Direct naar artikelinhoud

Verdachte in Schiedam doodgeschoten door politie bij poging arrestatie

Een verdachte van een mogelijke beroving is maandagavond in het Beatrixpark in Schiedam overleden nadat hij was neergeschoten door de politie. Dat heeft politie laten weten.

Stockfoto van politielintBeeld anp

Bij de politie kwam een melding binnen dat iemand was beroofd en dat daarbij was geschoten. Agenten gingen op de melding af. Ze kregen de mogelijke dader in het vizier en schoten hem neer bij de poging hem te arresteren. De verdachte raakte hierbij zwaargewond en overleed aan zijn verwondingen.

Eerder vandaag maakte de politie bekend dat er afgelopen jaar ruim tienduizend keer geweld is gebruikt door de politie. Dat aantal is de laatste paar jaar constant, blijkt uit de cijfers.

De politie kreeg de afgelopen jaren meermalen kritiek voor het toepassen van dodelijk geweld bij aanhoudingen. Zo laaide protest op nadat een agent in 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het station Den Haag Hollands Spoor. Vorig jaar zomer overleed de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez nadat hij met veel geweld was aangehouden.

Maar uit cijfers die de Rijksrecherche begin dit jaar publiceerde, blijkt dat de laatste jaren juist sprake was van een daling van het aantal doden door politiekogels. In 2011 en 2012 vielen er vijf doden, in 2013 twee en de laatste twee jaar geen. Het gemiddelde van de afgelopen veertig jaar ligt op jaarlijkse drie doden en zestien gewonden. 'Je kunt er geen peil op trekken', zei politiegewelddeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit eerder. 'Maar jaarlijks telde de politie 14 duizend aanhoudingen met geweld. Dan vind ik het gemiddelde hier zo gek nog niet.'

Schietgraag?

In maart kwamen twee mannen door politiekogels om het leven gekomen. Heerst er een schietgrage mentaliteit bij agenten?