Direct naar artikelinhoud

Dierenbescherming: geef om asielhonden met gedragsproblemen

Een Staffordshire Bullterriër

'Geef om mij' staat op de poster, naast de meelijwekkende ogen van een bruine hond met kleine flapoortjes. De Dierenbescherming lanceert vandaag een campagne voor dieren die langer dan drie maanden in het dierenasiel zitten. Dierenasielen krijgen steeds vaker te maken met dieren die door gedragsproblemen moeilijk te plaatsen zijn. Maar geld om hen te behandelen is er nauwelijks.

Het zou vooral om Amerikaanse en Engelse pitbullterriërs en Amerikaanse en Engelse staffordshireterriërs gaan. De asielen zitten er vol mee. "Die geluiden horen we altijd al, maar de laatste jaren komt het van asielbeheerders door heel het land", zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. Om hoeveel honden het precies gaat weet hij niet. Hoe het komt dat het probleem zich nu aandient, denkt hij wel te weten. "Als mensen afstand willen doen van hun hond, doen ze dat tegenwoordig vaker via Facebook of Marktplaats. Prima natuurlijk, maar honden met gedragsproblemen of ziektes vinden op die manier geen plek. Die belanden dan in het afvoerputje, de asielen." Staffords en pitbullterriërs zijn honden met een gebruiksaanwijzing. Baasjes onderschatten dat, waardoor de dieren relatief vaak in de asielen belanden. Voor hen wil de Dierenbescherming investeren in gedragstherapeuten.  

Jarenlang in het asiel
De Dierenbescherming heeft dertig dierenasielen die afhankelijk zijn van donaties en ledengeld. Samen herplaatsen ze jaarlijks 25 duizend dieren. Tachtig procent daarvan vindt binnen drie maanden een plekje, de overige twintig procent doet er langer over. "Dan hebben we het niet over vier of vijf maanden, maar veel langer, soms zelfs jaren", zegt Dorland. Dat is niet goed voor de staffords en pitbullterriërs, voor wie het asiel door alle prikkels en herrie geen goede plek is.  

De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) vertegenwoordigt tachtig zelfstandige asielen en herkent het probleem ook. "Er zijn steeds meer pitbulls en staffords in de asielen. Vooral in de Randstad is de hond erg populair", zegt voorzitter Marc van Dijk. "Dat zijn geen schoothondjes, die moet je trainen. Dat kan voor baasjes flink tegenvallen." Van een gebrek aan geld voor gedragstrainers is bij deze asielen volgens Van Dijk geen sprake.

Als mensen afstand willen doen van hun hond, doen ze dat tegenwoordig vaker via Facebook of Marktplaats. Prima natuurlijk, maar honden met gedragsproblemen of ziektes vinden op die manier geen plek.
Niels Dorland

Martin Gaus
Hondentrainer Martin Gaus is sceptisch. "Het is een goed streven, maar ik denk niet dat de Dierenbescherming dit kan oplossen. Er gaat ontzettend veel werk zitten in het trainen van deze honden", zegt hij. Gaus benadrukt dat ook de mensen getraind moeten worden. "Deze honden hebben een slecht imago, maar als ze gedragsproblemen hebben wordt dit vaak veroorzaakt door hun baas." Gaus gelooft daarnaast niet dat de Dierenbescherming om geld verlegen zit. "Ze zouden eens iets moeten doen aan misstanden bij fokkers."


Trees en Murdock
Karin Wagemakers van dierenasiel 't Noordbroek in Almelo, een asiel van de Dierenbescherming, investeerde al in gedragstherapeuten. "Je hebt gedragstherapeuten nodig die elke dag een paar uur met die honden bezig zijn, niet eentje die eens per week even komt kijken hoe het gaat", zegt Wagemakers. Het gaat bij gedragsproblemen niet om trekken aan de lijn en blaffen in de auto, maar om onvoorspelbaarheid, bijtgedrag en eenkennigheid. "Omdat de honden vaak de schijn tegen hebben, noemden we een stafford die bij ons in het asiel zat Trees, dat klinkt toch wat sympathieker", zegt Wagemakers. Na 2,5 jaar in het asiel en intensieve training werd Trees geplaatst.

Ze heeft geluk gehad. Murdock, een kruising tussen een stafford en een sharpei, zit al vijf jaar in het zelfstandige Dierenasiel De Bommelerwaard, in het Gelderse dorpje Bruchem. "Bij ons heeft hij geen gedragsproblemen, maar hij kan absoluut niet bij andere honden of kinderen", zegt beheerder Wilma de Joode. Het asiel blijft in ieder geval zijn best doen de 7-jarige Murdock te plaatsen. Wie weet werpt het charmeoffensief op Facebook ooit nog zijn vruchten af.


Aandacht op Facebook voor Murdock

Lees ook

Geselecteerd door de redactie