Direct naar artikelinhoud

Wat mag wel en wat mag niet van Facebook?

Wat mag wel en wat mag niet van Facebook?

Facebook zou de meest gelezen nieuwsonderwepen op de site manipuleren en kreeg afgelopen weken een storm van kritiek over zich heen. Het sociale netwerk ontkende zich te mengen in de ranglijsten op Amerikaanse tijdlijnen, maar past toch de werkwijze aan.

Een week of twee geleden raakte Facebook in opspraak toen een oud-medewerker aan het weblog Gizmodo meldde dat Facebook bepaalde artikelen op Amerikaanse tijdlijnen een steuntje in de rug geeft als ze niet populair genoeg zijn. Ook zouden artikelen over politiek conservatieve onderwerpen bewust laag op de ranglijst worden gehouden.

Facebook onderzocht de zaak zelf en kwam tot de conclusie dat de lijst met populaire nieuwsitems niet wordt gemanipuleerd. Toch scherpt het bedrijf het beleid aan en worden de richtlijnen voor de trending topics lijst helderder omschreven. Ook heeft Facebook laten weten te stoppen met het gebruik van aanvullende nieuwsbronnen, zoals de New York Times en CNN, om het belang van nieuwsartikelen te wegen. Het doel is om de lijst met trending onderwerpen uitsluitend tot stand laten komen doordat erover gesproken wordt.

Huisregels
Facebook mengt zich vaker in onderwerpen die op de sociale mediasite worden besproken. De richtlijnen die ze hanteren om posts wel of niet toe te staan zijn voor velen onnavolgbaar.

Een foto van model Tess Holliday werd afgelopen weekend verwijderd omdat die 'het lichaam op een onwenselijke manier zou weergeven', zo motiveerde Facebook de actie volgens de Daily Mail. Het plussize model poseert in bikini om aandacht te vragen voor een evenement over feminisme en vet.

Inmiddels is de foto weer terug na felle kritiek dat het aan 'fat shaming' zou doen.

De foto van Tess Holliday werd gebruikt bij een evenement over het negatieve zelfbeeld van dikke vrouwen

Tepels
Zoals bekend zijn ook vrouwelijke tepels niet toegestaan op de sociale mediasite. De mannelijke borstpartij vormt geen probleem volgens de richtlijnen. Al jaren protesteren vrouwen tegen het beleid, waardoor ook foto's van bijvoorbeeld borstvoedende moeders niet welkom zijn. Onder de hashtag #freethenipple plaatsen vrouwen foto's van zichzelf met ontbloot bovenlijf, maar met mannelijke tepels over hun borsten geplakt.

De Argentijnse organisatie die vrouwen via Facebook wil voorlichten over borstkankeronderzoek heeft een andere ludieke oplossing gevonden. Met hulp van een mannelijke stand-in laten ze zien hoe vrouwen zelf hun borsten kunnen inspecteren op ongewenste knobbeltjes.

Politiek
Dat het Facebook niet alleen om seksueel aanstootgevende berichten gaat, blijkt uit de recente acties waarbij aanklachten tegen de Turkse president Erdogan zonder verder overleg werden verwijderd. Eerst was er de spotprent van de Nederlandse cartoonist Ruben Oppenheimer die opeens was verdwenen, en enkele uren later werd teruggeplaatst, met excuses van Facebook.

Een aantal dagen later werd het profiel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel offline gehaald nadat ze een artikel plaatste over columniste Ebru Umar. Die werd op dat moment vastgehouden in Turkije omdat ze zich op Twitter kritisch had uitgelaten over Erdogan. Facebook ontkende overigens dat dit te maken het met de tekst die Yücel geplaatst had, maar het blijft onduidelijjk wat dan wel de reden was.