Direct naar artikelinhoud

Woordvoerder Stadgenoot door demonstranten in spandoek gewikkeld

De woordvoerder van corporatie Stadgenoot is maandagmiddag tijdens een betoging van huurdersactivisten bij het hoofdkantoor hardhandig in spandoeken met leuzen gewikkeld.

De actievoerders van de huurdersorganisaties.Beeld Bond Precaire Woonvormen

De politie die er een oogje in het zeil hield heeft het slachtoffer ontzet. Volgens toeschouwers was de situatie grimmig.

"Dit was echt niet leuk meer," aldus woordvoerder Pim de Ruiter, die door de politie uit de spandoeken en de handen van demonstranten moest worden gehaald. Volgens de De Ruiter hing er een dreigende sfeer. De actievoerders waren ook niet alleen de huurdersactivisten die hij wel kende, maar ook Roemenen en Oost-Europeanen, die hem uiteindelijk de mond kwamen snoeren.

Woonrecht aangetast
De huurdersorganisaties protesteerden, zoals was aangekondigd, tegen de vercommercialisering van de Europese steden. Het ging daarbij om estafette-manifestaties en kraakacties rond het bezoek van de woonministers aan Amsterdam in het kader van de Europese top op het Marineterrein. Stadgenoot is mikpunt van de huurdersorganisaties omdat de corporatie het felst de lobby heeft gevoerd voor flexibilisering van de woningmarkt. Daardoor wordt, vinden de huurders, het woonrecht aangetast.

De politie had Stadgenoot gewaarschuwd dat zij signalen had opgevangen dat het een hete strijd kon worden. Er zouden aanwijzingen zijn geweest, aldus woordvoerder De Ruiter, dat de huurdersactivisten het hoofdkantoor van Stadgenoot zouden gaan bezetten.

"Wij werden geadviseerd om de demonstranten van het terrein te houden en het kantoor op slot te doen," aldus De Ruiter. Stadgenoot heeft daarop, zegt hij, ook nog overhaast extra beveiligingsmensen ingehuurd, die het protest van binnenuit de corporatie in de gaten hield.

Nadat tien demonstranten hadden gesproken, was Stadgenoot om weerwoord gevraagd. Toen kwam De Ruiter in beeld. "Ik heb verteld dat wonen inderdaad een recht is. Maar dat er een probleem rond de verdeling ontstaat op het moment dat er meer mensen zijn dan huizen." Stadgenoot vindt dat het belangrijk is dat nieuwe groepen huurders ook een kans krijgen en is daarom pleitbezorgervan flexibele huurcontracten voor jongeren.

Boe-geroep
Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen vindt dat Stadgenoot overdrijft. "Het was geen moment gevaarlijk. Wat ons verbaasde was dat een open instelling als corporatie Stadgenoot zich met politie achter een hek verschansde. Van onze mensen kwam alleen boe-geroep, en ja, dat is begrijpelijk als je dertien jaar op een sociale huurwoning wacht, terwijl Stadgenoot huurwoningen gewoon als warme broodjes in de verkoop zet."

De huurdersorganisaties, die zich aangesloten hebben bij de acties van Recht op Stad en Fair City rond de Eurpoese top, waren twee weken geleden al betroken bij de kraak- en bezettingsactie van een woning van Stadgenoot aan de Borgerstraat.

Intussen hebben de huurders de woning weer verlaten, maar kondigden zij nieuwe bezettingsacties aan. Stadgenoot heeft daarop gezegd zich met particuliere beveiligers daartegen te zullen verzetten.

VVD-raadslid Daniël van der Ree, die daarbij Het Parool citeert, heeft inmiddels vragen gesteld aan het college. Hij vindt dat de huurdersorganisaties zich actief noch passief moeten inlaten met de kraak- en bezettingsacties. Als argument voert hij op dat de gemeente de huurdersorganisaties betaalt.

Twitter bericht wordt geladen...

Het was geen moment gevaarlijk. Wat ons verbaasde was dat een open instelling als corporatie Stadgenoot zich met politie achter een hek verschanste
Abel Heijkamp, Bond Precaire Woonvormen