Direct naar artikelinhoud

'Heel Falluja weer in Irakese handen'

'Heel Falluja weer in Irakese handen'

Het Iraakse leger heeft nu ook de laatste wijk van de stad Falluja heroverd op strijders van de groep Islamitische Staat. Dat heeft de generaal die de leiding heeft over de operatie zondag gezegd.

Premier Haider al-Abadi claimde de overwinning op IS in Falluja al meer dan een week geleden, maar in de stad werd nog steeds gevochten, onder andere in de centraal gelegen wijk al-Julan.

Luitenant-generaal Abdul Wahab al-Saidi liet zondag voor de staatstelevisie 'vanuit al-Julan' weten dat de slag om Falluja 'voorbij is'. De VS hebben het nieuws nog niet bevestigd. Dinsdag zei de woordvoerder van de internationale coalitie tegen IS, de Amerikaanse kolonel Christopher Garver, dat IS slechts was verdreven uit een derde van de stad.

1.800 doden
In de strijd om Falluja werden minstens 1.800 tegenstanders gedood, zei al-Saidi. De Iraakse regeringstroepen kregen in de strijd luchtsteun van een door de Verenigde Staten geleide coalitie en paramilitaire troepen, voornamelijk sjiitische milities. Zij begonnen de aanval op Falluja op 23 mei.

De stad was sinds 2014 in handen van IS. Volgens premier Abadi maakt de verovering van Falluja de weg vrij voor de inname van Mosul, de tweede stad van Irak. Eerder heroverde het leger al de steden Tikrit en Ramadi.

Twitter bericht wordt geladen...