Direct naar artikelinhoud

John Jorritsma nieuwe burgemeester van Eindhoven

De VVD'er John Jorritsma, commissaris van de koning in Friesland, wordt de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij is dinsdagavond door de Eindhovense gemeenteraad voorgedragen als opvolger van Rob van Gijzel (PvdA), die op 1 september vertrekt.

John JorritsmaBeeld anp

Jorritsma (59), geboren in Bolsward, is sinds 2008 commissaris in Friesland. Maar hij is geen onbekende in Noord-Brabant. Hij was directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en burgemeester van de Brabantse gemeente Cranendonck. Ook is hij lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant geweest.

'Een harde, gedreven werker', wordt  Jorritsma (geen familie van VVD-senator Annemarie Jorritsma) genoemd. Hij geniet van het leven, maar verliest nooit zijn zakelijkheid, schreef de Volkskrant in 2008 toen hij van Brabant naar Friesland vertrok. 'En een family man', zei Onno Hoes, destijds provinciebestuurder in Brabant.

Brainport

Als directeur van de BOM stond Jorritsma aan de wieg van Brainport Eindhoven, de kennis- en technologieregio die enkele jaren geleden werd uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. In Friesland heeft hij als commissaris van de koning geprobeerd om wat meer de Brabantse mentaliteit over te brengen op zijn provinciegenoten: trots zijn op wat je te bieden hebt. Want Friesland heeft prachtige bedrijven, zegt een insider, maar niemand weet ervan omdat de Friezen zo bescheiden zijn.

Hij bedacht dit jaar een slim compromis in de lastige discussie over het zoeken en rapen van het eerste kievitsei.  Vorig jaar haalde de Raad van State een streep door Friese traditie van het ljipaaisykjen. 'Je mag de eieren wel zoeken, maar niet rapen', zo haalde de commissaris van de koning de angel uit het debat. Hij bood zelfs aan het eerste kievitsei hoogstpersoonlijk in het weiland te komen bewonderen.

De gemeenteraad van Eindhoven noemt hem 'een breed georiënteerde en enthousiaste burgemeester die uitstekend in staat is Brainport Next Generation verder te ontwikkelen''. Ook wordt Jorritsma in een persbericht geprezen als 'een verbindende factor in de stad en tussen de gemeente en haar partners'.

Rob van GijzelBeeld photo_news

Politieke kleur

Op de vacature in Eindhoven hadden zestien kandidaten gesolliciteerd: drie vrouwen en dertien mannen. 'Veel sollicitanten zijn afkomstig uit het openbaar bestuur', was het enige dat de gemeente Eindhoven destijds over de sollicitanten kwijt wilde. Hun politieke kleur werd niet bekendgemaakt en ook namen lekten tijdens de procedure niet uit (behoudens die van de stedelijke lolbroek Johan Vlemmix). Zelfs het tijdstip van de voordracht werd tot vanavond laat angstvallig geheim gehouden.

'Ik ben grutsk op deze mooie provincie', zegt de commissaris van de koning in een videoverklaring op de site van Friesland. 'Het is hier fantastisch wonen, werken en recreëren.' 

Als minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de voordracht van de gemeenteraad overneemt, vertrekt hij straks naar de vijfde stad van Nederland.

Johan VlemmixBeeld anp