© BELGA

Vrouwen seksueel geïntimideerd tijdens nationale betoging: “De maat is vol”

Tijdens de nationale betoging van dinsdag in Brussel zijn heel wat meldingen van seksuele intimidatie en seksistisch geweld binnengekomen bij vrouwenorganisaties. Vrouwen werden betast en er werden foto’s genomen onder de rok van een vrouw. “De maat is echt vol”, klinkt het.

Guy Stevens en Geert Neyt

Het is Pauline Legros van Vie Féminine Charleroi-Thuin die op Facebook aan de alarmbel trekt. Ze ging naar de betoging met heel wat andere vrouwen van haar organisatie en merkte meteen dat de mannen hen niet serieus namen. Zo maakte er iemand “masturbatiegebaren” naar hen.

© BELGA

Legros werd ook aangeklampt door een huilende jongedame, wiens achterwerk betast was door een man. “Ze wilde zich niet laten doen en probeerde zich weg te trekken, maar de man gaf niet toe. Hij bleef haar zo stevig vasthouden dat haar schouder uit de kom vloog.”

Volgens Legros gebeuren dergelijke feiten tijdens elke betoging. “De maat is vol”, zegt ze dan ook. Ze vraagt zich dan ook af of er nog vrouwen zoiets meegemaakt hebben. “Of hoeveel zijn dan net daardoor niet gekomen?”

“Foto genomen onder haar rok”

Vrouwenorganisatie Femma nam deel aan de betoging met een delegatie van 50 vrouwen. “Zolang de groep als één blok samenbleef, was er geen enkel probleem”, zegt woordvoerder Tom Bruynooghe. “Maar toen een van onze leden zich afzonderde en op een verhoogje klom om een foto te maken van onze groep, moest zij zich daarbij vasthouden aan een lantaarnpaal. Voor enkele mannelijke omstaanders was dat blijkbaar voldoende om haar een paaldanseres te noemen en haar te degraderen tot een lustobject. Achteraf besefte zij ook dat een man haar rok even had opgetild om met zijn camera een foto te maken onder haar kleren.”

© BELGA

Ook Jennifer Fileccia, woordvoerster van Vie Féminine, zegt dat dergelijke zaken elke keer gebeuren. “Die gebeurtenissen zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme in de openbare ruimte.”

Het parket van Brussel heeft voorlopig nog geen klachten gekregen van vrouwen over grensoverschrijdend gedrag naar vrouwelijke betogers toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER