Direct naar artikelinhoud

Club kan vanaf 2017-'18 worden teruggezet naar lagere divisie

De licentiecommissie van de KNVB krijgt extra strafbevoegdheid. Vanaf 2017-2018 kan een club worden teruggezet naar een lagere divisie. Dat heeft de jaarlijkse Algemene Vergadering Betaald Voetbal dinsdag besloten.

Club kan vanaf 2017-'18 worden teruggezet naar lagere divisie
Beeld anp

De licentiecommissie kon al kiezen tussen een geldboete en intrekking van de licentie. In het geval van FC Twente verkoos ze het laatste, maar ze verstrekte vervolgens meteen een nieuwe licentie voor de eerste divisie; een regeling die niet bestond. Met dit besluit wordt degradatie reglementair.

Roerige dag

Het was een roerige dag in Zeist. Voor de vergadering kwamen de voorzitters en directeuren van de eredivisieclubs samen in het Voetbalhuis. Tijdens die bijeenkomst vroeg Jacco Swart, voorzitter van de overkoepelende Eredivisie CV, aan FC Twente-directeur Onno Jacobs om het kort geding tegen de licentiecommissie van de KNVB in te trekken.

Als handreiking stelde de Eredivisie CV voor dat FC Twente de opgebouwde mediagelden vanuit de eredivisie mag behouden, wat de club jaarlijks meerdere miljoenen zou schelen. FC Twente ging niet akkoord. Vrijdagochtend is het kort geding in Utrecht.

Ook de eerste divisie deed water bij de wijn. Aanvankelijk tekende de Cooperatie Eerste Divisie unaniem bezwaar aan tegen de degradatie van FCTwente. De organisatie stelt voor dat volgend seizoen twee clubs direct promoveren naar de eredivisie. Het liefst zouden de eerstedivisieclubs dat structureel zien gebeuren. Hierover is nog geen definitief besluit genomen.

Roerige dag
Beeld anp
Roerige dag
Beeld anp

Juridisch traject

De clubs willen duidelijkheid scheppen, zei ook KNVB-directeur Bert van Oostveen. Maar doordat FC Twente de handreikingen afwijst, gaat het een juridisch traject in dat lang kan duren. 'Nu blijft dit een slepende zaak en dat is slecht voor het voetbal.'

Ook Onno Jacobs van FC Twente wil snel duidelijkheid. 'Maar wij strijden voor onze rechten.' Hij stelt voorop dat de club 'zelf de veroorzaker van alle ellende is', maar noemt het besluit van de licentiecommissie om Twente terug te zetten naar de eerste divisie 'bijzonder'.

Vanaf december is FC Twente uitgegaan van twee opties: de licentie kwijtraken of een geldboete. Maar geen degradatie. Dat zou volgens Jacobs de doodsteek voor de club kunnen betekenen. 'We hebben met alle partijen afspraken gemaakt, nu moeten we weer met heel die aprilakkoordenlijst om de tafel.' Daarmee doelde hij onder andere op het crediteurenakkoord met de oud-clubbestuurders (20 miljoen euro) en de garantstelling van het Twentse bedrijfsleven (12 miljoen euro).

Juridisch traject
Beeld ap
Juridisch traject
Beeld anp

Burgemeester

Volgens het licentiereglement moet uiterlijk midden juni de competitievorm rond zijn. De KNVB wil het competitieprogramma voor komend seizoen op 14 juni presenteren. Maar als FC Twente via de burgerrechter na komende vrijdag verder procedeert, kan dit langer gaan duren.

Daardoor weet De Graafschap niet waar het aan toe is. Het hangt van FC Twente af in welke divisie de Doetinchemse club volgend seizoen uitkomt. De drie aanwezige bestuurders vertrokken vroegtijdig om eigen spelers in te lichten. Daarna gaan de voetballers op vakantie.

Volgens Graafschap-directeur Hans Veldhorst werd tijdens de vergadering geroepen dat het dieptepunt in het betaald voetbal is bereikt. 'Wij zitten in een spagaat', zegt Veldhorst. 'Dit is nog nooit voorgekomen. Het is totale chaos. We kunnen niet verder met de sponsoren, met de contracten van spelers en we kunnen de seizoenkaarten niet verkopen.'

Een aantal clubs steunt De Graafschap, zegt commercieel directeur Martine Zuil. Maar er zijn er ook die vinden dat de club blij moet zijn met een eventuele extra kans en niet moet dreigen met een rechtszaak. De Graafschap kan zijn beleid baseren op een jaar in de eerste divisie, vinden die clubs. Bij handhaving in de eredivisie is er de ruimte om aan te passen.

Burgemeester
Beeld anp