Direct naar artikelinhoud

Erdogan: geen vluchtelingen terug als EU afspraken niet nakomt

Als Europa de gemaakte afspraken niet nakomt, zal Turkije geen vluchtelingen terugnemen. Deze waarschuwing deed dinsdag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zo moet er visa-vrij reizen voor Turken naar de Schengenzone komen en moet er Europees geld worden overgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in Turkije. Dat beloofde geld is er nog steeds niet, klaagde Erdogan.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse president Erdogan maandag in Istanboel.Beeld ap

Hij zei dat hij de afspraken met de EU over terugname van vluchtelingen niet ter goedkeuring aan het parlement voorlegt, als er geen schot komt in het afschaffen van Europese visumplicht voor Turken.

Vereisten

De Duitse bondskanselier Merkel zei maandag dat de Europese vrijstelling van de visumplicht voor Turken waarschijnlijk niet zoals gepland per 1 juli in kan gaan. Sommige vereisten voor een visumvrij regime per 1 juli  zijn 'nog niet zijn vervuld', zei ze na een onderhoud met de Turkse president. 'We hebben een onafhankelijk rechtssysteem nodig, onafhankelijke media en een sterk parlement', lichtte ze haar standpunt toe.

Eerder maandag dreigde een adviseur van Erdogan met het opschorten van de vluchtelingendeal. Turkije zou al haar afspraken met de  Europese Unie kunnen opschorten als de EU een 'dubbele standaard' blijft hanteren in gesprekken met Ankara. Dit zei Yigit Bulut, een belangrijke adviseur van Erdogan. Turkije zou zelfs de douane-unie met de EU willen opzeggen als Brussel niet tot inkeer komt.

Syrische kinderen aan het werk in een fabriek in het Turkse Gaziantep.Beeld getty

Kinderen in fabriek

Syrische vluchtelingenkinderen worden in Turkije massaal aan het werk gezet. In alle zeven fabrieken in de textiel- en schoenenindustrie die de Volkskrant afgelopen week bezocht in de Oost-Turkse stad Gaziantep, waren op dat moment kinderen aan het werk.