Terreurdreiging maakt steden onzeker over EK-schermen

Moeten we nu een groot scherm plaatsen voor het EK voetbal of niet? En als er één komt, welke veiligheidsmaatregelen moeten er dan komen? Kleinere steden en gemeenten weten niet goed wat ze moeten doen. Een rondzendbrief zal morgen duidelijkheid brengen.

Over iets meer dan twee weken begint het Europees Kampioenschap voetbal, de Rode Duivels spelen hun eerste match op maandag 13 juni. De terreurdreiging stelt de veiligheidsmaatregelen rond supportersdorpen voor de Rode Duivels op scherp. Veel meer dan twee jaar geleden, toen het wereldkampioenschap werd gespeeld, vragen (kleinere) steden en gemeenten zich nu af welke maatregelen ze best treffen.

Niet in Dilbeek, allicht niet in Diest en Tienen

Zo goed als zeker zal er een toegangscontrole moeten zijn. In Dilbeek is dat de reden waarom er simpelweg geen groot scherm komt op het gemeenteplein: de organiserende cafés zagen het niet zitten om het plein af te schermen en aan de verschillende ingangen te controleren.

Onder meer Diest weet tot vandaag niet goed waar het aan toe is. In de krant Het Laatste Nieuws bleek vanmorgen dat verschillende horeca-uitbaters plannen hebben om op de Grote Markt een scherm te plaatsen en daar tapeilanden aan toe te voegen. Maar de politie geeft voorlopig geen toelating en legt de uiteindelijke beslissing bij de burgemeester.

‘Ik wacht daarvoor al een paar weken op de rondzendbrief van Binnenlandse Zaken’, reageert de Diestse burgemeester Jan Laurys (CD&V) vandaag. ‘Als de politie ervan uitgaat dat zij niet kan voldoen aan de maatregelen uit die brief, doen we niets met een groot scherm op de Grote Markt. Maar ik verneem dat die brief vandaag wordt verstuurd, dus morgen is er meer duidelijkheid. Iedereen is ermee bezig. In Tienen en Sint-Truiden komt er normaal gezien ook een groot scherm.’

‘Op basis van wat ik heb vernomen, is er bij het supportersdorp best maar één ingang en moet iedereen worden gefouilleerd. Zoiets wordt zeer moeilijk op de Grote Markt. Hetzelfde geldt voor een sweeping van de locatie (waarbij er wordt gescreend op verdachte pakketten, red.). Met de terrassen op de Grote Markt gaat dat lastig zijn. We bekijken nog of we het plein niet kunnen verkleinen. Maar ik vind dat de voorschriften nogal ver gaan.’

In grotere steden is er minder onzekerheid

De steden zijn wel niet verplicht om daaraan te voldoen: een rondzendbrief is geen wet. Maar door de verhoogde terreurdreiging voelen weinig steden zich geroepen om zomaar maatregelen uit te werken. Liefst worden ze ingedekt door zo’n rondzendbrief van de minister.

Grote steden zoals Antwerpen, waar er voetbaldorpen komen op verschillende locaties, hebben meer ervaring met massa-evenementen en staan al verder met hun concrete plannen. ‘Bij ons is er bijna elk weekend wel iets te doen’, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Wij hebben zelf al bepaalde maatregelen ontwikkeld. Maar ik kan me best inbeelden dat het anders ligt voor steden die minder vaak dergelijke evenementen organiseren.’