Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Scholen doen al veel aan innovatie'

De focus op nieuwe scholen is goed, maar niet zaligmakend, waarschuwen Herbert de Bruijne en Diane Middelkoop dinsdag in Het Parool.

Bij de School of Understanding ligt de nadruk op een individuele aanpak van iedere leerlingBeeld Mats van Soolingen

Het aantal leerplichtige kinderen groeit sterk in Amsterdam. Al deze kinderen hebben goed onderwijs nodig. De gemeente heeft daarom in 2015 het project Onze Nieuwe School geïnitieerd.

Uit verschillende inzendingen zijn eind januari vier nieuwe, innovatieve plannen gekozen die uiteindelijk vier nieuwe scholen moeten opleveren. Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) concludeerde dat 'ouders, leraren, schoolleiders, bestuurders en ondernemers hun denkkracht voor de stad hebben ingezet'.

Dat is goed, maar ook op de bestaande Amsterdamse scholen wordt al jaren elke dag veel denkkracht ingezet. Dat levert krachtige innovaties op die niet alleen op de tekentafel liggen, maar vandaag al zichtbaar zijn in de praktijk.

Uniek
Onderwijs is per definitie innovatief. Elk kind is immers uniek en heeft een eigen benadering nodig. Innovatie en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, juist in deze tijd. De kinderen van vandaag leren anders dan hun ouders.

Het aanbod van informatie is enorm en groeit dagelijks; ook kinderen krijgen grote hoeveelheden informatie te verwerken. Goed omgaan met informatie is een vaardigheid die zij al op jonge leeftijd nodig hebben.

Ook de arbeidsmarkt verandert snel. Werkgevers willen medewerkers die niet alleen goed zijn in hun vak, maar ook creatief en kritisch denken en uitstekend kunnen samenwerken. Constante innovatie is nodig om leerlingen deze vaardigheden mee te geven.

Onderbelicht
Het is goed dat de gemeente inzet op onderwijsinnovatie, door subsidie voor nieuwe schoolconcepten. De recente initiatieven van de gemeente Amsterdam hebben de schoolbesturen er echter van bewust gemaakt dat bestaande of voorgenomen innovaties onderbelicht dreigen te worden.

De gemeente heeft een lange traditie van investeren in onderwijskwaliteit. Nu zijn er leraren- en scholenbeurzen die de individuele ontwikkeling en schoolontwikkeling ondersteunen en daarmee een brede ontwikkeling van kinderen.

Dat is positief, maar laten we daarbij de gebouwen niet uit het oog verliezen. Eigentijds ­onderwijs vereist eigentijdse gebouwen. De gemeente heeft hierin een belangrijke, faciliterende rol. We hebben elkaar nodig om het best mogelijke onderwijs te bieden aan alle kinderen in onze veelkleurige stad.

Primair onderwijs
De Amsterdamse schoolbesturen voor ­primair onderwijs willen de innovatieve ontwikkelingen op hun scholen meer onder de aandacht brengen. Want er gebeurt veel vernieuwends.

Daarbij gaat het erom kinderen van tien tot en met zestien jaar onder één dak een veilige, uitdagende onderwijsomgeving te bieden; het inzetten van ict voor onderwijs op maat; het centraal stellen van sport en beweging en daarmee het onderwijs op alle vlakken versterken (Amsterdam biedt onderdak aan de sportiefste school van Nederland).

Maar ook: aandacht voor het kwetsbare; het aanwakkeren van liefde voor taal bij kinderen die slechthorend zijn, zodat ook zij zich kunnen uiten en mee kunnen doen; het geven van modern onderwijs in een monumentaal pand; flexibilisering van schooltijd, om zo nog meer kwaliteit te leveren.

Het zijn stuk voor stuk innovaties op bestaande scholen in onze stad.

Diane MiddelkoopBeeld -
Herbert de BruijneBeeld -

Diane Middelkoop is bestuurder Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, vereniging van schoolbesturen van het primair en speciaal onderwijs.

Herbert de Bruijne is bestuurder Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam.

Wethouder
Woensdag gaan wij in gesprek met wethouder Kukenheim om aandacht te vestigen op innovatie binnen en tussen bestaande scholen. We presenteren dan ook een tijdschrift: Innovatief Onderwijs Amsterdam.

Daarin laten we zien wat er allemaal plaatsvindt aan innovatie op Amsterdamse scholen. Van katholiek tot islamitisch tot openbaar onderwijs, van basisonderwijs tot speciaal onderwijs: ook binnen bestaande organisaties is oneindig veel mogelijk aan vernieuwing en continue verbetering van het Amsterdamse onderwijs.

Zeker, nieuwe scholen kunnen nodig zijn. Maar zij kunnen en mogen niet het enige antwoord zijn op het groeiende aantal leerlingen in onze stad. Omarm met ons ook innovaties op bestaande scholen, omdat het Amsterdamse onderwijs sterker wordt door deze innovaties, elke dag.