Direct naar artikelinhoud

Lost deze futuristische bus die over auto's 'zweeft' de verkeersproblemen op?

Lost deze futuristische bus die over auto's 'zweeft' de verkeersproblemen op?

Het verkeer in België is er slecht aan toe: vrijwel dagelijks staan duizenden en duizenden auto's in honderden kilometers file. Maar wat dan gezegd over China? Elk jaar rijden er naar schatting 20 miljoen nieuwe bestuurders de weg op, wat uiteraard voor gigantische files en luchtvervuiling zorgt. Ingenieurs braken hun hoofd over hoe die verkeersproblemen kunnen opgelost worden en kwamen met een ambitieus voorstel op de proppen. Wat als een bus duizenden passagiers over het verkeer kon voeren?

Het ziet eruit als een scène uit een sciencefictionfilm, maar Chinese steden, waaronder Peking, overwegen wel om de bussen binnenkort in de stad los te laten. Bezoekers van de International High -Tech Expo in Peking keken gefascineerd toe hoe op een maquette miniatuurbussen auto's 'inslikten' en ze wat later opnieuw 'uitspuwden'. Toont het model de toekomst van de miljoenenstad?

1.400 passagiers

De bus verspreidt zich over twee rijvakken en zou tot wel 1.400 passagiers kunnen vervoeren met een snelheid van 65 kilometer per uur. Auto's zouden gewoon onder de bus kunnen rijden, zonder zich iets van het gevaarte aan te trekken.

De uitvinding zou niet alleen enorm veel ruimte vrijmaken voor het verkeer, maar ook het milieu van heel wat vervuiling sparen. De bus, die op elektriciteit rijdt, neemt de plaats in van 40 gewone bussen en kan jaarlijks de CO-uitstoot met bijna 2.500 ton verminderen. Bovendien is de aanleg van het busnet veel goedkoper dan een metronetwerk, omdat er niet onder de grond moet geboord worden.

De bus glijdt op twee rails over het verkeer.

Prototype

Transit Explore Bus, het bedrijf achter de bus, is momenteel bezig met een prototype in Changzhou, een stad in het oosten van het land. In juli of augustus zou het bedrijf beginnen met tests in de stad. Mocht de bus een succes blijken, dan zou dat een gigantische stap zijn in de strijd tegen luchtvervuiling. Maar dan moeten alle 1,4 miljard Chinezen wel meewerken en hun houding tegenover luchtvervuiling veranderen.

Steden als Peking gaan gebukt onder luchtvervuiling.

Idee al bijna 50 jaar oud

De bus mag er dan wel heel futuristisch uitzien, het idee is niet nieuw. In 1969 tekenden twee architecten al een gelijkaardig concept uit voor New York. Architecten Craig Hodgetts en Lester Walker noemden het project toen 'Bos-Wash Landlinder', omdat de bus tussen Washington D.C. en Boston zou rijden.

De plannen van Hodgetts en Walker waren nog veel ambitieuzer dan die van de Chinese ingenieurs vandaag. De Landliner zou reizigers namelijk met 320 kilometer per uur van Central Park naar Boston voeren. De Amerikaanse bus zou ook amper 5 meter boven het verkeer zoeven, wat met een snelheid van 320 km/u voor heel wat gevaar zou zorgen.