Direct naar artikelinhoud

Erdogan dreigt geen vluchtelingen meer terug te nemen

Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije.

Turkije neemt geen vluchtelingen terug als Europa de gemaakte afspraken niet nakomt. Daarvoor waarschuwde de Turkse president Erdogan vandaag. Zo moet er visa-vrij reizen voor Turken naar de Schengenzone komen en moet er Europees geld worden overgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Dat beloofde geld is er nog steeds niet, klaagde Erdogan.

De Turkse president zei dat hij de afspraken met de EU over terugname van vluchtelingen niet ter goedkeuring aan het parlement voorlegt, als er geen schot komt in het afschaffen van Europese visumplicht voor Turken.

Die laatste maatregel zou mogelijk al per 1 juli ingaan, als Turkije zou voldoen aan een eisenpakket van de EU. Maar omdat er nog een aantal belangrijke punten open liggen wil de EU nog niet akkoord gaan met de invoering van het visumvrij-reizen voor Turken.

Dat werd gisteren ook al duidelijk na een gesprek tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Erdogan. Merkel zei toen dat sommige omstandigheden voor een visumvrij regime per 1 juli "nog niet zijn vervuld''.

Enkele van de nog niet vervulde eisen van de Europese Unie zijn dat Turkije een fraudebestendig paspoort invoert voordat er sprake kan zijn van een EU-visumvrijstelling, maar zover is het land nog niet. Ook wil de EU dat Turkije zijn anti-terreurwet aanpast, zodat die niet meer gebruikt kan worden om tegenstanders van Erdogan vast te zetten.

De Duitse bondskanselier uitte ook haar bezorgdheid over het recente besluit van het Turkse parlement een grote groep parlementariërs hun immuniteit te ontnemen. "Ik heb dit vandaag duidelijk gemaakt in het gesprek. We hebben een onafhankelijk rechtssysteem nodig, onafhankelijke media en een sterk parlement'', zei Merkel na gesprekken met Erdogan in Istanbul.

Critici hebben gesteld dat de beslissing om de immuniteit in te trekken een stap is die waarschijnlijk is bedoeld om pro-Koerdische politici op een zijspoor te kunnen zetten.