Direct naar artikelinhoud

Metrostation Oostlijn op Centraal vanaf maandag verbouwd

Het metrostation van de Oostlijn op Centraal Station krijgt vanaf maandag een grote opknapbeurt.

De stations van de Oostlijn worden flink onder handen genomen.Beeld anp

De zuidkant van het metrostation wordt eerst aangepakt. Op de Prins Hendrikkade en de Kamperbrug zullen vier ingangen gesloten zijn tot december. De ingang bij de Schreierstoren wordt definitief gesloten, omdat daar een fietspad gepland staat. Ook wordt de trap bij het Koffiehuis niet heropend.

Er wordt onder andere gewerkt aan een nieuwe lift en een trap die direct van de bushalte naar het metrostaton leidt. Ook komt er een directe verbinding met de Noord/Zuidlijn. Vanaf december tot eind maart 2017 wordt de noordkant rond het Koffiehuis onder handen genomen.

Problemen
De make-over is een onderdeel van een grootscheepse vernieuwing van het Amsterdamse metronet. Eerder al werd de metrotunnel van de Oostlijn aangepakt en werden zaken als vluchtwegen, rook- en warmteafvoer, ventilatie, brandmelding en noodverlichting onder handen genomen. 

Later dit jaar worden ook Waterlooplein, Gaasperplas, Reigersbos en Spaklerweg verbouwd.

De renovatie zorgde tot dusver voor talloze problemen en ook de kosten zijn meer dan verdubbeld: van 171,5 miljoen tot 360,1 miljoen euro. Begin dit jaar verscheen er een kritisch rapport van de Rekenkamer over de rol van de gemeente in de voortslepende vernieuwing.