Luister naar

Scholieren in Veendam op zoek naar identiteit van ‘schoolskelet’

Nieuws
Scholieren van middelbare school Winkler Prins in Veendam willen de identiteit achterhalen van hun 144 jaar oude schoolskelet.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
dinsdag 31 mei 2016 om 03:00

Veendam

Iedereen op de Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in het Groningse Veendam, kent hem goed: ‘Johannes’. Hij staat in een vitrine op de gang, in de biologievleugel. Het 150-jarig bestaan van de school dit jaar bracht een groep gymnasiumleerlingen op het idee uit te zoeken van wie dit gebeente was. Slechts één ding is zeker: hij (of zij?) staat sinds 1872 op de inventarislijst. Leerlinge Isabelle Koster tegen RTV Noord: ‘We proberen achter het verhaal van Johannes te komen en te onderzoeken hoe hij eruit heeft gezien’. Vooral de schedel kan nog aanwijzingen geven. Een oud-leerling van de Winkler Prins-school is nu patholoog: prof. dr. A. Suurmeijer, en hij helpt. Lang werd geloof gehecht aan het verhaal, dat dit skelet afkomstig was van ene Jacob Hendrikus Veld, een bekende Veendammer die de mensen vermaakte met een aapje. Hij zou zijn skelet zelf geschonken hebben.

Maar dat klopt niet; het skelet is ouder dan Veld is geworden. Aan dit verhaal dankt het geraamte wel zijn bijnaam: Jacob, of Jobke. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.