Direct naar artikelinhoud
Update

Ministerie weigert subsidie islamitische school

Leerlingen, ouders en docenten van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) tijdens een demonstratie tegen toenmalig onderwijsminister Van Bijsterveldt in 2010. De school moest uieindelijk sluiten vanwege dalende leerlingenaantallen en slecht onderwijs.

Het blijft onzeker of Amsterdam een nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs krijgt. Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs weigert de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) bekostiging te geven waardoor de school haar deuren niet kan openen, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Maar volgens hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens kan dat wettelijk gezien helemaal niet.

Staatssecretaris Dekker is bang dat de nog op te richten school leerlingen van de maatschappij zou laten afkeren. Het is de eerste keer dat een schoolbestuur om die reden geen bekostiging krijgt. Maar volgens Dekker is er sprake van een 'uitzonderlijke situatie'. Hij wijst op de radicale uitlatingen van een voormalig bestuurslid van de stichting in juni 2014. De man betuigde op Facebook steun aan IS. De bestuurder in kwestie vertrok maar de rest van het bestuur nam in eerste instantie geen afstand van deze uitlatingen.

Volgens Dekker werkt de gemeente Amsterdam juist hard aan het tegengaan van radicalisering en het bevorderen van integratie. "Een school voor voortgezet onderwijs van een bestuur dat geen afstand neemt van geweld zou indruisen tegen al die inspanningen", aldus Dekker.

Hij besloot daarom om de onderwijsinspectie op het bestuur af te sturen. Die moest onderzoeken in hoeverre de school geloofwaardig aan haar taken - kwalitatief onderwijs, burgerschap, goed bestuur - zou kunnen voldoen.

SIO weigert onderzoek
De SIO weigert echter aan dat onderzoek mee te werken, schrijft Dekker. De stichting 'betwist de wettelijke grondslag' voor zo'n onderzoek. Volgens Dekker is het mede daarom de vraag of een dergelijk bestuur in staat is om kinderen wegwijs te maken in onze samenleving. "De school moet een omgeving zijn waar leerlingen leren over de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat (...). Dat kan alleen in een omgeving die gevrijwaard is van geweld, extremistische ideologie en onverdraagzaamheid. SIO heeft er de afgelopen jaren geen blijk van gegeven daartoe in staat te zijn, of dat zelfs na te streven", aldus Dekker. "De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar het is geen vrijbrief voor onderwijs dat indruist tegen de waarden van onze democratische rechtsstaat."

De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar het is geen vrijbrief voor onderwijs dat indruist tegen de waarden van onze democratische rechtsstaat."
Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs

Maar volgens hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens doet Dekker daarmee iets dat wettelijk helemaal niet kan. "Het staat niet in de wet dat de bekostiging van een school geweigerd kan worden omdat men niet voldoet aan burgerschapsnormen - wat dat ook moge zijn - of niet wil meewerken aan onderzoek." Het ministerie heeft de oprichting van de school bovendien al jaren geleden goedgekeurd. Volgens Zoontjens treedt Dekker op zonder wettelijke grondslag. "Dat is zorgelijk. Dit is een politiek besluit."

De Stichting Islamitisch Onderwijs noemt staatssecretaris Dekker in een persbericht waarmee zij reageert op zijn besluit een 'pathologisch leugenaar'. Dekker kan wat de SIO betreft met  zijn 'laster en het voorgenomen besluit tot weigering van bekostiging de boom in' . Verder meent het bestuur zich wel degelijk op tijd te hebben gedistantieerd van 'onwenselijke sympathieën'. Ook verklaart het bestuur beschikbaar te zijn voor de onderwijsinspectie.

De oprichting van de islamitische school sleept al jaren voort. In 2010 moest de enige islamitische middelbare school, het Islamitisch College Amsterdam, de deuren sluiten vanwege dalende leerlingenaantallen en slecht onderwijs. Daarop richtte een aantal ex-personeelsleden de SIO op om een nieuwe school te beginnen. Het bestuur kreeg al in 2011 toestemming van de toenmalige minister van onderwijs om een school te openen in Amsterdam. De gemeente zag zo'n 'draaideurconstuctie' niet zitten - het vreesde een nieuw debacle - en weigerde een schoolgebouw aan te wijzen.

Eind vorig jaar oordeelde de Raad van State echter dat de Gemeente Amsterdam over de brug moest komen met een schoolgebouw voor de SIO. Uiterlijk augustus 2017 zou de school haar deuren moeten kunnen openen.

Of het zover komt is afwachten. Volgens hoogleraar Zoontjens kan de SIO bezwaar indienen en desnoods naar de bestuursrechter van de Raad van State stappen om het besluit van Dekker aan te vechten.

Staatssecretaris Dekker werkt ondertussen aan een wetsvoorstel waarin nieuwe scholen vooraf strenger worden gecontroleerd - onder meer op burgerschap - voor zij bekostiging krijgen.

Dit is een politiek besluit. Dekker treedt op zonder wettelijke grondslag.
Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens

Lees ook

Geselecteerd door de redactie