Luister naar

Hulpaanbod voor tienerouders niet op orde

Nieuws
Hulpinstanties die tienerouders ondersteunen, zoals Siriz, Fiom, Timon, GGD Nederland en het Leger des Heils, werken aan een landelijk programma voor betere hulp aan zeer jonge ouders.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
maandag 30 mei 2016 om 03:00

Amersfoort

De organisaties signaleren tal van knelpunten in de hulp aan tienerouders. De verwachting was dat de zorg voor jonge ouders minder versnipperd zou worden nadat gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg. Dat is niet het geval, zegt Elsbeth Haarsma van Siriz, een organisatie die hulp biedt bij onbedoelde zwangerschappen. ‘Gemeenten hebben wel voldoende hulpaanbod, maar er wordt te weinig samengewerkt. Daardoor vallen tienerouders tussen wal en schip.’

Zo komt het voor dat tienermoeders die huisvesting zoeken, aankloppen bij een wijkteam. Dat verwijst door naar gespecialiseerde organisaties als Siriz of Fiom, maar die hebben lang niet altijd een oplossing voorhanden, legt Haarsma uit. ‘Feitelijk staat zo’n moeder dan op straat.’

Vandaag vindt in Amersfoort een congres plaats met hulpverleners, gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar deze problematiek besproken wordt. Daar wordt ook het nieuwe programma ‘Jong Ouderschap & Onbedoeld Zwanger’ gepresenteerd, dat tot doel heeft de hulp aan tienerouders te verbeteren. Daarin participeren tal van organisaties, zoals Siriz, Timon, Leger des Heils, Voorzorg, MEE, GGD Nederland, Fiom en Rutgers. Niet eerder werd zo’n brede samenwerking gevonden voor hulp aan tienermoeders. ‘Samen brengen we in kaart welke hiaten er zijn in het zorgaanbod en hoe het zit met financiering en regelingen’, legt Haarsma uit.

De nieuwe samenwerking wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Kartrekkers zijn Siriz en adviesbureau JSO. In opdracht van het ministerie deed JSO onderzoek naar de hulp voor tienerouders. Daaruit blijkt dat zowel hulpverleners als tienermoeders niet altijd duidelijk is waar zij terecht kunnen en dat er nog ‘veel stappen te zetten zijn’, zoals meer maatwerk en integraal werken.

Volgens José Huzen van JSO was de decentralisatie van de zorg ‘veelbelovend’ voor tienerouders, ‘maar de praktijk is dat de hulp niet integraler is geworden’.

Ze wijst erop dat tienerouders vaak met meerdere problemen tegelijk kampen: geen huis, schulden, geen afgeronde opleiding, werkloosheid, psychische moeiten. Daarmee moeten ze aankloppen bij allerlei verschillende gemeentelijke loketten. ‘Gemeenten zeggen niet: er is een gezin, we maken één plan, we hebben één hulpverlener en één budget. Dat is wel mogelijk.’

Belangrijk knelpunt is ook dat de Jeugdwet (voor tienermoeders onder de achttien) en Wet maatschappelijke ondersteuning (voor achttienplussers) niet goed op elkaar aansluiten. Daarbij komt dat gemeenten de hulp aan tienerouders geen prioriteit geven, omdat het een kleine doelgroep is en niet elke gemeente hiermee te maken heeft. In 2015 waren er ‘slechts’ 2579 tienermoeders in Nederland, en dat worden er steeds minder. De vraag is volgens Elsbeth Haarsma van Siriz of deze hulp bij de gemeenten moet blijven of dat het beter is hier weer landelijk financiering voor te regelen.

José Huzen ziet bij gemeenten wel de wil om tot verbetering te komen, zeker als zij geconfronteerd worden met een concreet geval. ‘Als je geen plek hebt om te wonen, kun je je kindje geen veilige plek bieden en dan komt jeugdbescherming om de hoek kijken. Afgelopen jaar zijn er meerdere kindjes bij jonge moeders weggehaald alleen omdat er geen huisvesting was. Dat zijn hartverscheurende verhalen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.