Direct naar artikelinhoud

Amsterdammer mag fiets 24 uur gratis stallen op station

Op alle stations in Amsterdam kunnen fietsers in de toekomst de eerste 24 uur hun fiets gratis parkeren in de stallingen.

Er moeten nog wel wat fietsparkeerplekken bijgebouwd worden in Amsterdam.Beeld Floris Lok

De gemeente wil met dit plan de Amsterdamse fietser tegemoetkomen. Maandag werd er door wethouder Pieter Litjens van verkeer en vervoer een samenwerkingsovereenkomst getekend met ProRail, NS en Stadsregio Amsterdam. Wanneer de eerste gratis 24 parkeeruren ingaan, is nog niet duidelijk. 

Volgens cijfers van de gemeente ging in 2010 40 procent van de Amsterdamse treinreizigers met de fiets naar het station. Nu is dat al 45 procent. Omdat er een tekort is aan fietsparkeerplaatsen, worden er alleen al bij Amsterdam Centraal de komende jaren zo'n 20.000 plekken bijgebouwd. Ook op zeven andere stations, zoals Zuid, Amstel en Muiderpoort, wordt flink gebouwd. 

Proef
In de stallingen bij Amstel en Zuid Mahlerplein vinden vanaf dit jaar ook pilots plaats met registratie (in- en uitchecken met OV-chipkaart) en detectiesystemen. De bedoeling is dat fietsers, als de pilot een succes is, straks bij alle fietsstallingen op Amsterdamse stations hun OV-chipkaart gaan gebruiken.