Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea steunt Trump in verkiezingsstrijd

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un (links) en Donald Trump.

In een hoofdredactioneel artikel van DPRK Today, een nieuwswebsite die onder controle staat van de Noord-Koreaanse overheid, wordt Donald Trump omschreven als een 'verstandig politicus' en een 'vooruitziende kandidaat' die een positieve rol kan spelen bij de eenmaking van het Koreaanse schiereiland. De Amerikaanse kiezers worden aangespoord om niet te stemmen voor de 'saaie Hillary'.

'Er zijn veel positieve aspecten aan de opruiende beleidslijnen van Trump', zo schreef Han Yong-mook, die zichzelf omschrijft als een Chinees-Noord-Koreaanse academicus. 'Trump zei dat hij niet betrokken wil raken bij de oorlog tussen het zuiden en het noorden. Is dit niet gunstig vanuit het perspectief van Noord-Korea?'

In het artikel wordt verwezen naar een speech van Trump in maart, waarin hij verklaarde dat hij de Amerikaanse troepen uit Seoel zou terughalen als Zuid-Korea niet meer zou investeren in defensie. De auteur roept Seoel dan ook op geen extra geld in defensie te pompen en zo de Amerikaanse terugtrekking in de hand te werken.

'De president die de Amerikaanse burgers moeten kiezen, is niet die saaie Hillary - die beweert dat ze nucleaire kwesties op het Koreaanse schiereiland wil oplossen naar het Iraanse model - maar Trump, die sprak over rechtstreekse conversatie met Noord-Korea', zo staat er verder te lezen.

Visie van regime
Hoewel het stuk officieel niet afkomstig is van de regering in Pyongyang, reflecteert het volgens analisten wel de visie van het regime, zo schrijft The Guardian. 'Dit is erg opmerkelijk', zegt Aidan Foster-Carter van de Universiteit van Leeds. 'Officieel spreekt hier niet de Koreaanse overheid. Maar het is duidelijk dat Pyongyang een ballonnetje oplaat of de stemming wil polsen. Voor de rest van ons is het een waarschuwing - als we die nog nodig hadden - voor de wijze waarop Trump van plan is om het Amerikaanse beleid in de regio teniet te doen.'

Het artikel verschijnt net in een periode waarin Noord-Korea al meermaals vergeefs aangaf dat het in dialoog wil gaan met Seoel en Washington. Zuid-Korea liet echter weten daarin niet geïnteresseerd te zijn.