Direct naar artikelinhoud

Controle van tropisch hardhout uit Maleisië blijft uit

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil Maleisisch tropisch hardhout het stempel volledig duurzaam geven.

Het kabinet slaagt er nog steeds niet in tropisch hardhout uit Maleisië het stempel 'volledig duurzaam' te geven. Er is onderzoek ter plekke nodig, maar dat komt niet van de grond. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De kwestie sleept zich al sinds eind vorige eeuw voort. Het kabinet heeft het tropische hout lange tijd niet willen toelaten tot de Nederlandse markt, omdat Maleisië niet aan duurzaam bosbeheer deed. Vorig jaar zomer meldde Dijksma dat ze het hout, met keurmerk MTCS, alsnog wil erkennen als 'volledig duurzaam'. Een persoonlijk bezoek aan Maleisië deed de staatssecretaris van gedachten veranderen. Er zou geen grootschalige ontbossing meer plaatsvinden en volgens Dijksma worden de belangen van de inheemse bevolking inmiddels gerespecteerd.

Natuur- en milieuorganisaties protesteren daar fel tegen. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Greenpeace is in Maleisië nog steeds sprake van zorgwekkende kaalkap. Bomen zouden er plaatsmaken voor snelwegen en palmolieplantages, met de lokale bewoners als voornaamste slachtoffers. Jaap van der Waarde van het WNF zei destijds in Trouw: "Het lijkt er nu sterk op dat als het economisch belang maar groot genoeg is, een keurmerk niet aan de Nederlandse duurzaamheidseisen hoeft te voldoen."

Ongewoon kritisch
Dijksma reageerde op haar beurt ongewoon kritisch op de natuur- en milieuorganisaties. Volgens de staatssecretaris maken WNF en Greenpeace zich schuldig aan belangenverstrengeling. Zij zouden er belang bij hebben dat hout met het keurmerk MTCS niet kan worden ingekocht door de Nederlandse overheid, omdat de organisaties belangen hebben in een concurrerend keurmerk: FSC. Dijksma schreef in de zomer aan de Kamer: 'Zodra er eenzijdig competitie wordt gezocht, dreigt het hogere doel van duurzaam bosbeheer uit het oog verloren te worden'.

Uiteindelijk zegde het kabinet, mede op aandringen van de Tweede Kamer, toe dat een speciale commissie ter controle 'veldonderzoek' zal doen in Maleisië. Dan moet blijken of er inderdaad sprake is van duurzaam bosbeheer, zoals Dijksma betoogt. Dat onderzoek heeft nog altijd niet plaatsgevonden. De staatssecretaris meldt de Kamer dat 'meer tijd nodig is dan aanvankelijk voorzien'. Een probleem is dat onlangs bij een ongeval een onderminister van Maleisië en zijn hoogste ambtenaar zijn omgekomen. Het land is nu niet in staat om de Nederlandse delegatie te ontvangen.

Het kabinet wil graag dat de overheid kan bouwen met het gewilde populaire hardhout uit Maleisië. Sinds 2010 moeten Rijk, provincies en gemeenten duurzaam inkopen. Het Maleisische merantihout is wel in bouwmarkten verkrijgbaar. Maleisië exporteerde in 2014 voor 94 miljoen euro aan hardhout naar Nederland. Dijksma hoopt dat het veldonderzoek alsnog binnen een half jaar kan plaatsvinden.