Direct naar artikelinhoud

Ministerie weigert geld voor moslimschool

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) weigert geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. Volgens Dekker is het - na extremistische uitspraken van een bestuurslid - onduidelijk of de school de 'wettelijke burgerschapstaak' kan vervullen.

Jassen hangen aan de kapstok in de islamitische basisschool Al-Siddieq in Zeeburg, Amsterdam (2011)Beeld anp

'Het kan niet zo zijn dat we met belastinggeld een school mogelijk maken waar kinderen zich van Nederland leren afkeren in plaats van er onderdeel van uit te maken', aldus de staatssecretaris.

Het unieke besluit van Dekker - nooit eerder sloot het ministerie de geldkraan nog voordat een school van start ging - zet deze slepende schoolstrijd verder op scherp. Het ministerie en de gemeente Amsterdam liggen namelijk al jaren in de clinch met de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO), die in 2011 formeel toestemming kreeg om een school te beginnen.

Steun aan IS

De SIO is dan ook niet van onbesproken gedrag. In 2014 betuigde bestuurslid Abderazak Khoulani op Facebook zijn steun aan IS, wat veel commotie veroorzaakte. De stichting nam daar echter maar halfslachtig afstand van. Het betrof een privémening en 'uitdrukkelijk niet' het standpunt van de SIO, schreef voorzitter Soner Atasoy in persberichten van de stichting. Later stapte Khoulani zelf op.

Veel wettige middelen om de school te dwarsbomen hadden het ministerie en de gemeente echter niet, waardoor ze zich in vreemde bochten moesten wringen. Zo maakte Amsterdam de afgelopen jaren geen haast bij het beschikbaar stellen van huisvesting. De gemeente kreeg daarvoor onlangs een tik op de vingers van de Raad van State, die oordeelde dat de school per 1 augustus 2017 een gebouw moet hebben.

Dekker vroeg vervolgens aan de Onderwijsinspectie om te onderzoeken of de school wel in staat is geloofwaardig invulling te geven aan de wettelijke burgerschapstaak. De SIO weigerde echter aan zo'n onderzoek mee te werken, omdat de stichting daartoe volgens de wet niet verplicht zou zijn. Bij andere scholen in oprichting werd zo'n onderzoek immers ook nooit gedaan. De SIO diende een klacht in bij de klachtencommissie van het ministerie.

Staatssecretaris DekkerBeeld anp

Wettig onderzoek

De staatssecretaris, overtuigd dat zo'n onderzoek wel wettig is, concludeerde uit de weigering om mee te werken dat de SIO niet zal kunnen voldoen aan de voorwaarden en dus geen bekostiging moet krijgen. Dekker heeft er geen vertrouwen in 'dat het bestuur in staat is om een school te starten waar leerlingen goed onderwijs krijgen in overeenstemming met de Nederlandse democratische rechtsorde,' schreef hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Toch lijkt het doek nog niet definitief gevallen voor de SIO. Volgens Paul Zoontjens valt er namelijk wel wat af te dingen op het besluit van de staatssecretaris. De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht spreekt over een 'bokkensprong', waarmee Dekker 'probeert te ontkennen dat hij handelingsverlegen is'.

Volgens de wet kan Dekker de geldkraan helemaal niet dichtdraaien als een schoolbestuur de burgerschapstaak niet op orde heeft, aldus Zoontjens. 'Dekker wil hiermee laten zien dat hij hard optreedt.'

De hoogleraar vermoedt dan ook dat het besluit van de staatssecretaris bij de rechter geen stand zal houden, mocht de SIO wederom een zaak aanspannen. 'Maar het levert wel vertraging op.'

Eerder oordeelde de Raad van State dat de gemeente Amsterdam een pand beschikbaar moest stellen aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap.