Universiteit Gent wil dat alle studenten over nieuwe rector kunnen beslissen

De verkiezing van Anne De Paepe en Freddy Mortier liep in 2013 niet van een leiden dakje. © UGent, foto Hilde Christiaens

De Universiteit Gent stelt voor dat elke student en elk personeelslid voortaan kan meebeslissen wie de nieuwe rector van de universiteit wordt. De kandidaat-rector en -vicerector zouden zich ook als duo verkiesbaar moeten stellen. De wijziging volgt op de rectorverkiezingen van 2013 die op een debacle uitdraaiden.

haco

Rector Ann De Paepe en vicerector Freddy Mortier werden in mei 2013 verkozen na verkiezingen die achteraf gezien een pijnlijke vertoning bleken. Het Vlaams Parlement had een systeem uitgedokterd dat het genderevenwicht aan de top moest garanderen. Er moesten twee kandidaten van verschillend geslacht met minstens twee derde van de stemmen worden verkozen. Drie jaar geleden was er echter geen mannelijke kandidaat-vicerector die twee derde van de stemmen haalde.

Pas na een extra verkiezing, die niet in de reglementen of het decreet voorzien was, konden Freddy Mortier als vicerector en Anne De Paepe als rector worden verkozen. Verscheidene prominente academici, onder wie politocoloog Carl Devos en decaan Herwig Reynaert, uitten toen kritiek op de kiesprocedure.

Coherent team

De Raad van Bestuur van de UGent heeft nu een voorstel klaar om de volgende verkiezingen in de lente van 2017 anders te doen verlopen. ‘Kandidaten komen voortaan op als duo, van verschillend geslacht’, legt Stephanie Lenoir van de UGent uit.

‘Deze procedure moet zorgen voor een coherent team van rector en vicerector. De kandidaten kunnen op voorhand duidelijk maken waar ze voor staan, en of ze een complementair duo vormen. De vorige verkiezing leidde ertoe dat we niet op voorhand wisten hoe het duo samengesteld zou zijn. Dat was onvoorspelbaar en wordt nu rechtgezet’, zegt ze.

Gewogen score

Los daarvan heeft de Raad van Bestuur ook voorgesteld dat voortaan alle studenten en personeelsleden een stem kunnen uitbrengen. ‘Vroeger konden enkel studentenvertegenwoordigers stemmen op hun favoriete kandidaat. Volgend jaar zouden alle kandidaten recht hebben op een stem’, aldus Lenoir. ‘Uiteraard wordt het resultaat wel gewogen. De stemmen van studenten zijn goed voor zestien procent van de totale score, terwijl professoren (het zogenaamde ‘zelfstandig academisch personeel’, red.) goed zijn voor 67 procent.’

‘De vraag om meer inspraak is er gekomen vanuit de studenten zelf. Zij wezen ons er op dat participatie aan onze universiteit hoog aangeschreven staat, maar dat ze geen enkele inspraak hadden in de rectorverkiezing. Dat verandert nu’, verklaart Tom Dekeyzer van het kabinet van Anne De Paepe aan journalist Dominique Soenens.

Een duo moet twee derde van de stemmen halen voor het door de Raad van Bestuur als rector en vicerector kan worden benoemd. De Vlaamse regering moet de nieuwe stemprocedure die de Raad van Bestuur vorige week voorstelde nog goedkeuren. Er was grote eensgezindheid in de Raad van Bestuur, dus veel problemen worden niet meer verwacht.