Direct naar artikelinhoud

Tolerantiegrens drukte bij veel Amsterdammers overschreden

In het centrum van de stad groeit de ergernis over de drukte. Een aanzienlijk deel van de bewoners vindt de binnenstad te druk worden, zo blijkt uit een onderzoek van de gemeente naar de beleving van de drukte.

Uitgaanspubliek in de Reguliersdwarsstraat.Beeld Amaury Miller

Hoewel alle bewoners van mening zijn dat drukte bij de stad hoort, lijkt de tolerantiegrens in de binnenstad en populaire gebieden als De Pijp en Oud-West overschreden.

Veel bewoners vinden het te druk, en noemen de vele bezoekers, de vele uitgaansgelegenheden en de vakantieverhuur van woningen als oorzaken. Groot verschil met andere delen van de stad is dat het centrum altijd als druk wordt beoordeeld. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds en 's nachts, en dat zeven dagen per week.

In de binnenstad noemen veel bewoners met name de buitenlandse bezoekers en de grote groepen die voor een permanent gevoel van drukte zorgen.

Escapisme
De toenemende drukte zorgt ervoor dat veel Amsterdammers hun gedrag aanpassen. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt de eigen buurt te ontvluchten of de drukke delen van de stad te mijden tijdens grote evenementen als Sail en Koningsdag. Een derde vermijdt de stad tijdens feestdagen, een kwart doet dit tijdens de weekenden.

De ervaring van drukte hangt nauw samen met de waardering voor de buurt. Bewoners in Bos en Lommer en de Indische Buurt/Oostelijk Havengebied geven hun buurt het hoogste cijfer: een acht. Beide gebieden laten een gematigd profiel zien: niet te druk, niet te veel of te weinig aanbod van uitgaansgelegenheden en een goede mix van wonen, werken en recreëren.

Overigens blijken verschillende groepen bewoners ook verschillend te reageren op de drukte. Jongeren hebben er minder last van dan ouderen, en ook Amsterdammers met kinderen hebben een groter acceptatievermogen dan Amsterdammers zonder kinderen. Ook mannen oordelen milder dan vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek dat deel uitmaakt van het rapport De Stand Van De Balans. Dit zal in augustus in de gemeenteraad worden besproken.