Direct naar artikelinhoud
Column

Wat is dat toch, met dat eten?

Foodprogramma's leveren knagende twijfel op. De kans dat je lekker bezig bent in de food area is namelijk nihil.

TV-recensie Frank Heinen

Zomaar een tv-dag. Gordon Ramsey: oorlog in de keuken. Herman & Martijn: Op de proef gesteld. Wie is de chef?. Topchef: De 12 provincies. Masterchef UK. Masterchef Australië. Smaken verschillen. My kitchen rules. Vleesverlangen. Chef in je oor. Broodje gezond.

België, zelfde dag: Mijn pop-uprestaurant. De keuken van Sofie. De dagschotel. De wereld op je bord. Komen eten. En bij De Tafel van Taal schoven een wijnjournalist en een restaurantrecensente aan.

Wat is dat toch, met dat eten? Of food, zoals ze bij NPO 3 zeggen. Op die zender zijn sinds kort twee avonden van de week aan food gewijd, vol programma's over food. Voor foodies, door foodies. Wat al die programma's met elkaar gemeen hebben, is dat je er een wee gevoel van in de maag krijgt. Knagende twijfel is dat, want de kans dat je lekker bezig bent in de food area, is nihil. Op commerciële zenders stampen amateurkeukenkeizers het ene eetbare kunstwerk na het andere uit de grond, maar zij kunnen zelden op enthousiasme van hun collega's rekenen, of van de zure jury die 'een zoetje mist'. Rond etenstijd worden die culipogingen gevolgd door Gordon Ramsey, die dagelijks bewijst dat je ook beter niet buiten de deur kunt gaan eten, want zonder zijn orde op zaken blijft ieder restaurant tot het einde der tijden prijzige, vettige, smakeloze, en liefdeloze rotzooi serveren. Toch maar zelf koken. Wordt waarschijnlijk ook niks, als het de BN'ers (toch halfgoden, BN'ers) in Chef in je oor al zoveel moeite kost iets eetbaars op tafel te krijgen, terwijl ze op afstand door topkoks worden aangestuurd.

En toen moest Broodje gezond nog komen.

In Broodje gezond worden foodmythes met vileine zorgvuldigheid afgebroken

In Broodje gezond worden foodmythes met vileine zorgvuldigheid afgebroken. Gisteravond draaide het om sinaasappelsap. Dat is dus helemaal niet goed voor je. Niks is nog zeker, in de wereld van food.

Via een eenvoudig experimentje - het inkoken van een liter sinaasappelsap en een liter cola - werd aangetoond dat er in beide even veel suiker zit. De geraadpleegde hoogleraren lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: vruchtensap drinken kon 'ravages' aanrichten. En van de beloofde vitaminen en mineralen bleef amper wat over. Wel zes suikerklontjes per glas.

'Sapperdeflap, het is dus waar.'

Waren al die trouwe persers hun leven lang dus voor niks een kwartier vroeger opgestaan. Nu zaten ze met beschadigde organen, en kregen ze van Broodje gezond nog een triomfantelijke trap na. 'Het versgeperste gif', 'vloeibare diabetes', sapfabrikanten bleken 'ordinaire suikerdealers'. Jaja, we begrepen het. De traditionele Neanderthalervergelijking - 'In de oertijd kregen we hooguit driehonderd gram suiker per jaar binnen' - had achterwege kunnen blijven. Er is trouwens ook reden om aan te nemen dat oermensen kannibalen waren. Misschien omdat ze geen citruspers hadden.

En zo gaat het maar door, onderzoek na onderzoek, foodavond na foodavond. Morgen: Fed Up, over obesitas. 'Een schokkende documentaire over hoe wij ons met zijn allen ziek aan het eten zijn', aldus de tv-gids.

Tijd voor comfort food. Maar wat?

En zo gaat het maar door, onderzoek na onderzoek, foodavond na foodavond

V's televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Haro Kraak en, deze week, Frank Heinen.