Direct naar artikelinhoud

Sanders gaat strijdend ten onder en eist hertelling stemmen

Bernie Sanders blijft vechten tot zijn laatste snik, in de Democratische presidentsrace. Hij wil een hertelling van de stemmen in Kentucky, en beloofde een 'rommelige' Conventie. In een poging tot pacificatie gaf de Democratische partij hem wel een grotere stem in het verkiezingsprogramma.

Bernie SandersBeeld ap

Sanders tekende dinsdag een verzoek tot hertelling in Kentucky, waar Hillary Clinton vorige week de Democratische voorverkiezingen nipt won. Clinton kreeg 46,8 procent van de kiezers achter zich, Sanders 46,3; een verschil van 1.923 stemmen.

Een adviseur van Sanders zei tegen CNN dat er 'geen specifieke redenen' waren om opnieuw naar de uitslag te kijken, maar dat een foutje snel gemaakt is. Sanders wil een 'recanvass',  om precies te zijn: een overzicht dat de stemcomputers in de 120 kiesdistricten hun werk goed hebben gedaan, en dat die totalen goed zijn opgeteld.

Proportioneel

Veel meer dan een symbolische overwinning valt er niet te halen voor Sanders. Doordat de Democraten hun gedelegeerden proportioneel verdelen, maakt een nipte overwinning of een nipt verlies heel weinig uit. Clinton kreeg in Kentucky 28 gedelegeerden, Sanders 27. Bij de Republikeinse voorverkiezingen en bij de algemene verkiezingen ligt dat anders: daar kan een enkele stem een hele staat in het voordeel van een kandidaat laten kantelen.

Maar supporters hadden op sociale media aangedrongen op een hertelling, en krijgen nu dus (deels) hun zin. De reactie op internet was niet onverdeeld positief. 'Stop met zeuren en verenig de partij', was de teneur bij critici.

Sanders kan de Democratische nominatie alleen nog winnen met hulp van supergedelegeerden, die vooralsnog aan de kant van Clinton staan. Hij heeft nog 856 gedelegeerden nodig, meer dan de 781 reguliere gedelegeerden die er in de resterende voorverkiezingen te vergeven zijn. Die eindigen begin juni, na de laatste grote klappers in Californië en New Jersey. In juli komt de partij bijeen op een conventie in Philadelphia, om de winnaar van de voorverkiezingen op het schild te hijsen en het verkiezingsprogramma vast te stellen.

Proportioneel
Beeld reuters

Messy

Maandag beloofde Sanders in een interview aan persbureau Associated Press een 'messy' conventie, als de partijleiding geen progressief programma opstelt. Dinsdag legde hij uit wat hij daarmee bedoelt. 'Democratie is niet altijd netjes en rustig. Democratie is rommelig. Mijn leven is elke dag rommelig. Ik bedoelde dat we een pittig debat moeten hebben.'

Sanders bereikte maandag al een belangrijk doel van zijn campagne: invloed op de Democratische agenda. Hij kreeg vijf zetels in de commissie die het verkiezingsprogramma schrijft, Clinton kreeg er zes (Sanders had aangedrongen op zeven-zeven), en de Democratische partij zelf kan vier mensen aanwijzen. Sanders koos onder anderen Bill McKibben, een belangrijke Amerikaanse klimaatactivist, voor één van zijn vijf plekken. Sanders zal in dit 'platform' ook aandringen op een nationaal minimumloon van 15 dollar per uur, en het opzeggen van handelsverdragen.

Messy
Beeld epa
Democratie is niet altijd netjes en rustig. Democratie is rommelig. Mijn leven is elke dag rommelig.
Bernie Sanders
Messy
Beeld reuters