Direct naar artikelinhoud

Voorwaardelijke celstraf voor oud-Miss Turkije voor beledigen Erdogan

De voormalige Miss Turkije Merve Buyuksarac is schuldig bevonden aan belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Een Turkse rechtbank veroordeelde de ex-schoonheidskoningin en model tot 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Merve BuyuksaracBeeld getty

Buyuksarac, die in 2006 tot Miss Turkije werd gekroond, postte in 2014 een satirisch gedicht over president Erdogan op Instagram. Aanklagers oordeelden dat het gedicht, een satirische versie van de Turkse nationale hymne, beledigend was voor Erdogan.

Dat Erdogan toen premier van Turkije was en nog geen president, deed er volgens de aanklagers en rechtbank niet toe. De 27-jarige Buyuksarac zou zich door het delen van het satirisch gedicht schuldig hebben gemaakt aan de belediging van een 'hoge staatsfunctionaris'. Hiervoor kreeg ze een voorwaardelijke celstraf van 14 maanden.

Buyuksarac was in januari 2015 al kortstondig opgepakt vanwege het posten van het gedicht. Zij gaf toen toe een deel van een tekst uit een satirisch weekblad op het internet te hebben gedeeld.

Volgens de voormalige Miss Turkije had ze dit gedaan omdat ze het gedicht 'grappig vond'. Ze stelde Erdogan 'niet ermee te hebben willen beledigen'.

Sinds zijn verkiezing in augustus 2014 is het aantal rechtszaken voor het beledigen van Erdogan toegenomen. De Turkse aanklagers begonnen zeker 2.000 procedures tegen artiesten, journalisten en gewone burgers. Meestal leiden deze processen tot voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Op 20 januari werd de Turkse econome Filiz Akinci echter veroordeeld tot elf maanden gevangenis, omdat ze een 'obsceen' gebaar had gemaakt tijdens een manifestatie in maart 2014. Het incident vond plaats toen Erdogan een bijeenkomst van zijn AK-partij verliet op een plein in Izmir. Akinci stond op een balkon, schreeuwde en maakte een beledigend armgebaar toen Erdogan voorbij liep.

De bekendste woedeaanval van Erdogan betreft de Duitse cabaretier Jan Böhmermann. De Turkse president riep Duitsland op om Böhmermann te vervolgen omdat hij hem zou hebben beledigd. Böhmermann droeg op 31 maart in Neo Magazin Royal een 'hekeldicht' op de Turkse president voor. Hij maakte Erdogan onder meer uit voor geitenneuker en pedofiel.

Iedere Turk kan een klop op de deur verwachten

In Turkije groeien de zorgen over Erdogans lange tenen. Zelfs binnenshuis is het niet altijd veilig, stelt Volkskrant-correspondent Kees Elenbaas.