Direct naar artikelinhoud

Multinationals reageren terughoudend op Brexit

Hoewel ze figuurlijk gesproken vrijdag in tweeën werden gescheurd, hebben de drie grote Brits/Nederlandse multinationals terughoudend gereageerd op de Brexit. Olie- en gasreus Shell gaat de gevolgen onderzoeken, informatieleverancier Relx (voorheen Reed Elsevier) relativeert het belang van de breuk en het voeding- en wasmiddelenconcern Unilever vindt het te vroeg om iets te zeggen.

Multinationals reageren terughoudend op Brexit
Beeld epa

Royal Dutch Shell heeft zijn statutaire zetel in Engeland en Wales en zijn hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag. In een reactie op het besluit van de Britse bevolking zegt het concern met de regering in Londen en de Europese instituties te gaan werken aan 'de eventuele implicaties' van de Brexit voor Shell.

Eerder dit jaar beklemtoonde topman Ben van Beurden in The Sunday Times de 'sterke historische aanwezigheid' van Shell in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland. Hij voegde daar aan toe dat een vertrek van de Britten uit de EU gevolgen zal hebben voor de bewegingsvrijheid van personeel en activiteiten van Shell. Een scheiding levert 'allerlei inefficiënties' op en dat is 'niet goed voor bedrijven zoals de onze die juist gedijen als grenzen verdwijnen', aldus Van Beurden in februari.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Shell 7.500 werknemers. Vorig jaar versterkte het concern zijn positie op de markt van vloeibaar gemaakt gas (lng) door voor 64 miljard euro British Gas te kopen.

Relx dook vrijdag in de historie om het belang van de Brexit te relativeren. 'Sommige bedrijfsonderdelen zijn al bijna tweehonderd jaar actief en in die tijd hebben we grote politieke en economische veranderingen gezien. Daarop hebben we altijd passend gereageerd', aldus een verklaring van de informatieleverancier.

Relx is actief in 180 landen en heeft kantoren in veertig landen. Groot-Brittannië is goed voor 8 procent van de omzet. Het hoofdkantoor van Relx staat in Londen. Maar het grootste bedrijfsonderdeel (wetenschappelijk uitgever Elsevier) heeft zijn zetel in Amsterdam.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Shell 7.500 werknemers

Unilever wilde vrijdag geen commentaar geven omdat het volgens het bedrijf te vroeg is om iets te kunnen zeggen over de gevolgen. Unilever heeft twee hoofdkantoren: een in Londen van de Britse tak en een in Rotterdam voor het Nederlandse deel. Topman Paul Polman liet vrijdag via Twitter nog weten dat het voor de welvaart op de lange termijn het beste is 'de wil van het volk te respecteren'. 'We moeten nu allemaal zij aan zij staan.'