Direct naar artikelinhoud

Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend

Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend

De langste spoorwegtunnel ter wereld wordt woensdag in Zwitserland geopend. De Gotthard Basistunnel is in zeventien jaar tijd voor de prijs van 11 miljard euro gebouwd, en geldt als de trots van Zwitserland. De opening is een nationale gebeurtenis.

Bij de opening zijn tal van voorname gasten aanwezig, onder wie het voltallige Zwitserse kabinet, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi. De Nederlandse minister Melanie Schulz van Haegen is onder de genodigde ministers van Verkeer.

De 57 kilometer lange tunnel onder de Sint Gotthardpas vormt onderdeel van een Europees project dat onder meer het goederenvervoer per trein door de Alpen moet vereenvoudigen en veel goedkoper zal maken.

De Gotthard Basistunnel is vrijwel geheel volgens plan in zeventien jaar tijd voor de prijs van 11 miljard euro gemaakt. Zwitserland heeft alles zelf betaald en is apetrots op het resultaat. De opening is een grote nationale gebeurtenis. De tunnel is een belangrijke schakel in wat de 'vrachtcorridor' Rotterdam - Genua' wordt genoemd.

Duitse en Italiaanse spoorwegprojecten die moeten aansluiten op de nieuwe lijn door de Alpen liggen nog erg ver achter op schema, maar dat drukt de feestelijke stemming in Zwitserland niet. De eersten die de tunnel door mogen rijden zijn woensdag duizend Zwitserse burgers. De hoogwaardigheidsbekleders moeten hen voor laten gaan.

De opening is aan beide kanten van de tunnel, in Duits-sprekend Erstfeld aan de noordkant en bij de Italiaans-sprekende dorpen Bodio en Pollegio aan de zuidkant. De federale spoorwegen gaan uit hun dak met festiviteiten in het kader van de 'Gottardo 2016' tot en met 5 juni op een hele reeks stations in het hele land.