Direct naar artikelinhoud
Vermogen

De Amerikaanse droom legt het af tegen de Chinese droom

"Het aantal Nederlandse miljonairs groeit hard: van 190.000 naar 204.000."

De allerrijksten van de wereld investeren hun geld liever in China dan in de Verenigde Staten. Azië telt voor het eerst de meeste miljonairs.

Voor het eerst telt Azië meer miljonairs dan Noord-Amerika. De meeste vermogende Aziaten met een miljoen dollar of meer wonen in China of Japan, stelt consultancybedrijf Capgemini vast in zijn jaarlijkse World Wealth Report.

Die opvallende verschuiving is het gevolg van stagnerende koersen in de VS, tegenvallende economische groei in het Westen en blijvend economisch succes in China, ziet onderzoeker Freek Roelofs van Capgemini. "Vroeger keken we op naar Amerika. Daar kon alles, daar waren de allerrijksten. Dat is niet meer zo."

Want, blijkt uit het onderzoek, de allerrijksten van de wereld investeren hun geld eerder in China dan in de Verenigde Staten. Het land dat jarenlang op nummer één stond wat betreft investeringen moet het doen met een tweede plaats achter China.

Vroeger keken we op naar Amerika. Daar kon alles, daar waren de allerrijksten. Dat is niet meer zo
Freek Roelofs

Investeren doen rijken ook graag in India. Op een vierde plaats volgt het Verenigd Koninkrijk. Roelofs: "Toen we de miljonairs begin dit jaar interviewden, was er van een Brexit amper sprake. Maar liefst 10,5 procent overwoog toen zijn geld in het Verenigd Koninkrijk te investeren. Of dat na het referendum ook geldt, is de vraag."

Hieronder de opvallendste landen uit het onderzoek.

China
"China rekent op laagste economische groei in 25 jaar", dreigde een krantenkop begin dit jaar. Niet veel later bleek die dreiging werkelijkheid. De economische groei bleef in China steken op zo'n zeven procent. Veel lager dan de 14,2 procent een kleine tien jaar geleden.

Toch nam het aantal miljonairs in China wereldwijd het hardst toe. Van 890.000 in 2014 naar ruim een miljoen een jaar later. Waardoor? De Chinese economie groeit ondanks de stagnatie veel harder dan die in Europa (1,6 procent) en in de Verenigde Staten (2,2 procent).

Investeren doen rijken ook in het Verenigd Koninkrijk. Toen we de miljonairs begin dit jaar interviewden, was er van een Brexit amper sprake

Spanje
Met een percentage van 21 procent is Spanje een van de Europese koplopers wat werkloosheid betreft. Opvallend genoeg groeit in datzelfde Spanje het aantal miljonairs het hardst van heel Europa. Met maar liefst 8,9 procent, terwijl het Europees gemiddelde op 4,8 procent ligt.

De reden? "Als je van heel laag komt, kun je heel snel klimmen", zegt onderzoeker Roelofs. Hervormingen en bezuinigingen maken dat het Zuid-Europese land uit een diep dal klimt. Met resultaat: de economie groeit weer, de werkloosheid daalt en het aantal miljonairs neemt dus toe. Van 178.000 in 2014 naar 192.000 een jaar later.

Brazilië
De afkorting Bric (Brazilië, Rusland, India, China) werd een jaar of vijf geleden misschien wel net zo vaak gebezigd als het woord 'Brexit' nu. Maar over die veelbelovende landen van toen horen we steeds minder positieve geluiden. Zo verkeert Brazilië in de ergste recessie sinds 1990. Braziliaanse miljonairs namen door de flinke economische krimp in hun land wereldwijd het hardst in aantal af, met 8 procent.

Ook het aantal allerrijksten, mensen met een vermogen van 30 miljoen dollar of meer, daalde rap. Van de in totaal 161.000 miljonairs in 2014 bleven er een jaar later 149.000 over. Het gevolg: heel Latijns-Amerika telt een stuk minder rijken.

Over die veelbelovende landen van toen horen we steeds minder positieve geluiden
De Amerikaanse droom legt het af tegen de Chinese droom

Nederland
Het aantal Nederlandse miljonairs groeit hard: van 190.000 naar 204.000. Met een groei van 7,9 procent is Nederland de op een na grootste stijger in Europa. Een reden daarvoor, zegt Roelofs, is de goede neus van Nederlanders voor ondergewaardeerde producten met groeimogelijkheden.

"Neem Marcel Boekhoorn. Die investeerde een jaar of vijftien geleden in Telfort. Niet doen, zeiden mensen. Uiteindelijk verkocht hij het bedrijf voor 1 miljard aan KPN." Naast die goede neus hebben ook investeringen in eigen land en goede beleggingsbeslissingen bijgedragen aan de groei.

Met een groei van 7,9 procent is Nederland de op een na grootste stijger in Europa