Afgelast wegens terreurdreiging of toch wegens geluidsoverlast?

Militairen en agenten op de Grote Markt in Brussel. © Photo News

De Anti-Sabam Street Rave van zaterdag en het muziekevenement Brüxsel Jardin op zondag zijn afgelast. Wegens terreurdreiging werd eerst gezegd. Neen, wegens geen aanvraag en vrees voor geluidsoverlast, zegt de stad.

msn

Het muziekevenement Brüxsel Jardin, dat zondag op het Poelaertplein zou plaatsvinden, is afgelast. ‘Met spijt in het hart moeten we aankondigen dat omwille van de terreurdreiging, de lokale autoriteiten ons hebben gevraagd om het evenement op het Poelaertplein af te lassen’, is te lezen op de Facebookpagina van Brüxsel Jardin.

‘Dit stemt ons heel triest, want wij vinden dat Brussel echt nood heeft aan momenten van vreugde en geluk. We zullen blijven strijden tegen de bedrukte sfeer, vol van paranoia en angst, die er nu hangt.’ De organisatie wil op 31 juli al een nieuw event organiseren.

Maar de Stad Brussel komt met een andere reden voor de afgelasting. Volgens het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur (PS) kwamen er te veel klachten van de buren binnen. Zij vreesden voor geluidsoverlast.

Ook geen Street Rave

Een ander evenement in de hoofdstad, de Anti-Sabam Street Rave, die normaal op zaterdagnamiddag vanaf 15 uur zou plaatsvinden aan het station Brussel-Noord, ging ook niet door. Op Facebook stonden er meer dan drieduizend mensen op aanwezig. Maar de stad heeft de stad verboden. 'De organisatoren hebben geen aanvraag voor het evenement ingediend', klinkt het.

Geen alcohol na 23 uur

Voor de wedstrijd tussen België - Hongarije zondag om 21 uur neemt de Stad Brussel geen verstrengde maatregelen, maar de bestaande regels moeten strikt nageleefd worden. ‘Er mogen geen televisieschermen naar de straat gericht worden en er mag geen alcohol verkocht worden na 23.00 uur in de nightshops’, stelt Fabrice Voogt, woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Zaterdagochtend werden nog twee terreurverdachten opgepakt , in de buurt van Verviers en Doornik. Eerst werd gevreesd dat die een groot scherm voor de match van de Rode Duivels viseerden, maar het federaal parket heeft dat ontkend.