Direct naar artikelinhoud

Peter Bosz tekent voor drie jaar bij Ajax

Peter Bosz is de nieuwe trainer van Ajax. De huidige coach van Maccabi Tel Aviv ondertekent een contract voor drie jaar. Dat meldde Ajax dinsdagavond in een persbericht. Bosz volgt bij de Amsterdamse club de vertrekkende hoofdtrainer Frank de Boer op.

Peter BoszBeeld pro shots

Bosz gold al snel als de voorrnaamste kandidaat bij Ajax. De Amsterdammers hadden al weken geleden contact met de trainer gehad. Bosz verruilde in januari Vitesse voor Maccabi Tel Aviv, de nummer twee van Israël, waar hij nog een contract had voor een jaar.

Bosz liet Macabbi offensief en aantrekkelijk voetbal spelen. Eerder deed hij dat ook bij Vitesse en Heracles Almelo. Een soort voetbal dat Ajax graag wil spelen. Bosz' aanvallende instelling bracht echter ook vaak risico met zich mee. Zo lieten zijn ploegen veel ruimte vrij achterin en zo kon een forse nederlaag af en toe voorkomen.

Al direct toen Bosz nam opdook als mogelijke kandidaat bij Ajax was er ook gemopper. Veel Ajax-fans zijn niet vergeten dat Bosz in de jaren negentig speler van aartsrivaal Feyenoord was. Bovendien was Bosz tussen 2006 en 2009 in Rotterdam verantwoordelijk voor de technische zaken. Hij verklaarde zich solidair met trainer Gertjan Verbeek toen die in 2009 bij de club uit Rotterdam moest vertrekken.

Profiel Peter Bosz, coach

Hij staat voor aanvallend, dominant en verzorgd voetbal en ja, dan word je al snel genoemd bij Ajax. Lees hier het profiel van Peter Bosz door Volkskrant-verslaggever Crijs Meijer.

Visie

Zijn verleden bij de concurrent uit Rotterdam maakt hem vooralsnog niet populair bij de meest fanatieke supporters van Ajax. Toen de geruchten over zijn komst vorige week sterker en sterker werden, zeiden zij overtuigend 'Nee tegen Peter B.' Bosz zal goed moeten presteren om ook bij hen een beetje krediet te winnen.

Bij Ajax is het vaak onrustig. Zeker voor iemand met geen verleden bij die vereniging kan het daar lastig werken zijn. Vraag maar aan Martin Jol, die nooit echt goed wist te aarden in Amsterdam. De nu 52-jarige Bosz mag nu laten zien dat hij zijn visie ook succesvol kan projecteren bij een topclub die aantrekkelijk voetbal aan goede resultaten wil koppelen.

Opgetogen

Bosz reageerde dinsdagavond in het persbericht van Ajax opgetogen op zijn benoeming als nieuwe hoofdcoach van de Amsterdamse topclub. 'Dit is een mooi moment voor mij als trainer. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken.'

Bosz had naar eigen zeggen begin dit jaar, toen hij van Vitesse verhuisde naar Maccabi Tel Aviv, al rekening met een terugkeer naar de eredivisie gehouden. 'Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken. Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook. Dat wist ik al, maar dat bleek eens te meer uit de gesprekken die we voerden.'

Bosz baalde nog wel van de nederlaag dinsdagavond in de bekerfinale tegen Maccabi Haifa (0-1). 'Ik had het liefst afscheid van Maccabi Tel Aviv genomen met bekerwinst. Het is nu tijd voor vakantie zodat ik daarna vol energie kan beginnen aan de klus in Amsterdam.'

Twitter bericht wordt geladen...

Ook assistent-trainer Hendrie Krüzen (51) verhuist van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. Hij tekende eveneens voor drie seizoenen en was eerder ook bij Heracles Almelo en Vitesse assistent van Bosz.