor de voeten van de aanvaller, maar de grensrechter steekt de vlag omhoog. Randje, laten we het daar op houden.

Het Duitse publiek deert het niet of het wel of geen buitenspel was. Zelfs het volkslied klinkt even vanaf de tribunes. De feeststeming zit erin.

19:28 zondag 26 juni 2016

Bij deze stand neemt Duitsland geen enkel risico. Twee wissels: Draxler eraf, Boateng eraf. Twee doelpuntenmakers van vandaag. Vooral Boateng, die vorige wedstrijd verstek liet gaan wegens een enkelblessure, is een logische wissel.

Smaakmaker Draxler wordt vervanger door Podolski. In de herfst van zijn loopbaan mag hij nog wat minuten maken in het Duitse shirt. Boateng verlaat het veld voor Höwedes.

Drie minuten later mag nog een veteraan even meedoen. Schweinsteiger betreedt het veld, Khedira neemt plaats op de bank.

Draxler (L) verlaat het veld voor Podolski.Beeld afp

19:25 zondag 26 juni 2016

De Slowaken proberen het nog eens uit een vrije trap. Durica schiet hard om de muur, maar ook naast het doel van Neuer.

Vooraf aan de vrije trap krijgt Hummels geel. Dure kaart, nu de Duitsers op een comfortabele 3-0 voorsprong.

19:19 zondag 26 juni 2016

Na een uur spelen gooit Duitsland de wedstrijd op slot. Een hoekschop, de kopbal van Hummels en het schot van Draxler. Alleraardigst binnengeschoten, uit de draai in het dak van het Slowaakse doel.

Duitsland is zeker van de volgende ronde, het kan nog een half uur ontspannen voetballen tegen de Slowaken. Voor Draxler is zijn doelpunt een bekroning van een goede wedstrijd, nadat hij in de groepsfase tegenviel.

Twitter bericht wordt geladen...

19:17 zondag 26 juni 2016

Hij speelt een uitstekende wedstrijd, die linksbuiten van Wolfsburg. In de eerste helft die passeerbeweging voorafgaande aan de goal van Gomez. Nu draait hij zich prachtig tussen twee verdedigers door, een kurkentrekker zullen we het maar noemen. Operatie slaagt niet helemaal; Draxler gaat naar de grond, maar krijgt geen vrije trap mee.

Twitter bericht wordt geladen...

19:12 zondag 26 juni 2016

De Slowaken beginnen iets brutaler aan de tweede helft. De combinaties worden gevonden. Er is eindelijk balbezit.

Even lijkt daar de kans, als Duitsland een vrije trap weggeeft op een gunstige plek. Hamsik schiet over, maar de bal wordt van richting veranderd door de muur. Hoekschop dus, maar de scheidsrechter ziet het anders. Tot ontzetting van Hamsik.

19:06 zondag 26 juni 2016

De Slowaken kruipen uit hun schulp. Mooie aanval over rechts, waarna de bal aan de rand van het 16 metergebied belandt bij Hamsik. Die ziet Kucka komen en legt de bal perfect klaar. Kucka schiet. Hard, maar in de handen van Neuer.

19:03 zondag 26 juni 2016

Björn Kuipers in actie. Hij mag als vierde officials het bord omhooghouden voor de wissel aan Slowaakse zijde. Weiss eraf, Gregus erin. Wijzingen aan Duitse kant: geen.

De tweede helft is begonnen.

18:47 zondag 26 juni 2016

Het is rust in Lille. Het Limburgse veld ligt er uitstekend bij, de Duitsers profiteren ervan. Conclusie na 45 minuten: sterkste eerste helft van Duitsland tot nu toe. De score had hoger kunnen zijn dan 2-0. Daartegenover zetten de Slowakije één serieus wapenfeit, een uitstekende kopbal van Kucka. Het is te weinig, Duitsland hebben de Slowaken in de broekzak. Kat in 't bakkie.

Slowaakse supporters.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

18:43 zondag 26 juni 2016

Duitsland maakt 2-0. Vlak na de grote kans voor Slowakije valt de goal aan de andere kant. Een prachtige passeerbeweging van Draxler. Hij geeft 'm voor, Gomez tikt de bal binnen. Het is zijn 29ste doelpunt in het shirt van Duitsland.

Twitter bericht wordt geladen...

18:41 zondag 26 juni 2016

Bijna 1-1. Grote kans voor de Slowaken. Een voorzet op maat en Kucka die hoger komt dan zijn directe tegenstander. Met een uitstekende reflex weet Neuer de bal te pareren. Goed gekopt, nog beter gekeept.

18:39 zondag 26 juni 2016

Van Neuer weten we dat hij graag ver buiten zijn strafschop treedt. Hij laat het weer even zien, als hij buiten zijn zestien rent om een doorgeschoten bal voor de voeten van een Slowaak weg te trappen.

18:36 zondag 26 juni 2016

Het spel ligt even stil na een botsing tussen Müller en Skrtel. De Slowaak ligt op de grond, Müller staat weer.

Even een adempauze voor de Slowaken, want wat worden ze overlopen. Bijna achteloos hoe dat gaat, die combinaties van de Duitsers. Mede te danken aan die aanvallende backs, Kimmich en Hector. De Slowaken lopen achter de feiten aan.

Nog even diep ademhalen en dan weer verder. Want de onverwoestbare Skrtel staat inmiddels weer.

18:27 zondag 26 juni 2016

Half uur gespeeld in Lille en voorlopig lijkt het erop dat Duitsland een eenvoudige avondje gaat hebben. Balbezit is wederom overweldigend in het voordeel van de Duitsers, de kansen idem. En dan is er natuurlijk de voorsprong, na die rake knal van Boateng. Staat als een huis, dit Duitsland.

Slowakije komt op zijn beurt moeilijk toe aan combineren. Smaakmakers Hamsik en Weiss slagen er nog niet in een opening te forceren. De regie is in handen van die Mannschaft.

Twitter bericht wordt geladen...

18:25 zondag 26 juni 2016

Hij kon zijn fout van tien minuten geleden rechtzetten. Een afvallende bal na een mislukte voorzet van Draxler belandt voor de voeten van Özil, die verdienstelijk uithaalt. Net naast.

Doelpoging nummer zeven van de Duitsers. Slowakije staat nog op nul.

Özil na zijn gemiste kans.Beeld reuters

18:20 zondag 26 juni 2016

Daar is de eerste goede aanval van Slowakije. Over de linkerflank, prima combinatie tot in het strafschopgebied, maar de eindpass van Weiss bereikt zijn bestemming net niet.

18:16 zondag 26 juni 2016

Ondanks de gemiste strafschop houden de Duitsers de druk erop. Kroos en Boateng laten wederom zien dat ze een sterke pass in huis hebben. Een tweetal ongevaarlijke schoten zijn het resultaat.

Slowakije komt er vooralsnog niet aan te pas.

18:13 zondag 26 juni 2016

We zijn nog maar twaalf minuten onderweg of Duitsland krijgt een gouden kans op 2-0. Een duwtje in de rug bij Gomez, de scheidsrechter wijst naar de stip. Maar de pingel van Mesut Özil wordt gestopt door Kozácik. Niet overtuigend ingeschoten en een uitstekende redding van de Slowaakse doelman. Slowakije leeft nog.

Twitter bericht wordt geladen...

18:07 zondag 26 juni 2016

Doelpunt voor Duitsland. Al in de zevende minuut is het raak. Laatste man Boateng, net terug van een blessure, schiet een afvallende bal van een hoekschop keihard in de lage hoek: 1-0. De bal wordt nog licht van richting veranderd door een Slowaakse verdediger, onhoudbaar voor Kozácik.

Het is de eerste goal van Boateng in zijn interlandcarrière (63 wedstrijden).

18:00 zondag 26 juni 2016

De gebruikelijke rituelen zijn voltrokken. Slowaaks volklied, Lied der Deutschen, de toss, handjes schudden, opstellingen omroepen en collectief aftellen. De Duitsers hebben afgetrapt. Daar gaan we.

Twitter bericht wordt geladen...

17:52 zondag 26 juni 2016

Als er een voetballer als God wordt vereerd in Napels dan is het Diego Maradona. De Argentijn bezorgde de Napolitanen in 1990 tenslotte hun laatste Italiaanse landstitel. Twee spelers kwamen het afgelopen jaar in de buurt van die heiligenverering: Maradona's landgenoot Gonzalo Higuain en de Slowaak Marek Hamsik.

Vooral Hamsik is met zijn vele tatoeages en wilde kuif uitgegroeid tot publiekslieveling aan de voet van de Vesuviusvulkaan. Het verklaart waarom voetballiefhebbers in Napels vandaag voor Slowakije zullen juichen tegen Duitsland. Nog luider zelfs dan voor Italië. Al was het maar omdat ze in Napels de Squadra Azzurra met al zijn Juventus-spelers vooral zien als het voetbalelftal van Noord- en Midden-Italië.

Hamsik is er een van hun. De 28-jarige Slowaakse middenvelder speelt sinds 2007 bij Napoli en heeft herhaaldelijk al laten weten niet alleen 'een huis in Napels te hebben, maar er zich ook thuis te voelen'. Opmerkelijk als je bedenkt dat Hamsik er viermaal op straat werd overvallen. En zijn zwangere vrouw met getrokken pistool haar auto afhandig werd gemaakt.

De Slowaak laat zich niet snel gek maken. Ook niet door het treffen vandaag tegen Duitsland. Ruim drie weken geleden stonden Slowakije en die Mannschaft ook tegenover elkaar. De Slowaken wonnen de oefeninterland met 3-1, mede door Hamsiks heerlijk afstandsschot.

Ook op dit EK toonde Hamsik al zijn klasse, met name in het groepsduel tegen Rusland. Een prachtige assist op Weiss en een wonderschone uithaal bezorgden Slowakije de allereerste EK-overwinning uit de geschiedenis.

Vijf miljoen Slowaken hopen vandaag op een tweede succes. Evenals alle voetballiefhebbers in Napels. Al hebben die, mocht het met Hamsik tegen de Duitsers niet goed aflopen, alsnog een herkansing: die andere publiekslieveling, Gonzalo Higuain, speelt vannacht met Argentinië de finale van de Copa América tegen Chili.

Marek Hamsik, sterspeler van Slowakije.Beeld getty

17:43 zondag 26 juni 2016

Nog even terug naar Lyon, waar Frankrijk vanmiddag won van Ierland. Grote man bij de Fransen: Antoine Griezmann. Twee doelpunten in drie minuten, daarnaast nog een rits aan kansen.

Man van de wedstrijd, die moet op rozen zitten. Toch toonde Griezmann zich na de wedstrijd ook kritisch over de prestatie van Les Bleus. 'We hadden moeite om in de wedstrijd te komen. Het ging moeizaam, alweer. Dat is iets waar we aan moeten werken.'

Griezmann verwees naar de groepswedstrijden van Frankrijk. Zowel tegen Roemenië (2-1) als Albanië (2-0) kwam de zege pas in de slotfase tot stand, en ook tegen Ierland draaide Frankrijk pas na rust de wedstrijd om. 'In de rust hebben we in de kleedkamer elkaar de waarheid gezegd. In de tweede helft zagen we een ander Frankrijk. We hebben veerkracht getoond en met het hart gespeeld.'

De beste man heeft er nu drie in liggen dit EK. De laatste keer dat een Fransman zoveel doelpunten op het Europese toernooi scoorde, was in 2004. Toen was het – hoe kan het ook anders – Zinedine Zidane.

Griezmann heeft drie goals gescoord dit toernooi.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

17:29 zondag 26 juni 2016

In afwezigheid van Oranje op het EK moeten we het af en toe doen met een Nederlands tintje in of rond het veld. Nogal pietluttig, erkennen we gelijk. Afijn, u moet het hiermee doen.

Zometeen bij Duitsland - Slowakije is er een rolletje weggelegd voor Björn Kuipers. De Nederlandse arbiter treedt op als vierde official. En het gras waarop wordt gevoetbald is van Nederlandse makelij. Een Limburgs bedrijf heeft het afgelopen week met spoed gelegd, nadat de UEFA had geklaagd over de beroerde staat van het veld in Lille.

Twitter bericht wordt geladen...

17:12 zondag 26 juni 2016

Wie Duitsland graag aan de bal ziet, zit dit EK goed. Indrukkende statistiek: Duitsland had gemiddeld 72 procent balbezit in de drie wedstrijden uit de groepsfase. Veel doelpunten leverde dat overigens niet op. Tot dusver vonden de Duitsers driemaal het net van de tegenstander.

Ook de Slowaken hebben de statistieken aan hun zijde. De twee landen speelden drie weken geleden in een oefeninterland tegen elkaar. Slowakije won met overtuigende cijfers: 3-1.

Twitter bericht wordt geladen...

17:05 zondag 26 juni 2016

Over een klein uur wordt er weer gevoetbald. In Lille, waar titelfavoriet Duitsland het opneemt tegen Slowakije, dat als derde eindigde in Groep B achter Wales en Engeland.

Bij Duitsland is Götze gepasseerd en keert Boateng terug in de basis van een blessure. Slowakije telt vier wijzigingen.

Opstelling Duitsland: Neuer; Hector, Hummels, Boateng, Kimmich; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Kroos; Gomez

Opstelling Slowakije: Kozácik; Pekarík, Skrtel, Durica, Gyömbér; Hrosovsky, Skriniar, Hamsík; Kucka, Duris, Wiess

Twitter bericht wordt geladen...

16:53 zondag 26 juni 2016

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Ierland is uitgeschakeld, Frankrijk gaat door naar de kwartfinale. De Fransen speelden in de tweede helft met overtuiging. Twee goals van Griezmann gaven de doorslag. Fijne pot.

16:51 zondag 26 juni 2016

Diep in de blessuretijd krijgt Griezmann weer een grote kans op zijn hattrick. Hij komt voor Rudolph, maar zijn inzet wordt gepareerd door de Ierse keeper.

Hendrick (L) in duel om de bal met Griezmann.Beeld reuters

16:47 zondag 26 juni 2016

Aan de andere kant gaat Brady naar de grond in het strafschopgebied. Kansloze exercitie, hij loopt zelf tegen Evra op. Geen tweede penalty voor de Ieren.

Het slotoffensief van Ierland komt laat, met nog maar een paar minuten op de klok.

16:45 zondag 26 juni 2016

Twee grote kansen voor Gignac. Eerst vanaf links. Matuidi geeft de bal mooi voor op de Franse spits, maar die raakt de bal te zwak om 'm tussen de palen te sturen. De bal gaat voorlangs.

Een minuut later weer een grote kans voor hem. De voorzet ditmaal vanaf rechts, Gignac haalt uit maar raakt de bal niet goed. Nog altijd 2-1.

16:40 zondag 26 juni 2016

Bijna maakt hij zijn hattrick. Griezmann komt net een teenlengte tekort voor een listig balletje over de Ierse defensie. De Fransen blijven aanvallen, de Ieren komen er niet aan te pas. Frankrijk is oppermachtig in Lyon.

16:36 zondag 26 juni 2016

Ze leunen niet naar achter, de Fransen. Een geweldige knal van invaller Gignac treft de lat. Even daarvoor schiet hij in de handen van keeper Randolph, waar hij de bal beter had kunnen voorgeven.

Twitter bericht wordt geladen...

16:30 zondag 26 juni 2016

Ierland brengt zijn laatste troef: Wes Hoolahan. De man scoorde in de wedstrijd tegen Zweden. De Fransen sturen Gignac het veld in. Hij lost Giroud af, die zo'n belangrijke rol speelde als aangever bij de 2-1.

Twitter bericht wordt geladen...

16:27 zondag 26 juni 2016

Binnen vijf minuten staat de wedstrijd op zijn kop. Ierland krijgt twee tegendoelpunten en een rode kaart. Een uur lang konden de Ieren achteruit leunen na die vroege strafschop. Nu slaat het noodlot toe.

Wat kunnen ze nog met tien man tegen een Frankrijk dat zijn zelfvertrouwen heeft hervonden? Twee wissels in ieder geval: O'Shea voor McClean, Walters voor Murphy.

16:24 zondag 26 juni 2016

Het onheil voor de Ieren neemt nog verder toe. Duffy haalt een doorgebroken Griezmann neer die op weg is naar zijn hattrick. Net buiten het strafschop. Geen twijfel mogelijk: rood.

De vrije trap die volgt, schiet Griezmann via de rug van Giroud over het Ierse goal.

16:20 zondag 26 juni 2016

Binnen drie minuten slaat hij weer toe. Griezmann, de man van Atlético. Een lange voorzet op spits Giroud, die de bal met het hoofd prachtig klaarlegt voor Griezmann. Die staat vrij voor Randolph en schiet de bal feilloos binnen.

Twitter bericht wordt geladen...

16:16 zondag 26 juni 2016

Daar valt ie dan. Frankrijk maakt in de 58ste minuut gelijk. Een mooie aanval. Payet houdt het overzicht en legt de bal breed op Sagna, die levert een mooie voorzet af, Griezmann kopt de bal in de hoek. Frankrijk op 1-1.

16:14 zondag 26 juni 2016

Matuidi haalt uit. De inzet van de Franse aanvoerder, een goedgeplaatst schot van buiten het strafschopgebied, knalt op de vuisten van Randolph. De Fransen houden de druk op de ketel; alle Ieren terug op eigen helft.

16:12 zondag 26 juni 2016

Ook de Ieren zoeken zo nu en dan de aanval. Ditmaal een gevaarlijke voorzet van McClean, die de Franse keeper Lloris wegtikt. Hij voorkomt daarmee dat Murphy de bal voor het intikken heeft.

16:08 zondag 26 juni 2016

Weer een vrije trap voor de Fransen. Hendrick is de dader die Payet afstopt na een sterke dribbel. De nummer 8 van de Fransen neemt de vrije trap zelf. Na twee aanrakingen belandt zijn voorzet op het hoofd van Kolscielny, maar die kan de bal niet tussen de palen koppen.

16:04 zondag 26 juni 2016

De tweede helft is begonnen. Een aanvallende wissel aan de kant van de Fransen. 'Stofzuiger' Kanté is eraf. In zijn plaats staat Coman op het veld.

Twitter bericht wordt geladen...

15:49 zondag 26 juni 2016

De scheidsrechter heeft afgefloten. Het is rust in Lyon, en vanaf de tribunes klinkt een niet misselijk fluitconcert. De Fransen zullen in de tweede helft de druk moeten opvoeren, willen ze de verdedigingswal van Ierland doorbreken.

De Ieren zullen doorgaan met waar ze goed in zijn: verdedigen, fysieke duels winnen en er af en toe gevaarlijk uit komen. Veelzeggend cijfer: keeper Randolph telde bij de Ieren de meeste balcontacten in de eerste helft.

Twitter bericht wordt geladen...

15:46 zondag 26 juni 2016

Vlak voor rust zetten de Fransen even aan. Een grote kans voor Payet, maar zijn schot stuit op de hak van Ward. Er staan veel Ieren voor het doel, de Fransen combineren goed, maar de laatste pass of het schot mislukken. Nog eventjes heeft Frankrijk; door het Ierse blessureleed is er vier minuten extra tijd.

15:44 zondag 26 juni 2016

Mogen de Fransen de achterstand rechtzetten en doorgaan naar de volgende rond, dan kan trainer Deschamps ook niet beschikken over verdediger Rami. De Fransman pakt een gele kaart nadat hij met een overtreding de angel uit een Ierse tegenstoot haalt.

De Ieren moeten het bij een vervolg in het toernooi stellen zonder Hendrick, die een gele kaart pakte (nadat hij vroeg om een kaart voor een Fransman).

15:41 zondag 26 juni 2016

Grote kans voor de Ieren uit een vrije trap. Een indraaiende bal wordt door Duffy naast gekopt.

15:33 zondag 26 juni 2016

Half uurtje gespeeld in Lyon, Ierland nog altijd verrassend op voorsprong. De Fransen maken haast, proberen het tempo hoog te houden, maar tot groot doelgevaar heeft het nog niet geleid.

De Ieren, op hun beurt, temporiseren. Niet zozeer in balbezit als wel met overtredingen en (al dan niet geveinsde) blessures. Hendrick is het die met zijn pijntjes het spel een paar minuten stillegt, onder striemend fluitconcert van het Franse publiek.

Frankrijk neemt het op tegen Ierland.Beeld photo_news

15:27 zondag 26 juni 2016

Kanté pakt een gele kaart. De Franse middenvelder begaat een overtreding nadat hij een foute pass op hem moet herstellen. Een kaart met gevolgen. Mocht Frankrijk doorgaan naar de volgende ronde, dan is Kanté die wedstrijd geschorst.

Geen groter gemis denkbaar voor Frankrijk dan Kanté, aldus de BBC-analist Gary Lineker.

Twitter bericht wordt geladen...

15:23 zondag 26 juni 2016

De Ieren zijn scheutig met overtredingen. Vrije trap nummer drie, ditmaal Pogba die de bal schiet. Prachtige trap richting de kruising van het Ierse doel, maar de keeper zit er goed bij.

15:21 zondag 26 juni 2016

Even komen de Ieren eruit. Een curvebal van Murphy wordt gepareerd door een gestrekte Lloris.

15:18 zondag 26 juni 2016

En daar is de tweede kans voor de Fransen. Weer uit een vrije trap, wederom van de schoen van Payet. Ditmaal belandt de bal op het hoofd van Griezmann, die de bal in de handen van Randolph kopt.

15:12 zondag 26 juni 2016

Daar is de eerste kans voor de Fransen. Griezmann slingert de bal voor richting de tweede paal. Giroud komt er bijna aan, maar zijn directe tegenstanders kopt de bal net voor hem weg.

Twitter bericht wordt geladen...

15:08 zondag 26 juni 2016

Gelijk na de Ierse tegentreffer gaat Frankrijk op jacht naar een snelle tegenstoot. Eerste speldenprikje komt van de schoen van Payet. Zijn vrije trap verdwijnt in de handen van keeper Randolph. De Ieren trekken zich terug op eigen helft.

15:02 zondag 26 juni 2016

De Ieren staan op voorsprong. In de eerste minuut krijgt Ierland een penalty tegen de Fransen, nadat Paul Pogba de Ierse spits Shane Long tegen de grond heeft gewerkt. Terechte pingel, Brady schiet hem in de hoek. Twee minuten gespeeld, kopzorgen bij de Fransen.

Voor de statistieken: het doelpunt van Brady is de vroegste goal uit een penalty ooit op een EK. De Ier schoot de bal om 1 minuut 58 in het net.

Twitter bericht wordt geladen...

15:00 zondag 26 juni 2016

De Ieren hebben hun volkslied gezongen, de Marseillaise heeft geklonken in Lyon. Het aftellen gaat beginnen en dan rolt de bal tijdens de vierde achtste finale van dit EK.

14:53 zondag 26 juni 2016

Als de Ieren tegen Frankrijk extra gemotiveerd zijn door de revanchegevoelens om de beroemde handsbal van Thierry Henry in 2010, hebben de Fransen hun eigen stimulans. Voor Les Bleus staat de eer als gastheer van het toernooi op het spel. Geen enkele van de Franse spelers wil natuurlijk falen voor eigen volk. Frankrijk won in eigen huis het EK van 1984 en het WK van 1998. En ook dit jaar zijn de verwachtingen hooggespannen.

Bovendien wordt er in Lyon gevoetbald. De Fransen hebben sinds 1968 geen wedstrijd meer verloren in de oost-Franse stad. De laatste ploeg die het lukte om er Frankrijk te verslaan was Spanje, dat 1-3 zegevierde in een vriendschappelijk duel.

Maar die wedstrijd werd destijds gespeeld in het oude Gerlande-stadion. Frankrijk treedt vandaag tegen Ierland aan in het Parc Olympique Lyonnais. En laat dat nou een kleine tien kilometer liggen van Bron, de voorstad van Lyon waar Karim Benzema opgroeide en zijn ouders nog altijd wonnen. (+)

Het verhaal rond Benzema is genoegzaam bekend: verbannen uit de Franse ploeg vanwege de affaire rond het seksfilmpje van zijn ploeggenoot Valbuena. Al beweren sommigen dat het feit dat Benzema nu op vakantie is in de Malediven in plaats van op het EK te wijten is aan 'racisme' van de Franse bondscoach Didier Deschamps.

Het laatste waar Deschamps en zijn spelers op zitten te wachten is dan ook op een uitschakeling in de thuisstad van Benzema tegen de Ieren. Gelukkig kunnen ze dus bogen op de reeks van zeven ongeslagen wedstrijden van Les Bleus in Lyon sinds de jaren zestig. Maar ook op het feit dat Robbie Keane, speler en assistent-trainer bij Ierland, de enige Ier is die de afgelopen 35 jaar scoorde tegen Frankrijk. Maar ja, laat dat nou uitgerekend in die wedstrijd in november 2009 zijn waarin Thierry Henry zijn beruchte handsbal maakte.

Fans vanmiddag in Lyon.Beeld afp

14:52 zondag 26 juni 2016

Het is alweer een tijdje geleden dat Frankrijk het ver schopte op een EK. Wat heet, de laatste wedstrijd die Les Bleus wonnen in de knock-outfase van een Europees eindtoernooi dateert uit 2000. Overigens was dat wel de finale tegen Italië. De Ieren zullen uit dit soort statistieken hun hoop moeten putten; gastland Frankrijk is de grote favoriet vanmiddag in Lyon.

Twitter bericht wordt geladen...

14:30 zondag 26 juni 2016

Bij Frankrijk keren Dimitri Payet, Olivier Giroud, Blaise Matuidi en N'Golo Kanté terug in de basis van Frankrijk. Het viertal kreeg rust in de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland. Dat gaat ten koste van Yohan Cabaye, André-Pierre Gignac, Moussa Sissoko en Kingsley Coman. Zij beginnen op de bank.

Ierland begint met dezelfde basiself als waarmee het met 1-0 te sterk was voor Italië.

Opstelling Frankrijk: Lloris; Sagna, Rami, Koscielny, Evra; Griezmann, Matuidi, Kanté, Pogba; Payet, Giroud

Opstelling Ierland: Randolph; Coleman, Duffy, Keogh, Ward; Hendrick, McCarthy, Brady, McClean; Long, Murphy

Twitter bericht wordt geladen...

14:25 zondag 26 juni 2016

Over een half uur trappen Frankrijk en Ierland af voor hun achtste finalewedstrijd. De Ieren zullen met de nodige wraakgevoelens het veld betreden. Want wie kan zich de handsbal van Thierry Henry in 2009 nog herinneren tegen Ierland?

Even terug in de tijd. In aanloop naar het WK 2010 speelden Frankrijk en Ierland een beslissende play-off wedstrijd tegen elkaar. Frankrijk had in Dublin met 1-0 gewonnen en leek het karwei thuis eenvoudig af te maken. In Parijs werd het echter 1-0 voor Ierland waardoor er verlengd moest worden. In die verlenging nam Henry de bal overduidelijk met zijn hand mee waarna Gallas de bal eenvoudig binnen kon tikken: 1-1. Frankrijk ging naar Zuid-Afrika, Ierland bleef berooid achter.

Twitter bericht wordt geladen...