Luister naar

Hongkong is duurste stad ter wereld

Nieuws
Onder meer door de hoge huren – 6.800 dollar (ruim 6.000 euro) per maand voor een appartement met twee slaapkamers – is Hongkong nu de duurste stad ter wereld. De Chinese metropool passeert voor het eerst de Angolese hoofdstad Luanda op de ranglijst van steden met de hoogste kosten voor buitenlandse werknemers.
Wilco Dekker redactie vk
vrijdag 24 juni 2016 om 03:00
Hongkong is duurste stad ter wereld
Hongkong is duurste stad ter wereld

Amsterdam

Dat blijkt uit het overzicht van de kosten van levensonderhoud in 209 steden dat het adviesbureau Mercer jaarlijks samenstelt. Op die mondiale ranglijst is Amsterdam dit jaar licht gestegen, naar de 64e plaats. Vorig jaar was de hoofdstad nog nummer 69. Gekeken naar de kosten (in dollars) van onder meer de huur, een kop koffie, een spijkerbroek en een bioscoopkaartje is Amsterdam gedeeld twaalfde (met Helsinki) bij de duurste Europese steden.

Internationaal gezien is Amsterdam vooral goedkoop op het gebied van dagelijkse boodschappen. Daar staat tegenover dat de prijzen van vervoer, zoals de kosten van een auto, aan de hoge kant zijn. Ook het openbaar vervoer is relatief duur ten opzichte van het meetpunt van het onderzoek, New York.

overspannen woningmarkt

Een jaar eerder daalde Amsterdam nog dertig plaatsen, maar die duikeling kwam vrijwel volledig doordat de hoofdstad in dollars gemeten goedkoper werd. Dat valutaire effect is dit jaar beperkt. Mercer verwacht wel dat Amsterdam verder gaat stijgen op de lijst, vooral door de opgeleefde – om niet te zeggen: overspannen – woningmarkt.

Volgens Mercer is een bedrijf nu al meer dan 2.600 dollar (2.400 euro) per maand kwijt aan de huur van een appartement met twee slaapkamers voor een werknemer in Amsterdam. Daarbij is gekeken naar de markt voor zulke ‘expats’. Het gaat dus om goede en beschikbare appartementen in gewilde buurten, dicht bij bijvoorbeeld culturele voorzieningen en internationale scholen.

Vooral door die hoge huren is Hongkong ook de nieuwe lijstaanvoerder. De Chinese economie vertoont haperingen, maar woonruimte in Hongkong blijft zeer schaars en dus erg duur. Een hamburger is er juist weer relatief goedkoop, tot vreugde van de armen in de stad. Luanda was jarenlang de duurste stad door onder meer de oliehausse, maar de Angolese munt is weggezakt in navolging van de gedaalde grondstofprijzen. Vijf van de tien duurste steden liggen in Azië, met Singapore op plaats vier en Tokio op vijf. New York steeg vijf plaatsen naar de elfde plaats, Londen zakte vijf plaatsen naar de zeventiende plaats.

In Europa zijn bedrijven vooral veel geld kwijt als ze werknemers in Zwitserland willen stationeren. De drie duurste steden van Europa zijn Zürich, Genève en Bern. Zürich (nummer drie) en Genève (acht) staan ook in de mondiale toptien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.