Luister naar

Vijf mogelijkheden voor hulp aan azc-kinderen

Nieuws
Vluchtelingenorganisaties willen al jaren dat asielopvang kindvriendelijker wordt gemaakt. Hoog op het wensenlijstje staat dat er een einde komt aan de talloze verhuizingen.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
dinsdag 24 mei 2016 om 20:35
Hoelanger asielzoekerskinderen op een noodopvanglocatie verblijven en hoe grootschaliger deze locatie is, hoe meer hun situatie in botsing komt met het Kinderrechtenverdrag.
Hoelanger asielzoekerskinderen op een noodopvanglocatie verblijven en hoe grootschaliger deze locatie is, hoe meer hun situatie in botsing komt met het Kinderrechtenverdrag. anp / Robin van Lonkhuijsen

Den Haag

Vaak verkassen, grote onzekerheid, slecht geregeld onderwijs, weinig mogelijkheden om te bewegen. In rapporten over de opvang van vluchtelingenkinderen keren steeds dezelfde punten terug, maar tot verbeteringen lijkt het maar niet te komen. Donderdag staat de kwestie op de agenda van Tweede Kamerleden, die er over doorpraten met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielbeleid. In opmaat naar dit Algemeen Overleg komt de Werkgroep Kind in azc met een advies.

De Nederlandse overheid heeft grote moeite de rechten van gevluchte kinderen waar te maken, vindt Karin Kloosterboer, voorzitter van de Werkgroep Kind in azc, waarin diverse organisaties die opkomen voor kinderrechten – Unicef, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Kinderpostzegels, Kerk in Actie, War Child – zijn verenigd. In november riepen ze ook al op tot verbetering. In het dinsdag gepubliceerde advies wijzen ze vijf oplossingen aan (zie kader).

Kloosterboer kent goede voorbeelden van gemeenten die nu al opvang voor gezinnen bieden van het begin tot het einde van de procedure. Maar veel vaker komt ze problemen tegen, die vaak al jaren spelen.

weinig rechten

In 2009 concludeerde Unicef al dat de lange duur van de asielprocedure, en daarmee het lange verblijf van kinderen in een asielzoekerscentrum, schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

De situatie waarin asielzoekerskinderen wonen, voldoet daarmee niet aan het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind. Asielzoekerscentra zijn niet ingericht voor een lang verblijf, door verhuizingen slagen kinderen er minder goed in vertrouwensbanden aan te gaan en de onzekerheid zorgt voor een gevoel van onveiligheid.

Toenmalig kinderombudsman Marc Dullaert signaleerde dat ook al. In 2012 presenteerde hij zijn eerste grote onderzoek, waarin hij vaststelt dat asielzoekerskinderen weinig rechten hebben. Sindsdien constateerde hij meer dan eens dat het niet goed zit met de rechten van kinderen in de asielopvang.

Hoelanger het verblijf op een noodopvanglocatie duurt en hoe grootschaliger deze locatie is, hoe meer de situatie van kinderen in botsing komt met het Kinderrechtenverdrag, stelde hij in februari nog vast. Een normaal gezinsleven is er niet mogelijk, de verhuizingen schaden de ontwikkeling, er is te weinig hulp bij psychische en gedragsproblemen, onderwijs komt laat op gang en wordt onderbroken door verhuizingen en de wachttijden voor gezinshereniging zijn onacceptabel lang. Vluchtelingenwerk signaleert sinds begin 2016 ‘een forse toename van vrouwen en kinderen’ die de oversteek naar Europa maken. De opgelopen wachttijd voor de asielprocedure en gezinshereniging lijkt de oorzaak. De mannen reisden vooruit, in de hoop later hun gezin te kunnen laten volgen, maar nu de procedures langer duren, wachten hun vrouwen en kinderen de uitkomst niet meer af. <

vijf oplossingen

De Werkgroep Kind in azc ziet verbetermogelijkheden voor kinderen in asielzoekerscentra op vijf terreinen:

Opvang op één locatie: van begin tot eind van de procedure, bij voorkeur kleinschalig, met voldoende privacy en veiligheid.

Goede voorzieningen: direct na binnenkomst onderwijs en zorg, voldoende sport- en spelactiviteiten, computers en wifi.

Ouders ondersteunen: Nederlandse les voor ouders, ouders mogen werken, krijgen opvoedingshulp en worden betrokken bij school.

Goede informatie: onafhankelijke kindercontactpersonen in ieder centrum, informatie over procedures, verblijf, zorg en onderwijs.

Snel duidelijkheid: kortere asielprocedure, snellere gezinshereniging, voorrang voor kinderen met gezinnen, na maximaal vijf jaar verblijfsvergunning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.