Direct naar artikelinhoud

Chaos bij Labour, veel steun voor nieuw referendum

Chaos bij Labour, veel steun voor nieuw referendum

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wijkt niet voor een opstand in zijn Labour-fractie. De helft van zijn schaduwkabinet heeft het vertrouwen in hem opgezegd vanwege zijn 'glansloze' optreden in de aanloop naar het brexit-referendum, maar Corbyn is niet van plan op te stappen. Dit meldt de BBC.

Corbyn is het niet eens met de kritiek. "Twee derde van onze kiezers heeft voor 'blijven' gestemd", zei de Labour-leider, wiens partij tegen een Brexit is. "Er komt geen aftreden van een democratisch gekozen leider die een sterk mandaat heeft van de leden."

Zaterdag ontsloeg Corbyn Hilary Benn, de buitenlandwoordvoerder van Labour, uit zijn schaduwkabinet, nadat Benn in een telefoongesprek zijn vertrouwen in hem had opgezegd. Benn zou Corbyns collega's in het schaduwkabinet hebben opgeroepen af te treden als hij de uitslag van een motie van wantrouwen tegen hem vanwege het Brexit-referendum naast zich neerlegt.

Volgens Benn is er veel onvrede over de oppositieleider. "Er is geen vertrouwen dat we de volgende verkiezingen gaan winnen als Corbyn aanblijft als leider", zegt Benn tegen de BBC. "Hij is gewoon geen leider."

Zondag trad ook Heidi Alexander terug als schaduwminister voor volksgezondheid. Zij schrijft in haar ontslagbrief dat Groot-Brittannië een sterke oppositie nodig heeft. "Ik waardeer je als een man van principes, maar ik geloof niet dat jij de capaciteiten hebt om ons land te leiden", schrijft zij. "Als we een volgende regering willen vormen, is er een andere leider nodig."

The Guardian meldt dat andere leden van het schaduwkabinet op dit moment hun ontslagbrief aan het schrijven zijn. Een derde van de mensen die vorig jaar op Labour stemde, zou dat nu niet meer doen, blijkt uit een uitgelekte opiniepeiling.

Twitter bericht wordt geladen...

Petitie
Een petitie voor een nieuw Brexit-referendum krijgt ondertussen steeds meer ondertekenaars. Drie miljoen mensen ondertekenden de petitie inmiddels. Het is onduidelijk of dit alleen Britten zijn. Zo ondertekenden al 29.115 'inwoners' van Vaticaanstad de petitie, terwijl het ministaatje maar 800 inwoners telt.

Op de overheidswebsite petition.parliament.uk kan iedereen zijn of haar handtekening zetten, omdat Britten in het buitenland ook overheidspetities mogen ondertekenen. Op de website wordt alleen gevraagd om postcode en woonplaats.

Uit de gegevens op de website blijkt dat van de drie miljoen stemmers er bijvoorbeeld 17.000 uit Frankrijk komen, 6.500 uit Duitsland en 1.946 uit België. Uit Noord-Korea, waar bijna niemand op internet kan, kwamen zelfs al meer dan 17.500 stemmen binnen. Het grootste deel van de stemmers, 2,5 miljoen, vinkte trouwens wel het standaardantwoord Verenigd Koninkrijk aan.

Twitter bericht wordt geladen...